CELA AMERIKA DANAS GLEDA U OVU FOTOGRAFIJU IZ BIVŠE JUGE, iz daleke 1926. godine! (FOTO)

- Besplatan kurs umetničkog šivenja na singer šivaćim strojevima. Bileća, 2.11. 1926. - piše na dnu ove fotografije

  • 2

Poznata američka šivaća kompanija „Singer“ na svom Fejsbuk profilu podelila je jednu crno-belu fotografiju iz Bileće, kao podsetnik na svoju istoriju.

- Doza istorije: Prva Singerova škola šivenja oko 1926. godine u malom gradu Bileći, bivša Kraljevina Jugoslavija. Kursevi šivenja nuđeni su besplatno i ovo je prvih 20 mašina koje su uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država - napisali su iz ove kompanije uz fotografiju na svom Fejsbuk profilu.

Na dnu fotografije ćirilicom je napisano: „Besplatan kurs umetničkog šivenja na singer šivaćim strojevima. Bileća, 2.11. 1926.“

Nikola Lučić je na fotografiji, tada je bio zastupnik za “Singer”, a slika je i nastala ispred njegove kuće u kojoj danas živi njegova ćerka Mira Lučić. Ista ovakva fotografija i sada krasi porodični album Mire Lučić, a od zuba vremena uspela je da sačuva i tablu sa fotografije na kojoj stoji ćirilični napis: “Singer šivaće mašine”.

Autor fotografije je ostao nepoznat, kao i način na koji je dospela do administratora Fejsbuk stranice šivaće kompanije „Singer“.

- Singerove šivaće mašine popularno zvane singerice bile su prvi masovno prodavan industrijski proizvod na prostoru bivše Jugoslavije između dva rata, jer je postao gotovo obavezni deo miraza bolje stojeće udavače - zapisano je u Vikipedijinom članku o ovoj kompaniji.

„Singer“ je imao svoje luksuzne prodajne salone u gotovo svakom većem gradu Bivše Jugoslavije, i to gotovo po pravilu u najstrožem centru.

Nastanak „singerice“

Prvi prototip „singerice“ napravio je Isak Merit Singer, glumac, inovator i preduzetnik iz Pitstovna, država Njujork. Njemu je, sasvim slučajno, 1850. godine u Bostonu stigla na popravku šivaća mašina „Lerou end Blodžet“. Rastavljajući njen komplikovani mehanizam, Singer je shvatio da bi šivaća mašina bila puno pouzdanija i manje kvarljiva ako bi se čunak kretao po ravnoj liniji (gore-dole) nego kružno, s ravnom umesto zakrivljenom iglom. On je zapravo promenio logiku, umesto da igla prati tkaninu, kod njegove mašine igla je jednostavno išla gore-dole, a tkaninu je trebalo pomerati u smeru šava. Singer je odlučio da uloži vreme i novac u proizvodnju nove mašine, a nakon 11 dana i 40 dolara potrošenih na izradu prototipa, rodila se prva singer šivaća mašina.

Tako je Isak Singer 1851. godine, zajedno sa njujorškim advokatom Edvardom Klarkom, osnovao kompaniju pod imenom „I. M. Singer & Co“. U samo dve godine, „Singer“ je postala vodeća američka fabrika za proizvodnju i prodaju šivaćih mašina. Kompanija je 1853. godine promenila ime u “Singer Manufacturing Company“ i otvorila proizvodni pogon u Njujorku. Prve njujorkške šivaće mašine prodavane su po ceni od 100 dolara, što je bilo pravo bogatstvo. Uprkos visokim cenama, prodavane su dobro, jer su ih prodavali na otplatu. Kupci su ih mogli otplaćivati svojim radom na mašinama koje su dobili – odmah.

Inače, današnje sedište kompanije „Singer“ je u Tenesiju.

(Telegraf.rs/ Izvor: mojahercegovina.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Profesor biologije

    14. maj 2016 | 08:03

    Šingerice su i danas najkvalitetnije šivaće mašine na svetu

  • Ja

    15. maj 2016 | 13:33

    od čukun babe mi ostala singerica, stajala na kiši 40 godina, malo sam je podmazao i opet radi ko singerica, sada mi je u dnevnoj sobi, a novu bagat mašinu sam izbacio napolje na kišu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA