TAČKA BEZ POVRATKA: Naučnike uznemirilo STRAVIČNO otkriće na Antarktiku! (FOTO)

April je bio 12. mesec zaredom koji je po toplini oborio prethodni rekord. Taj neprekinuti niz od 12 meseci takođe je rekordan.

  • 6

Sve temperaturne rekorde oborene u poslednje vreme teško je pratiti. Američka NOAA (National Ocean and Atmospheric Administration) izdala je saopštenje o oborenim temperaturnim rekordima kako si se dobila bolja slika o tome šta se zapravo događa.

Oni su prvi zaronili ispod leda Antarktika. Zamrznućete se kad budete videli ovaj snimak (VIDEO)

Poslednja zima je bila najtoplija otkako postoje merenja, baš kao i leto pre nje. Prošla godina je bila toplija od 2014, a ova pak toplija od 2013.

April je bio 12. mesec zaredom koji je po toplini oborio prethodni rekord. Taj neprekinuti niz od 12 meseci takođe je rekordan.

PRELEPI PRIZOR: Patrijarh Kiril na Antarktiku se družio sa pingvinima (FOTO) (VIDEO)

Veliki lednik koji se otapa u Južnom okeanu oko Antarktika mogao bi da podigne nivo mora za gotovo tri metra, veruju naučnici.

Studija koju su izradili predviđa kako bi, osim ako klima ne prestane ovako brzo da se menja, otapanje lednika Totena moglo da pređe tačku posle koje u narednih sto godina neće biti moguć povratak na staro. Otapanje Totena, čija je površina veća od američke savezne države Kalifornije, otpustiće velike količine vode, a rezultat bi mogao da poveća nivo mora za 2,9 m – iako bi čitav proces mogao potrajati nekoliko stotina godina.

- Istok Antarktika mnogo je ranjiviji što se tiče globalnog zatopljenja nego što smo mislili. Zbog ovoga bismo trebalo da budemo zabrinuti. Led s glečera se otapa, a topla voda okeana koja ga topi mogla bi da ga gurne 'na nestabilno mesto'. Toten je tek jedan u nizu lednika na istoku Antarktika, ali bi mogao da ima veliki uticaj. To područje je najveća masa leda na Zemlji, stoga bi i male promene mogle imati veliki globalni uticaj - kazao je profesor Martin Sigert s londonskog Instituta Grantam.

Gigantski glečer se odlomio od Antarktika, ceo svet u strahu! (VIDEO)

Inače, ledena površina istočnog Antarktika trenutno se smatra relativno stabilnom u poređenju s mnogo manjom površinom na zapadu.

Nova studija objavljena u naučnom časopisu "Nature" tvrdi da ukoliko se glečer povuče za još 100-150 km, postaće vrlo nestabilan, a to bi moglo da bude okidač za razdoblje još bržeg otapanja.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Haarpash

    20. maj 2016 | 21:47

    Eta zasto je super sto Srbija nema more...a CG ce nestati bar do pola...kao i hrvatska (od cele kifle mozda ostane samo gornji deo)

  • Boki

    20. maj 2016 | 22:09

    Zabrinjavajuce za one koji znaju sta to znaci. Prolazi vreme blagostanja i nemilosrdnog trosenja energije. Sto se ljudi pre opredele na stednju i globalno razviju svest o ocuvanju prirode, to ce jeftinije proci covecanstvo.

  • predator na grani

    20. maj 2016 | 23:20

    Ovi ameri prokleti čitav svet otrovaše .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA