≫ 

Zašto žene ne smeju da idu na Svetu goru? VEČITO PITANJE NA KOJE MNOGI NE ZNAJU ODGOVOR

Planina, koja je zapravo poluostrvo površine 335 kvadratnih kilometara, možda je i najveća oblast na svetu kojoj žene, pa čak ni životinje ženskog pola, ne smeju da pristupe

 • 28

Vladimir Putin, predsednik Rusije posetio je u Grčkoj Svetu goru i tako sa njim aobeležio 1.000 godina prisustva pravoslavnog monaštva na Atosu.

PUTIN TOKOM POSETE SVETOJ GORI OBEĆAO: Zalagaću se za očuvanje St. Pantalejmona

Planina, koja je zapravo poluostrvo površine 335 kvadratnih kilometara, možda je i najveća oblast na svetu kojoj žene, pa čak ni životinje ženskog pola, ne smeju da pristupe, piše BBC.

Prema autoru knjige "Mount Athos: Renewal in Paradise" dr Grahamu Spiku, tipik iz 10. veka zabranjuje da se na Svetu goru dovode ženke životinja, ali ništa ne navodi o ženama, jer "svi znaju da ženama nije dozvoljen pristup u muškim manastirima".

Ipak, postoji još jedan razlog zbog kog je ženama pristup zabranjen, a povezan je sa pravoslavnim predanjem.

- Prema predanju, Bogorodica je skrenula s kursa kada je pokušala da doplovi do Kipra i stigla je do Svete gore. Toliko joj se dopalo, da je molila svog sina da tu zemlju naziva svojom i on se složio. Atos se još zove "baštom majke Božje", u čast njene slave i ona je jedina predstavnica svog pola na tom poluostrvu - kaže Spajk.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Jedini izuzetak, kada je reč o zabrani dovođenja ženki životinja, predstavljaju mačke, verovatno zato što efikasno love miševe i divlje životinje, jer njih ne mogu kontrolisati.

Neke žene su, međutim, posetile poluostrvo uprkos zabrani, piše BBC.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949. godine Sveta gora dozvolila je svim izbeglicama među kojima je bilo i žena da kod njih pronađu utočište.

Takođe, 1953. jedna Grkinja Marija Poimendou maskirana u muškarca došla je na Atos i tamo provela tri dana, posle čega je Grčka donela zakon koji zabranjuje ženama da odlaze na Svetu goru i propisuje kaznu od 12 meseci zatvora za one koje ga prekrše.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U skorije vreme, pravilo je prekršeno kada su ukrajinski krijumčari ostavili na Atosu četiri Moldavke 2008. godine, koje je na kratko zadržala policija, ali su im monasi obezbedili pomilovanje.

Inače, Putin je već drugi put u Manastiru svetog Pantelejmona na Atosu. Prvi put kad je došao u posetu 2005. godine, Grci su činili većinu posetilaca. Sada gotovo polovinu od 40.000 godišnjih hodočasnika čine Rusi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Manastir svetog Pantelejmona Ruske pravoslavne crkve ima 500 mesta za spavanje u svom konaku.

(Telegraf.rs/ Izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Bojana

  29. maj 2016 | 21:52

  Ja ne videh odgovor na pitanje "zasto zene ne smeju..."?

 • Milos

  29. maj 2016 | 20:59

  Putin svaka CA s

 • AWP

  29. maj 2016 | 22:01

  Popovi lopovi sveta gora je glupost kao i sve religije . Neverujem dok nas Nato i ameri zaprašuju ko bube .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA