CEO SVET MISLIO DA IH JE AJNŠTAJN SLAGAO, a onda su naučnici dokazali da je OPET bio u pravu!

Prvo otkriće gravitacijskih talasa objavljeno je u februaru ove godine i bilo je senzacija u astrofizici te pretvaranje Ajnštajnove teorije gravitacije iz 1916. godine u stvarnost. Drugo je zabeleženo relativno skoro u Vašingtonu i Luizijani

  • 20

Izvanredno otkriće gravitacijskih talasa, pukotina u prostoru i vremenu čije je postojanje pretpostavio Albert Ajnštajn pre stotinu godina, iz februara ove godine nije bila prevara.

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Kada je Ajnštajn o ovome pričao niko mu nije verovao, a sada se tome divi cela planeta!

Naučnici su objavili u sredu da su ih uočili i drugi put. Američki naučnici su detektovali sudar dve ogromne crne rupe i njihovo spajanje u jednu na udaljenosti od 1,4 milijarde svetlosnih godina.

Gravitacijske talase opazili su stručnjaci u dva ogromna detektora gravitacijskih talasa smeštena u američkim saveznim državama Luizijani i Vašingtonu, međusobno udaljenih 3.000 kilometara, prenosi Hina.

Prvo otkriće gravitacijskih talasa objavljeno je u februaru ove godine i bilo je senzacija u astrofizici te pretvaranje Ajnštajnove teorije gravitacije iz 1916. godine u stvarnost. Drugo otkriće zabeleženo je u sudaru crnih rupa, jedne 14 puta veće od Sunca, druge osam puta, koje su potom spojene u jednu, 21 put veću od Sunca. Detektor u Luizijani prvi je zabeležio gravitacijske talase, a onaj u Vašingtonu to potvrdio 1,1 milisekundu posle. Vremenska razlika će naučnicima pomoći da ugrubo izračunaju gde se sudar dogodio.

Oni takođe kažu kako druga detekcija gravitacijskih talasa potvrđuje da je sparivanje crnih rupa relativno često.

- Sada kad možemo otkriti gravitacijske valove, oni će biti fenomenalan izvor novih informacija o našoj galaksiji i jedan posve nov izvor otkrića o svemiru - rekao je astrofizičar Čad Hana.

(Telegraf.rs / Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bube

    16. jun 2016 | 21:58

    Ajnstan je kremiran-urnu sa pepelom je zaveštao jednom prijatelju sa poslednjom željom da nikom ne otkrije gde je pokopa ili prospe -tako da niko ne zna gde mu je grob. Pre nego što je umro,u bolnici u kojoj se lečio, dugo je nešto pričao "na uvo" medicinskoj šesti, koja ga je pažljivo slušala, ali nikada nećemo saznati njegove poslednje reči jer m.sestra nije znala nemački jezik,kojim je pričao naučnik?

  • Zoran

    16. jun 2016 | 20:57

    Iskreni budimo radi se o jednom od najvecih umova ikada.Sve one price da je imao 2 iz mate i fize i da je kasno progovori su price za malu decu.Ima te da nadjete njegova prava svedocansta uvek je iz oba imao petake.Mileva mu iskreno jeste strasno pomogla ali ona se bavila teskim proracunima,ali njegove su bile ideje.Ona je to "samo" matematicki dokazala.

  • Milan KG

    16. jun 2016 | 20:38

    IZA svakog uspešnog čoveka, stoji jedna uspešna žena. Znači i u ovom slučaju, Srbi su "umešani"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA