OVAKAV PRIZOR VIĐA SE SAMO DVA PUTA U ŽIVOTU: Večeras je na nebu medeni Mesec!

Stari Amerikanci ga nekad zovu Mesec Jagoda, ne zbog boje, nego zato što njegovo pojavljivanje najavljuje početak berbe jagoda

  • 9

Na Stounhedžu u Engleskoj okupiće se gomila ljudi u čast Meseca kratkodnevnice koji podseća na jagodu. Ovaj poseban dan u godini propraćen je jednom od najsvetlijih noći, sa punim mesecom koji pada na kratkodnevnicu, i pojavi se jednom ili dvaput u čovekovom životu.

Poslednji put je pun mesec u letnjoj kratkodnevnici, kako piše theguardina.com, viđen tokom leta ljubavi 1967. Ove godine se pojavljuje nešto manje povoljan za posmatranje, ali su ipak planirana okupljanja iznad engleskog nasleđa Stounhedža, tamo će naplaćivati taksu za parkiranje 15 dolara onima koji žele da se pridruže proslavi.

PUN MESEC U PONEDELJAK 20. JUNA DONOSI MASOVNO LUDILO I MASAKR: Stravično upozorenje astrologa (FOTO) (VIDEO)

Neki veruju da će ovaj trenutni susret Sunca i Meseca biti uvod u nove izlive mira i ljubavi među ljudima. Ako ništa drugo, astronomi su veoma uzbuđeni.

- Pojavljujući se tačno na kratkodnevicu, ovaj pun Mesec ne raste samo kako Sunce zalazi, nego je u suprotnosti sa Suncem i na sve druge načine. Zato što je Sunce tako visoko, Mesec će biti nisko, njegova svetlost će dopirati kroz gust vazduh koji je često vlažan u ovo doba godine, a on čini da Mesec ima boju ćilibara - objašnjava Bob Šerman iz Starog farmerskog almanaha.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

PLAVI MESEC U SUBOTU OTKRIVA SVE: Čekaju vas ogromne promene, a u junu sledi rasplet!

- Ovo je pravi medeni Mesec - kaže Berman.

Stari Amerikanci ga nekad zovu Mesec Jagoda, ne zbog boje, nego zato što njegovo pojavljivanje najavljuje početak berbe jagoda.

VEČERAS JE ROZE PUN MESEC: Spremite se za strastven i uzbudljiv period

Ali ovaj magični mesec je značajan i zato što je četvrti pun mesec koji pada između ranodnevnice u martu i krakodnevnice u junu. Obično u jednoj sezoni postoje samo tri puna meseca između ranodnevnice i kratkodnevnice.

U ovom momentu oblaci trenutno prekrivaju veći deo južne Britanije i sprečavaju mnoge od nas da u potpunosti sagledamo ovaj posebni mesec, ali možemo da ga proslavimo najbolje što možemo jer, prema astronomima, sledeća letnja kratkodnevnica punog meseca neće se pojavljivati 46 godina. Nadajmo se da će mir i ljubav zaista zavladati u 2062.

(Telegraf.rs / Izvor: Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA