KOJA JE NAJSTARIJA ZASTAVA NA SVETU: Pala je s neba u jeku bitke i donela im pobedu (FOTO)

Sve skandinavske zastave nastale su po ugledu na "Dansko sukno". Švedska, norveška, finska, islandska, farskoostrvska, pa čak i zastave Šetlandskih i Orknijskih ostrva, arhipelaga na severu ostrva Velika Britanija

  • 1

Legenda kaže da tok Bitke kod Lindanise (današnjeg Talina) između hrišćanskih snaga Danskog kraljevstva i paganskih Estonaca, 15. juna 1219. godine (na Vidovdan po gregorijanskom kalendaru), nije išao baš najbolje po hrišćane i da se poraz činio neizbežnim.

Danski biskup Anders Sunesen se popeo na vrh brda i molio se, i što su njegove molitve bile usrdnije, Dancima je išlo bolje. Kada bi digao ruke Danci su razbijali neprijatelje, a kada bi ih umoran spustio, Danci bi se povlačili. I tako u krug.

A onda, baš kad se činilo da će Danci izgubiti, nebo se iznenada otvorilo i iz neba je na zemlju pala zastava. Bila je to crvena zastava sa belim krstom preko cele njene površine, uzduž i popreko.

Kralj Valdemar II je podigao tkaninu sa zemlje, pokazao je svojoj vojsci, ulio im veru u srce i oni su pobedili. S tim u vezi, možda se i samo ime Talina odnosi na ovu bitku, pošto bi mogla da bude složenica od "Taani linn" što znači "Danski grad" na estonskom.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Uglavnom, ova legenda je prvi put zapisana nekih tri stotine godina nakon ovih događaja, tako da je pitanje kada je zapravo nastala; pored toga, postoji i bezbroj njenih interpretacija koje su se pojavljivale kroz vekove, pa tako jedna kaže da nije tkanina pala s neba nego se na nebu pojavio krst.

Istorijski gledano, prvi zabeleženi slučaj zvaničnog korišćenja "Danskog sukna", kako oni zovu svoju zastavu (na njihovom jeziku: "Dannebrog"), je iz 1397. godine, premda se i pre toga javlja, recimo u Gelreovom grbovniku iz sredine 14. veka. Svoje današnje dimenzije je dobila sredinom 18. veka.

Ginisova knjiga rekorda je stavlja na prvo mesto po starosti, što se tiče onih zastava koje su u kontinuiranoj upotrebi (bilo je mnogo zastava i pre toga, ali su ispale iz upotrebe; od onih koje se danas koriste, bez prestanka, danska je broj jedan).

Anti-islamski protest u Danskoj. Foto: Tanjug/AP Anti-islamski protest u Danskoj. Foto: Tanjug/AP

Sve skandinavske zastave nastale su po ugledu na "Dansko sukno". Švedska, norveška, finska, islandska, farskoostrvska (Farska Ostrva su i dalje deo Danskog kraljevstva, ali su država ograničene samouprave kao i Grenland), pa čak i zastave Šetlandskih i Orknijskih ostrva, arhipelaga na severu ostrva Velika Britanija.

Norvežani su dugo bili u unitarnoj personalnoj uniji sa Danskom (jedan monarh - dve države), pa im je i zastava bila identična, a svoju su izradili tek sedam godina nakon što su izašli iz unije sa njima i ušli u uniju sa Švedskom.

Što se Šveđana tiče, i oni su Kalmarskom unijom imali danskog kralja na svom prestolu, tako da su tim putem i oni bili pod njihovim uticajem što se ovoga tiče, s tim što su svoju zastavu izradili već početkom 16. veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA