≫ 

KONAČNO JEDNA LEPA VEST: Ozonska rupa se smanjuje!

Rupa se smanjila za otprilike 4,5 kilometara od merenja 2000. godine, a neće biti u potpunosti zatvorena do sredine ovog veka

  • 9

Ozonska rupa se napokon smanjuje, navodi tim naučnika za časopis "Science". Ona je u fokusu svetske javnosti od sredine 80-tih godina, a odnedavno je počela da se "oporavlja".

- Medicinskim rečnikom rečeno: prvo je pacijentu bilo sve lošije i lošije, onda se stabilizovao, a sada, što je veoma ohrabrujuće, pacijent se oporavlja - objašnjava naučnica Suzan Solomon, autorka istraživačkog rada o ozonskoj rupi i bivša članica Međuvladinog panela o klimatskim promenama pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Vašington Post.

Ona dodaje da je stanje počelo da se popravlja upravo zbog promene odnosa ljudi prema klimatskim problemima.

Ozonske rupe su inače područja izrazito proređenog stratosferskog ozona. Pojavljuju se od kraja 1970-ih iznad polarnoga predela južne polulopte, a sredinom 1980-ih i iznad polarnih predela severne polulopte, Kanada, sever Evrope i Azije.

RUPA U OZONU JE TOLIKO VELIKA, DA SU SVI U ŠOKU: Da li je to znak da treba da PANIČIMO?

Kroz ozonske rupe do Zemljine površine prodire deo ultraljubičastog zračenja što bi inače zaustavio ozonski omotač.

Foto: NOAA Foto: NOAA

U Montrealu je 1987. godine potpisan protokol kojim se predviđalo 50-postotno smanjenje proizvodnje freona do 1998. godine.

Međutim, istraživanja su pokazala oštećenja ozonskog omotača veća od očekivanih, pa je od 1996. godine proizvodnja freona u svetu gotovo potpuno obustavljena. Kako pokazuju najnovija merenja, ozonska rupa iznad Antarktika manja je nego prošle godine.

Foto: Wikipedia/Jason Auch Foto: Wikipedia/Jason Auch

Naučnica Suzan Solomon je presrećna što se ozonska rupa iznad Antarktika smanjuje i kaže da je jako optimistična što se tiče ostalih klimatskih promena.

Rupa se smanjila za otprilike 4,5 kilometara od merenja 2000. godine, a neće biti u potpunosti zatvorena do sredine ovog veka. Stanje će zavisiti i o vulkanskim aktivnostima i ostalim mogućim preprekama.

(Telegraf.rs / Izvor: futurism.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikola

    4. jul 2016 | 19:04

    Lepa vest, smanjiće se broj obolelih od raka kože i spasiće se životinje, žrtve klimatskih promena.

  • Pera

    4. jul 2016 | 21:05

    Blago nama sad je rupa manja,sta je sad tu lose,pa valjda svi vise vole kad je manja?

  • Inex

    4. jul 2016 | 19:25

    Ako se smanjila da izadjem iz kuce onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA