NORVEŠKA NUDI RADNICIMA 10 PUTA VEĆU PLATU nego što je u njihovoj zemlji!

Za dve, tri godine možete da zaradite poprilične iznose, posebno zbog toga što je i život na krajnjem severu puno povoljniji u smislu poreza, ali i ostalih davanja i cena uopšteno

  • 7

Norveška je poznata kao zemlja u kojoj je jednostavnije naći posao nego u drugim evropskim zemljama, zbog deficita stručnjaka u pojedinim oblastima. Upravo zbog toga, hrvatski lekari masovno napuštaju svoju zemlju u potrazi za platom koja im se nudi, a ona je 10 puta veća od one u njihovoj državi.

ŽELITE DA ŽIVITE U NORVEŠKOJ? Evo koliko tamo STVARNO košta hrana!

Od ulaska Hrvatske u EU gotovo 1.100 lekara prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo potvrde od Komore da napuste sistem, prema podacima Hrvatske lekarske komore iz prve polovine ove godine. Dosad je to i učinio svaki treći od njih, što je između 300 i 350 lekara. Takav će se trend, čini se, i nastaviti, posebno zbog primamljivih ponuda koje lekarima i dalje stižu iz evropskih zemalja.

- Potražnja je za hrvatskim lekarima je sve veća, posebno jer su prepoznati kao izuzetno vredni i dobro obrazovani. Pojedine bolnice čak insistiraju isključivo na hrvatskim lekarima - priča Zrinka Gugić koja je osnovala firmu koja posreduje između stranih kompanija i hrvatskih radnika.

Trenutno nude radno mesto za dva ginekologa u Hamerfestu, najsevernijem gradu Evrope. Reč je o bolnici koja ima Odelenje ginekologije, a radni uslovi omogućavaju da lekar radi fleksibilno, pa na primer može dve nedelje da radi tamo, a dve nedelje nakon toga da provedu u Hrvatskoj. Takođe, postoji opcija da rade tri meseca u Norveškoj, pa da se vrate na tri meseca u Hrvatsku, odnosno kako želi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako, ne vole da se govori o primanjima, jer ne žele da to bude glavni razlog za dolazak u njihovu zemlju, dovoljno je reći da je mesečna plata koju nude deset puta veća od mesečne plate doktora u Hrvatskoj. To znači da za dve, tri godine možete da zaradite poprilične iznose, posebno zbog toga što je i život na krajnjem severu puno povoljniji u smislu poreza, ali i ostalih davanja i cena uopšteno. Nakon potpisivanja ugovora o radu s norveškom bolnicom, pristupa se učenju norveškog jezika.

Kurs se sprovodi u Hrvatskoj u trajanju od šest meseci i za to vreme se prima naknada za život, tzv. stipendija od norveške bolnice, priča Zrinka Gugić, mlada preduzetnica i pravnica, koja takođe, kao profesorka švedskog jezika, priprema medicinsko osoblje za odlazak u Švedsku.

Ova Osječanka kaže i kako se trenutno u Švedskoj takođe otvaraju nove bolnice i prvi kadar koji im je preko potreban, a to su specijalisti opšte medicine, a kasnije i svi ostali specijalisti, kao i medicinsko osoblje.

(Telegraf.rs/ Izvor:nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dusko

    12. jul 2016 | 18:07

    Ma sve fina prica ali da bi stigao gore i dobio posao trebas proci sito i reseto

  • Čeda Ekser

    12. jul 2016 | 16:19

    Nudi ali dali daju?!

  • Mikac

    12. jul 2016 | 18:08

    Totalna dezinformacija tamo je prosek plate oko 2000 eur s'tim sto stan kosta oko 1000 eur sa troskovima pa plus hrana koja je dosta skuplja npr.hleb oko 250 din. Coca cola 300 din. Pa sad vi vidite koliko vam ostane za štek....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA