SVA SREĆA PA OVI POSLOVI VIŠE NE POSTOJE: Ovo je 11 najbizarnijih zanimanja SVIH VREMENA

U bebernici su se 1500. godine pružale malo drugačije usluge nego danas, kao što su brijanje glave, uklanjanje vašaka, vađenje zuba, davanje krvi...

  • 4

Kada se sledeći put budete požalili na posao koji obavljate, setite se da uvek može da bude gore nego što jeste. Najbolji primer za ovu tezu jesu zanimanja koja su na svu sreću izumrela, jer reč je o najbizarnijim zaduženjima ikada.

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI: Ovi poslovi će se tražiti 2030. godine, a za njih niste ni čuli!

1. Pljačkaš grobova - Poznat i pod nazivom "osoba koja oživljava", zanimanje je nekog ko je otkopavao grobove sa namerom da ukrade telo i proda ga za potrebe naučnih i medicinskih eksperimenata.

Foto: Wikimedia/http://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0010463.html

2. Hvatač pacova - Bili su aktivni u Viktarijanskoj eri Londona, na čijim ulicama su uz pomoć terijera i otrova golim rukama hvatali miševe i pacove.

Foto: Wikimedia/http://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0020296.html

3. Ornator - Zanimanje ekvivalentno današnjem frizeru, samo što datira iz vremena Starog Rima, u čijim salonima su plemkinje sređivane po poslednjoj modi.

Foto: Wikimedia/Linda Spashett

4. Berberin-hirurg - U bebernici su se 1500. godine pružale malo drugačije usluge nego danas, kao što su brijanje glave, uklanjanje vašaka, vađenje zuba, davanje krvi...

Foto: Wikimedia/http://wellcomeimages.org/indexplus/image/M0007660.html Foto: Wikimedia/http://wellcomeimages.org/indexplus/image/M0007660.html

5. Rimski planer orgija - U Starom Rimu planeri su bili zaduženi kako bi do tančina organizovali ovu vrstu seksualnog druženja koje je uključivalo pravljenje spiska gostiju, odabir namirnica i mesta na kome će zvanice uživati.

Foto: Wikimedia/Cornelis van Haarlem Foto: Wikimedia/Cornelis van Haarlem

6. Transporter nosila - Ovu aktivnost smo mogli da vidimo u različitim filmovima, kada su članovi, mahom kraljevstke porodice, ali i velike vojskovođe, na velika vrata ulazile u grad ili među građane na nosilima koja su teglili snažni muškarci.

Foto: Wikimedia/Anonymous Foto: Wikimedia/Anonymous

7. Kompjuter - Da, ovde nije reč o mašini, već o ljudskom biću koje je bilo zaduženo za određene zadatke koje danas obavljaju kompjuteri.

Foto: Wikimedia/Unknown Foto: Wikimedia/Unknown

8. Mladoženja na stolici - Ovi pomoćnici bili su ispomoć kraljevima prilikom odlaska u toalet i tako su sebi osigurali mesto na dvoru.

Foto: Wikimedia/Takako.nishizaki Foto: Wikimedia/Takako.nishizaki

9. Raznosač mesa za mačke - Reč je o kućnim ljubimcima iz bogataških porodica za koje se nabavljalo specijalno meso iz klanica, a koje im je na kućnu adresu ostavljao upravo ovaj radnik.

Foto: Flickr / Simon K Foto: Flickr / Simon K

10. Lektor - Radnici u fabrici čiji je zadatak bio da na glas čitaju vesti i književna dela ostalim radnicima u postrojenju.

Foto: Wikimedia/Burgert Brothers. Burgert's Studio - Tampa, Florida Foto: Wikimedia/Burgert Brothers. Burgert's Studio - Tampa, Florida

11. Postavljač čunjeva - Pre mašine koja je ovaj posao obavljala automatski, ranije su ljudi bili ti koji su manuelno postavljali čunjeve u toku kuglanja.

Foto: Wikimedia/public domain Foto: Wikimedia/public domain

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Iseljenik

    13. jul 2016 | 04:10

    Većina ovih zanimanja i dalje postoji bar negde na planeti, samo su način rada i alat uznapredovali.

  • victoria

    13. jul 2016 | 10:03

    Secam se kad sam bila dete, pre pedeset i pet godina u Vojvodini su po selima bili dobosari. Oni bi dosli na sred sela udarajuci u dobos glasno objavljivali najnovije vesti.Kasnije su uveli razglase na banderama.Tad mnogi nisu imali radio. Takodje su od kuce do kuce navracali majstori za krpljenje serpi, kisobrandzije i oni sto rucno ciste poljske klozete. Pa meckari. To je on cega se ja saecam. Steta da se to zaboravi.

  • mama

    13. jul 2016 | 10:10

    Број 5 још увјек постоји

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA