≫ 

TAJNI SPISAK IZ HILANDARA NA KOM JE GROF DRAKULA: On otkriva da je vampir sve OVO uradio za SRBE (FOTO)

Bivša sultanija Mara Branković pomogla je Hilandaru tako što je ubedila vojvodu Vlada Cepeša, zvanog Drakula da preuzme ktitorstvo nad manastirom

  • 9

Grof Drakula možda nije bio toliko strašan koliko su ljudi mislili. O tome svedoči i spisak darodavaca manastira Hilandar na Svetoj Gori, među kojima je i Drakula!

 DRAKULA JE BIO SRBIN: Vampir je jedina srpska reč koja isto zvuči na svim svetskim jezicima! (FOTO)

On je jedno vreme imao ktitorstvo nad manastirom i obezbedio je značajne povlastice za Hilandar.

Uloga pokrovitelja i ktitora manastira je bila velika, posebno u vreme turske vladavine. U ime svoje porodice, bivša sultanija Mara Branković pomogla je Hilandaru tako što je ubedila vojvodu Vlada Cepeša, zvanog Drakula (1456-1462; 1476) da preuzme ktitorstvo nad manastirom.

Pokroviteljstvo vlaških vojvoda uspelo je da obezbedi značajne povlastice za Hilandar. Tako je, na izričitu molbu vlaškog vojvode Basaraba III mlađeg Cepeluša (1474-1481), turski sultan Bajazit (1481-1512) oslobodio plaćanja harača šest najvećih hilandarskih metoha.

Foto: Wikipedia/Jembob Foto: Wikipedia/Jembob

Mara Branković nije imala veliki uticaj na svog muža, sultana Murata II, ali jeste na njegovog sina Mehmeda II Osvajača, koji je nju smatrao drugom majkom.

Po dolasku na presto, otpustio ju je iz harema, vratio joj miraz i dao neke teritorije na upravu. Nastanila se na Halkidiu, blizu Svete Gore, bavila se diplomatijom u srpsku koristi i veliki deo imanja razdelila svojim kmetovima. Po njoj, čitava jedna oblast blizu Soluna naziva se Kalamarija (Dobra Marija).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Doberman

    29. jul 2016 | 17:12

    njegov prethodnik, vojvoda mirce, je 1395 pogubio muslimane posle bitke, marka mrnjavcevica[ kraljevica ] i konstantina baosica, to su vlasi, preko njih nisu uspeli da pretrce turci i poturice i prodru u hriscansku evropu, zato malo postovanja za narod s kojim delimo krv i veru ortodoksnu, niti smo do sad ratovali, sem u periodu kad smo bili sluge turske i ISISa.

  • Aleks

    29. jul 2016 | 13:49

    Nego šta! I Grof Drakula je Srbin! Pravi šumadinac! Na prvim portretima od njega, bila je naslikana šajkača sa grbom Nemanjića, čokanjče domaće rakije i kobasica, ali kasnije katolička crkva je vršila pritisak na Rumune, pa su morali izbrisati te srpske motive! Inače pravo ime od Grofa Drakule: Drago Tepešević!

  • Dino

    30. jul 2016 | 11:20

    Sultan Bajazit je najveći dobrotvor pravoslavlja a niko ga ne spominje,ne uklapa se u crkvene mitove izgleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA