KAKO JE JAPAN VIDEO SVET PRE 100 GODINA: Oduševiće vas šta je Kraljevina Srbija, ali pitanje je šta je Albanija (FOTO)

Albanija izgleda kao bubamara, ili prosto neka buba. Ne možemo da procenimo, baš kao ni za Grčku koja deluje kao zmaj. Ne znamo šta su Bugari i Rumuni, ali se za Nemce se jasno vidi da su ranjeni vepar

  • 6
Duhovita japanska karta sveta iz 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/田中良三 Duhovita japanska karta sveta iz 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/田中良三

Japanska karikaturna karta sveta iz 13. septembra 1914. godine jako dobro ilustruje kako su žitelji te najdalekoistočnije zemlje Azije videli i ostatak svog kontinenta, ali i nas u Evropi.

Carska Rusija je na karti prikazana kao tromi medved, dok je Kina, još jedan japanski rival na Dalekom istoku, prikazana kao debela svinja koja nešto računa, što se savršeno uklapa u stereotip koji je u Zemlji izlazećeg Sunca vladao prema njenom džinovskom susedu.

Što se tiče ostatka Azije, valja pomenuti da je Indija prikazana kao slon, Persija kao mačka, dok je Tibet bik. Šta je tačno Sijam ne možemo da kažemo, mada deluje kao pas, dok se Vijetnam ne raspoznaje.

Filipini, Malezija, Indonezija, te su arhipelaške zemlje Južne Azije prikazane kao morske životinje. Turska je, pak, tigar, dok je Arabija - pastuv.

Azija na duhovitoj japanskoj karti sveta iz 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/田中良三 Azija na duhovitoj japanskoj karti sveta iz 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/田中良三

Pređimo sada na Evropu, koja je nama svakako zanimljivija.

Krenimo od nas. Kraljevina Srbija prikazana je kao orao, ili se tako barem nama čini, posebno kad se gleda iz daljine. Drugim rečima, prikazani smo vrlo povoljno, praktično i nismo karikatura, čime može malo zemalja na ovoj karti da se pohvali; Turci, Arabljani, i možda niko više.

Austrougarska je iz nekog razloga prikazana kao pospano jagnje, ili nešto što jako liči na pospano jagnje, što ona teško da je bila te krvave 1914. godine.

Evropa na duhovitoj japanskoj karti sveta iz 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/田中良三 Evropa na duhovitoj japanskoj karti sveta iz 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/田中良三

Njeni saveznici Nemci su podivljali, ranjeni vepar sa karakterističnim špicastim šlemom na glavi i četiri zabodene strele u telu: francuskom, britanskom, ruskom i japanskom (Japan je u Prvom svetskom ratu bio na našoj strani).

Britanci su neka svirepa riba, Francuska je tigar sa napoleonskim šeširom na glavi, Norveška je veverica, Švedska liči na jazavca u čarapi, Španija je čini se pas, verovatno koker španijel, dok je Portugalija štene.

Albanija izgleda kao bubamara. Ili prosto neka buba. Ne možemo da procenimo, baš kao ni za Grčku koja deluje kao zmaj. Ne znamo šta su Bugari i Rumuni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • goran

    16. avgust 2016 | 18:59

    na slici nema albanije , crvena buba je Crna gora !!!!!!!!! albanija ne postoji !!!!! hahahahaha !!!!

  • Strahinja

    16. avgust 2016 | 17:55

    Srbija više liči na ježa, što s obzirom na period ima smisla. Austrougarska liči na bernandinca što s obzirom da je alpska zemlja ima veze....

  • Pera

    16. avgust 2016 | 18:45

    Nije buba-mara,vec buba-svaba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA