JEDINO PIRATSKO GROBLJE NA SVETU: Skriveno u dubini Madagaskara, evo šta je na nadgrobnim pločama (FOTO)

Tajanstveno ostrvo blizu obale Madagaskara krije jedino piratsko groblje na svetu

  • 3

Sveta Marija, malo ostrvo na istočnim obalama Afrike, bilo je omiljeno odmaralište pirata tokom 17. i 18. veka. Oni su živeli na ostrvu Forbans, u zalivu glavnog grada Svete Marije, Ambodifotatra.

Oko 1.000 pirata je stanovalo na ovom ostrvu, a među njima i neki od najpoznatijih: Vilijam Kid, Adam Baldridž, Olivije Levasier, Henri Ejveri, Robert Kaliford, Abraham Samjuel i Tomas Tev.

MISTERIJA GROBA KARAĐORĐEVOG UBICE: Ime dželata izbrisano, jeziv krik NIKOLE NOVAKOVIĆA godinama lebdi poljima (FOTO)

Ovo mesto bilo je savršeno za pirate: bilo je blizu pomorskim putevima kojima su prolazili brodovi koji su se vraćali iz Istočnih kolonija, bili su okruženi zalivima i zaštićeni od oluja, bilo je voća u izobilju, i najvažnije- imalo je mirne vode. Veliki broj uvala i zaliva na tropskom ostrvu predstavljalo je savršeno mesto za sakrivanje brodova. Na ostrvu pored obala Madagaskara svoje domove, skrovišta i strategiju su pravili pirati iz Engleske, Portugala, Francuske i Amerike.

Foto: Wikipedia/Lemurbaby Foto: Wikipedia/Lemurbaby (

Sa toliko pirata koji su tu živeli, neki čak i sa porodicama, nije čudo da stanovnici Svete Marije tvrde da imaju jedino na svetu legitimno piratsko groblje. U samom centru groblja nalazi se veliki crni grob za koga meštani kažu da je mesto počinka Kapetana Kida, koji je sahranjen uspravno kako bi okajao svoje grehe. Na groblju je ostalo oko 30 kamenih spomenika, a navodno ih je bilo na stotine. Vreme i vremenski uslovi su uništili ili oštetili uklesane natpise na kamenim pločama.

Pirati su napustili ostrvo krajem 18. veka kada su ga Francuzi osvojili. Vraćeno je Madagaskaru tek 1960. godine.

Foto: Wikipedia/JialiangGao www.peace-on-earth.org Foto: Wikipedia/JialiangGao www.peace-on-earth.org

Priča se da je na ovim prostorima bila i utopijska piratska republika Libertalia, mada za to nikada nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Mapa iz 1733. godine koja je skoro otkrivena, naziva ovu kopnenu masu Ostrvom pirata, i pokazala je lokacije tri olupine.

Na nadgrobnim pločama su urezani znaci za gusare.

Foto: Wikipedia/Lemurbaby Foto: Wikipedia/Lemurbaby
Foto: Wikipedia/Antony Stanley Foto: Wikipedia/Antony Stanley

(Telegraf.rs / thevintagenews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA