≫ 

PRONAĐENI HIMLEROVI DNEVNICI: Otkrivaju nove detalje o jednom od najvećih zločinaca u istoriji

Himler je čovek kontradiktornosti: naređivao je egzekucije i bio brižan porodični čovek

  • 7

Hajnrih Himler bio je jedan od vođa Trećeg rajha i tvorac projekta zbog koga je živote izgubilo preko šest miliona Jevreja- Holokausta. Mislilo se da su njegovi dnevnici izgubljeni, ali oni su sada bacili novo svetlo na ovog krvnika.

TAJNI GRADOVI SSSR-A, KOJIH NEMA NA MAPI: Za ova mesta znao je samo KGB, evo i zbog čega (VIDEO)

Dnevnici su do skora stajali u arhivi Podolskog muzeja blizu Moskve, i na preko 1.000 strana su unosi iz 1938. 1943. i 1944. godine. Posle Drugog svetskog rata uzela ih je sovjetska Crvena armija i od tada su stajali sakriveni.

Poslednjih nekoliko meseci, istraživači sa nemačkog istorijskog instituta u Moskvi su proučavali dnevnike i utvrdili da su oni od velikog istorijskog značaja.

Iako jedan od najomraženijih i najbrutalnijih istorijskih figura, Himler je prema porodici i prijateljima bio brižan i darežljiv.

Foto: http://www.welt.de/geschichte/himmler/article124223862/Insight-into-the-orderly-world-of-a-mass-murderer.html Foto: http://www.welt.de/geschichte/himmler/article124223862/Insight-into-the-orderly-world-of-a-mass-murderer.html

Bilo je poznato da ne podnosi krv, a jednom se čak zamalo onesvestio kada je mozak žrtve poprskao njegov kaput tokom masovnog streljanja Jevreja u okolini Minska u Belorusiji.

-Grcnuo sam malo u kafiću u SS-kazinu- napisao je posle posete koncentracionom logoru Buhenvald u Nemačkoj.

U jednom zapisu iz 1944. godine, Himler je zapisao da je bio na masaži, da bi kasnije naredio streljanje deset Poljaka, i naredio da se u Aušvicu postave novi psi čuvari "sposobni da rastrgnu svakoga osim trenera".

Po zapisima se može zaključiti da se od 1943. do 1945. godine službeno sastao sa 1.600 ljudi.

Pored svih obaveza, uvek je nalazio vremena za svoje hobije među kojima su karling, gledanje filmova i posmatranje zvezda. Bio je opsednut astrologijem i arijevskom mitologijom. Inspirisan Džingis kanom i njegovim vojnim pohodima i osvajanjima, predložio je Hitleru da nemačku vojsku u Staljingradu hrani suvim obrocima.

Hajnrih Himler. Foto: http://www.welt.de/geschichte/himmler/article124223862/Insight-into-the-orderly-world-of-a-mass-murderer.html Hajnrih Himler. Foto: http://www.welt.de/geschichte/himmler/article124223862/Insight-into-the-orderly-world-of-a-mass-murderer.html

U maju 1945. Himler je pobegao iz Berlina sa falsifikovanim dokumentima na ime Hajnrih Hicinger, prerušen u običnog vojnika. Saveznici su ga ubrzo uhvatili na severu Nemačke.

Engleski kapetan Erik Braun je ispitivao Himlera kada je uhvaćen pred kraj rata, i tom prilikom ga je opisao kao "plačklivog kukavicu".

Himler je izvršio samoubistvo u 44. godini, nekoliko dana nakon što su ga uhvatili Britanci. Pregrizao je tabletu cijanida koju je krio u ustima.

(Telegraf.rs / Izvor: blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jontra

    2. avgust 2016 | 17:12

    "Placljiva kukavica" a pregrizao tabletu cijanida,ma vazi!Dogovorio se sa "saveznicima" po pola kinte i uzivao do smrti verovatno negde u Argentini (zajedno sa brkicom)!

  • Gile

    2. avgust 2016 | 16:49

    Ko bajagi izvršio samoubistvo, drugi čovek rajha, a ustvari radio za cia i umro u 96 godini.

  • Wien

    2. avgust 2016 | 16:45

    Sad ce Crosani i njemu podici spomenik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA