PIVOPIJE, DANAS JE VAŠ DAN: Otkrivamo vam kako se zove strah od prazne krigle!

Radnici koji su radili na egipatskim piramidama bili su plaćeni pivom, a njihova dnevnica je iznosila četiri litra ovog dragocenog napitka

  • 0

Danas je Međunarodni dan piva, jednog od najstarijih alkoholnih pića u istoriji.

Ovo alkoholno piće dobija se nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog (ređe pšeničnog) slada, uz dodatak hmelja. Tokom 1985. ekipa Škotskog narodnog muzeja iz Edinbourga iskopala je u Rimu posudu od terakote s nepoznatim sastojcima, iz neolitskog doba.

Evo kako da ohladite pivo BEZ FRIŽIDERA (VIDEO)

Analizom posude došlo se do napitka, koje se dobijalo od zobi, ječma, meda i paprati. Ovo piće, za koje mnogi tvrde da je zapravo jelo, koristilo se još u praistoriji. Proizvodili su ga Kelti, Germani, Slaveni i Skiti.

Proizvodilo se od ječma, pšenice, zobi i heljde, a mnogi stari narodi dodavali su mu razne začine i med. Današnji glavni sastojak, hmelj, počeo se koristiti tek u 13. veku.

Pivopijska središta u starom veku bila su u Jerrmeniji, Mesopotamiji i Egiptu. Odatle su pivo kasnije preuzeli Grci i Rimljani.

Ovo su još neke od zanimljivih činjenica vezanih za mnogima omiljeno piće:

Najstarija reklama za pivo pronađena je na glinenoj tablici iz 4000. godine pre nove ere. Na njoj se vidi žena koja drži dva zlatna pehara, a ispod piše: “Pijte Elba pivo – pivo sa srcem lava!”

U Mađarskoj nemojte nazdravljati kucanjem čaša. Umesto toga, samo podignite čašu u vazduh i recite ” Egeszsegere!”

Senosilikafobija je strah od prazne čaše za pivo.

Prva nesreća vezana za vožnju u alkoholisanom stanju dogodila se 2000. godine pre nove ere. U drevnom Egiptu, vozač kočija je pio pivo, a zatim pregazio devicu vestalku boginje Hator. Krivac je razapet na vrata krčme u kojoj je kupio pivo, a njegov leš je tu ostavljen dok ga lešinari nisu do kostiju pojeli.

Zitologija je nauka o pivu i pivarstvu, uključujući i sastojke od kojih se prave ovi napici.

Printskrin: YouTube / INSIDER Printskrin: YouTube / INSIDER

Kada pijete pivo u Španiji, morate poštovati određene neverbalne rituale. Prvo kažete “Salud” (“Živeli!” na španskom), a zatim dno čaše protrljate o sto ili šank i blago kucnete.

Radnici koji su radili na egipatskim piramidama bili su plaćeni pivom. Dnevnica je iznosila četiri litra ovog dragocenog napitka.

U Srednjem veku pivo se pilo više od vode, jer je zbog alkohola bilo bezbednije za konzumaciju.

Najjače pivo na svetu ima 67,5 procenata alkohola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA