STALJIN JE ZAMALO POSTAO POP: Dva puta su ga gazile kočije i još 10 zanimljivosti iz njegove mladosti (FOTO)

Pre nego što je postao revolucionar a potom i neprikosnoveni vođa Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, Staljin je naravno bio dete. Često nam je teško da zamislimo velike, svirepe lidere kao odojčad koja stalno vrši nuždu sebi u pelene. Zato nije zgoreg pročitati ovaj tekst

  • 2
Mladi Staljin oko 1894. godine, kada je imao 15 i školovao se za popa. Foto: Wikimedia Commons/Josef Wissarionowitsch Stalin - Kurze Lebensbeschreibun Mladi Staljin oko 1894. godine, kada je imao 15 i školovao se za popa. Foto: Wikimedia Commons/Josef Wissarionowitsch Stalin - Kurze Lebensbeschreibun

Josif Visarionovič Džugašvili, prvobitno zvani Koba (na sopstveno insistiranje, po liku iz romana "Patricid" gruzijskog pisca Aleksandra Kazbegija), a kasnije zvani Staljin, rođen je 18. decembra 1878. godine u gradu Goriju, u Gruziji.

Pre nego što je postao revolucionar a potom i neprikosnoveni vođa Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, bio je naravno dete. Često nam je teško da zamislimo velike, svirepe lidere kao odojčad koja stalno vrši nuždu sebi u pelene. Zato nije zgoreg pročitati ovaj tekst.

Pred vama je 11 zanimljivosti iz ranog, predrevolucionarnog života možda i najvećeg diktatora 20. stoleća.

1. Otac mu je bio obućar u Goriju, pijanica koja je često tukla i njega i njegovu majku. Oba roditelja su mu rođeni kao kmetovi, što je u Carskoj Rusiji značilo da si rob po svemu osim po imenu; njena je porodica pripadala knezu Ivanu Amilahoriju, ali su do Josifovog rođenja već svi uveliko bili (formalno) slobodni (faktički je tek kasnije seljacima dozvoljeno da napuštaju svoja sela).

Otac i majka Josifa Staljina. Foto: Wikipedia/public domain Otac i majka Josifa Staljina. Foto: Wikipedia/public domain

2. Bio je treći sin u porodici. Njegova dva starija brata su umrla kao odojčad.

3. Njegov najraniji nadimak je bio Soso. Tako ga je zvala majka; u pitanju je gruzijska forma tepanja osobama koje se zovu Josif.

4. Po tvrdnji jednog njegovog prijatelja iz detinjstva, Staljin uopšte nije bio Gruzin već Oset; navodno se originalno zvao Soslan Džugajev, ali je njegov otac morao da se asimiluje u gruzijsko okruženje ako je mislio da preživi.

Staljinova rodna kuća unutar kompleksa sagrađenog 1930-ih godina. Danas je tu Muzej Josifa Staljina. Foto: Wikimedia Commons/Nenad Bumbic Staljinova rodna kuća unutar kompleksa sagrađenog 1930-ih godina. Danas je tu Muzej Josifa Staljina. Foto: Wikimedia Commons/Nenad Bumbic

5. Tokom prvih deset godina života preselio se najmanje devet puta, zbog očevog raspusnog ponašanja koje ih je oteralo u propast.

6. Njegov rodni Gori je bio mesto sa jednom malom policijskom stanicom koja nije bila sposobna da održava red i mir. Zbog toga je odrastao u nasilničkoj kulturi u kojoj su ulične bande ratovale po ulicama, a i on je sam u tome učestvovao.

7. U svojoj sedmoj godini bolovao je od velikih boginja koje su mu navodno ostavile trajne ožiljke po licu. Kasnije je, opet navodno, naredio da mu se sve fotografije retuširaju. Zbog toga se ne vide ožiljci. Navodno.

Tbiliski duhovni seminar na kojem se Staljin školovao za popa. Fotografija je iz 1919. kada je zgrada već pretvorena u hotel "Palas". Foto: Wikimedia Commons/tbilisi.gov.ge Tbiliski duhovni seminar na kojem se Staljin školovao za popa. Fotografija je iz 1919. kada je zgrada već pretvorena u hotel "Palas". Foto: Wikimedia Commons/tbilisi.gov.ge

8. Kada je napunio deset godina upisao se u Gorijsko duhovno učilište, na majčino insistiranje. Otac mu je poludeo zbog toga jer je hteo da mu sin bude obućar; napio se, polupao kafanu i napao lokalnog šefa policije, zbog čega je proteran u Tbilisi (koji se tada zvao Tiflis).

9. Zbog toga što je kasno počeo da uči ruski jezik, Staljin nikada nije izgubio svoj snažni gruzijski akcenat.

10. Negde u to vreme kada je krenuo u školu, doživeo je da ga udare kočije; trajno mu je oštećena leva ruka tom prilikom, zbog čega nije bio mobilisan kada je počeo Prvi svetski rat. Neverovatno, ali u 12. godini ponovo su ga udarile kočije; ovog puta posledice su bile mnogo teže, pošto je morao mesec dana da leži u bolnici. Sreća njegova pa nije odrastao u eri automobilizma!

Policijske fotografije Josifa Staljina s početka 20. veka. Foto: Wikipedia/public domain Policijske fotografije Josifa Staljina s početka 20. veka. Foto: Wikipedia/public domain

11. Staljin je bio najbolji učenik u svojoj klasi i pred sobom je imao blistavu karijeru popa. Ali, već na prvoj godini studija na Tbiliskom duhovnom seminaru postao je ateista, nakon što se "zarazio" savremenom literaturom i mišlju. Mnogo puta je kažnjavan zbog posedovanja zabranjenih knjiga. Postao je i vatreni gruzijski nacionalista, usred Carske Rusije koja je nametala ruski jezik i rusku kulturu.

Izbačen je neposredno pre finalnih ispita, jer nije imao da plati školarinu koju je seminar iznenada povisio. Nedugo potom, otkrio je Lenjina i marksizam, i krenuo putem ka funkciji generalnog sekretara KP SSSR.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Spiridon

    10. avgust 2016 | 06:21

    Izbačen sa duhovnoga studija jer nije imao da plati školarinu za semestar a koja je naglo poskupela. Znači i tada i tamo u Gruziji materijalno je bilo preče od duhovnoga religioznim duhovnjacima.

  • Paja

    10. avgust 2016 | 06:14

    I onda se čude što je izbila revolucija a narod im bio kmetovi i robovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA