PČELE SAMOUBICE DIVLJAJU: Iz čista mira se zaleću i bodu sve ispred sebe, zovu ih "KAMIKAZE"

Pčele kod kojih se zbog jednog parazita javlja "ponašanje slično zombijima" dosad su primećene samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su nedavno pronađeni primerci i u Kanadi

  • 1

Kanađanka Sara Volbank, koja se u Nanaimu bavi uzgojem pčela, prva je primetila da se neke pčele jako čudno ponašaju jer se noću same, kao kamikaze, zaleću na svetlo.

SRPSKI ZAKON: Ove životinje mogu da vas ubiju. Ako vi ubijete njih, idete - u ZATVOR!

Nešto kasnije, one padaju na tlo, kratko se grče i tamo umiru.

U pitanju je karakteristično ponašanje za insekte koje napada parazitska mušica Apocephalis borealis, koja polaže jajašca u domaćina. Kasnije, kada se razviju larve, one izjedaju domaćina i tako dolazi do promena u ponašanju.

Doktor Džon Hafernik, profesor biologije na Univerzitetu u San Francisku i autor projekta Zombee Watch koji prati ovog parazita, kaže da se A. borealis može naći širom SAD, ali da je u početku kao domaćine za jajašca ta vrsta birala uglavnom bumbare ili ose.

Tek u poslednjoj deceniji primećeno je da su sve češće žrtve medonosne pčele, a ovo je prvi takav slučaj u Kanadi.

Ovo nije jedinstven primer u prirodi, a poznata je i vrsta "zombi gljive" Ophiocordyceps unilateralis koja napada periferni nervni sistem mrava i navodi ih na "samoubistvo".

Foto-ilustracija: Flickr/USFWS Headquarters, Foter /Shawn Caza Foto-ilustracija: Flickr/USFWS Headquarters, Foter /Shawn Caza

Zaraženi mravi napuštaju mravinjake u potrazi za vlažnim i toplim mestom, gde se penju na drveće i kače da vise sa listova. Tamo ostaju nekoliko dana dok ne umru, a zatim, kada gljiva dostigne reproduktivnu fazu, iz tela mrava izbijaju spore.

Ova vrsta je poslužila kao inspiracija za bestseler Majka R. Kerija "Devojčica sa svim poklonima", po kome se sada snima i film.

(Telegraf.rs / Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA