NAJMANJI KOVČEZI NA SVETU: U Škotskoj nađeno 17 minijaturnih sanduka, niko ne zna ko je i zašto sahranjen u njima

Do nesvakidašnjeg otkrića tri tinejdžera došla su tragajući za zečjim jazbinama u planinskom predelu iznad Edinburga, poznatijem kao "Arturovo sedlo"

  • 2

Pre više od 180 godina, tri škotska dečaka otkrili su čudnu kolekciju minijaturnih mrtvačkih sanduka, skrivenih na brdu iznad Edinburga, ali se i dan danas ne zna ko ih je tamo ostavio i zašto.

Nesi završila "karijeru"? PRONAĐEN LEŠ ČUDOVIŠTA IZ LOH NESA! (FOTO)

Ovu misteriju staru skoro dva veka, najbolje je opisao u "London Tajmsu" pisac i istraživač Čarls Fort.

Naime, do nesvakidašnjeg otkrića tri tinejdžera došla su tragajući za zečjim jazbinama u planinskom predelu iznad Edinburga, poznatijem kao "Arturovo sedlo".

Igrajući se, na ivici jedne litice ugledali su tanke listove škriljaca, koje su izvukli, da bi iza njih otkrili malu pećinu.

Unutar nje nalazilo se 17 minijaturnih sanduka, dužine između sedam i deset centimetara, poređanih u dva reda po osam njih, dok je na vrhu stajao sedamnaesti.

U njima su bile položene male drvene figure, različito obučene.

Najzanimljivije od svega bio je datum polaganja malih drvenih predmeta u ovu pećinu, jer ih je bilo više: stanje u kom su se nalazili ukazivalo je na to da su tu spuštani jedan po jedan.

Naime, kovčezi iz prvog reda bili su skoro raspadnuti; one u drugom nizu zub vremena je daleko manje oštetio, dok je poslednji sanduk delovao kao mnogo mlađi od svih ostalih.

Ipak, postoji mogućnost i da je uzrok različitog stepena oštećenja to što je prvi red sanduka bio najizloženiji vremenskim prilikama, odnosno vlagi.

Posle višestruke promene "vlasnika", što je priča sa više verzija, ove figurice - tačnije samo osam njih - završile su u Nacionalnom muzeju Škotske, u kom su proučavane od strane brojnih stručnjaka.

Prema vrsti drveta i njegovoj obradi, materijalu od kog je sačinjena njihova garderoba, te korišćenim ukrasima od tankih listića gvožđa i brojnim drugim parametrima, oni su zaključili da je sanduke u pećinu neko stavio tridesetih godina 19. veka, ne ranije.

Što se tiče onoga što predstavljaju, od početnog mišljenja da su u pitanju rekviziti za neku vrstu magijskih obreda, vremenom se prešlo na polemiku da li je u pitanju ritualno sahranjivanje ili ne.

U prilog tome da nije, išle su činjenice da su figurinama oči otvorene, kao i da garderoba koja je na njima ne može da se podvede pod pogrebnu odoru.

Najbliža istini tako je postala varijanta u kojoj ovih 17 figura predstavljaju 17 nestalih pripadnika posade nekog broda, ili nekih drugih 17 osoba, a u razrešenju te misterije pomoglo bi ispitivanje o tome da li se u periodu između 1820. i 1836. u Škotskoj dogodila neka tragedija u kojoj je bilo toliko nastradalih.

Edinburški zamak, Škotska. Foto: Wikipedia/Kim Traynor Edinburški zamak, Škotska. Foto: Wikipedia/Kim Traynor

Rešenje ove zagonetke pokušali su da otkriju bivši predsednik škotskog Kraljevskog umetničkog društva i član katedre za istoriju na Edinburškom Univerzitetu Alen Simspon i viši saradnik Centra za pravo nacionalne bezbednosti na Univerzitetu u Virdžiniji Semjuel Menefri.

Njima dvojici odmah su prvo pale na pamet serijske ubice Vilijam Burk i Vilijam Here, irski emigranti, poznati po tome što su u periodu od deset meseci, 1828. ubili 16 ljudi, čija su tela prodali doktoru Robertu Noksu, za anatomske vežbe na njegovoj medicinskoj akademiji.

U pitanju je, zapravo, bilo 17 leševa, ali je jedna od osoba koja je poslužila u Noksove eksperimentalne svrhe preminula prirodnom smrću.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Simpson i Menefri, tako, smatraju da 17 figurica iz kamenjara "Arturovog sedla" predstavljaju upravo žrtve dvojice irskih kasapina, ali ne daju odgovor na pitanje ko je izradio kovčege i figurice u njima.

Jedini poznati kontraargument ovoj verziji događaja jeste to što je među Burkovim i Herovim žrtvama bilo najmanje 12 žena, dok su sve nađene figurice obučene kao muškarci.

Međutim, pošto nije poznat nijedan stari škotski običaj sahranjivanja žena obučenih kao muškarce, jedini pravi put ka otkrivanju istine o poreklu i simbolici najmanjih mrtvačkih sanduka na svetu bio bi pretraživanje svih dnevnih škotskih novina iz tog perioda, u potrazi za vešću o pogibiji 17 osoba, među kojima nije bilo nijedne žene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • brana

    29. avgust 2016 | 19:50

    Misterija!Tako ce jednog dana neko iskopati 20 Barbika i 3 Kena,4 Brac lutke i nekoliko obicnih plasticnih i pitace se sta je ovo,zasto,kako,od kuda???Misterija!

  • zapis

    29. avgust 2016 | 20:15

    oni imaju hrast kakav je Zorana mihalovic posekle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA