TAJANSTVENI SIGNAL IZ SVEMIRA: Da li su ruski astronomi pronašli inteligentnu rasu kod zvezde slične Suncu?

- Ovo je zaista zbunjujuće. Ako su Rusi otkrili signal pre godinu dana, zašto nikoga nisu obavestili? - rekao je glavni astronom Instituta SETI

  • 22

Ruski radio-teleskop otkrio je snažan signal iz svemira iz smera zvezde HD164595, koja je udaljena 95 svetlosnih godina od Zemlje. Teleskop RATAN-600 je detektovao signal u maju prošle godine, ali je tek sada privukao pažnju istraživača sa instituta SETI i METI u Kaliforniji.

PRONAĐENA PETA SILA PRIRODE! Spremna je REVOLUCIJA u nauci, da li je ovo OTKRIĆE VEKA KOJE ĆE PROMENITI SVE?

- Standardni protokoli podrazumevaju potvrdu postojećih signala, sa različitih mesta. To će pokazati da li signal dolazi sa zvezde ili je samo posledica radijskih smetnji. Moramo da budemo spremni, ako se ispostavi da ovaj signal zaista dolazi od neke vanzemaljske zajednice, oni će slati i druge frekvencije koje ćemo detektovati - kažu iz Instituta.

Signal se uklapa u profil internacionalnog prenosa sa vanzemaljskih izvora, ali bi takođe mogao da bude i posledica radio smetnji ili fokusiranja signala sa mnogo dalje udaljenosti od zvezde.

- Niko ne tvrdi da je reč o delu vanzemaljske civilizacije, ali to svakako vredi istražiti - rekao je Pol Glister, autor portala Kentauri Džrims koji pokriva istraživanja dubokog svemira.

Printskrin: Youtube/SETI Institute Printskrin: Youtube/SETI Institute

Zvezda iz čijeg smera je signal došao ima najmanje jednu planetu, ali stručnjaci kažu da je prerano nagađati o značenju signala i odakle je zapravo došao. Ipak, smatraju da je dovoljno "provokativan" da stručnjaci koji rade na RATAN-600 teleskopu žele konstantno da posmatraju deo svemira iz kojeg je došao.

- Ako je reč o izotropnom svetlosnom snopu, za takvo nešto bila bi sposobna samo civilizacija tipa Karadšev II (reč je o skali stupnja tehnološkog razvoja civilizacije, koju je predložio ruski astronom Nikolaj Karadšev, a na kojoj tip II može koristiti energiju cele zvezde u čijoj se blizini nalazi. Tip III bi npr. mogao koristiti energiju cele galaksije, dok bi tip I mogao koristiti samo energiju koja sa zvezde stiže na njihovu planetu) - rekao je Glister.

Inače, HD 164595 je interesantna iz nekoliko razloga: to je zvezda nalik Suncu, od Zemlje je udaljena 95 svetlosnih godina i poznato je da ima jednu planetu, poznatu kao HD 164595b. Ona je veličina Neptuna i tamo godina traje oko 40 zemljaksih dana.

Foto: Guliver/Ethan Miller/Getty Images Foto: Guliver/Ethan Miller/Getty Images

Nakon ponovnog praćenja zvezde, glavni astronom Instituta SETI kaže: “Ovo je zaista zbunjujuće. Ako su Rusi otkrili signal pre godinu dana, zašto nikoga nisu obavestili? Možda su čekali potvrdu drugih istraživača, u svakom slučaju, signal može da bude stvaran, ali ne verujem da potiče od vanzemaljskih zajednica.“

- Ako bi se pak radilo o uskom signalu fokusiranom na naš solarni sistem, radilo bi se o tehnologiji koja je dostupna civilizaciji tipa Kardašev I, bliskoj našim mogućnostima - kaže Glister.

AFP piše da se očekuje kako će ovaj signal, zabeležen na frekvenciji od 11 gigaherca, biti jedna od tema na skorašnjem simpozijumu uglednih astronoma u meksičkoj Gvadalahari.

Ali, neki stručnjaci smatraju da ne bit trebalo da se prerano veselimo signalu, budući da postoji mogućnost da se radi o nekom obliku komunikacije između određenih satelita u Zemljinoj orbiti i "stanica" na površini.

- Svakako bih pratio o čemu se radi, ali ne bih celu priču preuveličavao jer se potencijalno radi o nečem što je vojnog porekla - smatra Nik Suntzef, astronom Uneverziteta Teksas A&M.

(Telegraf.rs/ Izvor: yahoo.com/jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ,Sumadinac

    30. avgust 2016 | 11:45

    Da je imalo sta da se otme ameri bi je prvi otkrili

  • mile p.

    30. avgust 2016 | 14:33

    Sto se boje Amerikanci,nece doci roditrlji da ih vode kuci,odbacili su ih jednom i to je zavrsena stvar.

  • NIGHTRAIN

    30. avgust 2016 | 19:00

    Opet lupetanja I nikad dokaza.samo izmisljaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA