OVO JE PRVA TITOVA FOTOGRAFIJA: Otkriveno je kako je nastala i gde se to Broz slikao (FOTO)

Slika je nastala za vreme podnevne pauze, kada su se u dvorištu okupili radnici kako bi imali uspomenu na fabriku koja je tonula u stečaj

  • 41
Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Najstarija fotografija Josipa Broza Tita napravljena je u slovenačkom gradiću Kamnik, a danas se nalazi u posedu penzionera Viktora Šubica (85), koji je čuva kao relikviju.

OVE ANEGDOTE O TITU SU BILE STROGO ZABRANJENE: Evo zašto niko NIJE SMEO da ih ispriča!

Na poleđini ove fotografije zapisan je datum 4. maj 1911. dok u Titovoj biografiji stoji podatak da se te godine zaposlio u fabrici "Titan", u Kamniku.

Prema rečima Viktora Šubica, koji je skoro dve godine stanova sa Josipom Brozom u istoj zgradi, fotografiju je snimio Čeh po imenu Jinčik, zaposlen u ovoj fabrici kao alatničar.

Slika je nastala za vreme podnevne pauze, kada su se u dvorištu okupili radnici kako bi imali uspomenu na fabriku koja je tonula u stečaj.

Po dolasku u Kamnik, Josip se brzo sprijateljio sa svima, ali tek što je sastavio godinu dana rada u fabrici, ona je pala pod stečaj.

Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

Šubic kaže da je o svom drugu Josipu ponovo nešto čuo tek početkom 1942.

Vest ostatku nekadašnje družine o tome da kamarad Joža vodi jugoslovenske partizane doneo je Valter Tvrdi, jedan od mladića sa slike, ali Šubic nije odmah poverovao da je to isti čovek.

Posle oslobođenja, Tvrdi je našao zajedničku fotografiju i predložio drugovima da je pošalju Titu kao rođendanski poklon, a u propatnom pismu pitali su ga da li se seća prošlih vremena.

"To je Kamnik, na slici sam takođe i ja", odgovorio je odmah Tito, pitajući kako su Tvrdi, Čebulj, Šubic i Potokar, i kako žive, a na kraju pisma je obećao da će ih posetiti.

Kao i uvek, obećanje je i ispunio: 8. avgusta 1952. došao je u Kamnik.

U dvorištu "Titana" govorio je radnicima, a zatim zagrlio Valtera Šubica.

"Šubic, ti si već u penziji, a vidiš, ja još radim!", našalio se drug Tito.

Šubic je tada, ne poštujući protokol, pozvao svog starog kamarafa Jožu u kuću, u Kovinarskoj cesti, da se podsete na dom u kom su zajedno momkovali.

(Telegraf.rs / Yugopapir.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mile zemljoradnja

    1. septembar 2016 | 10:14

    eto ti ga sad,pa zar nije pravi Broz zamenjen ovim likom? Kažu da nije imao pola kažiprsta na ruci i da je zbog toga i Draža streljan jer je poznavao pravog Josipa Broza?

  • Bosna

    1. septembar 2016 | 12:27

    Tito nés bio bravar ! Al je bio covjek spoioje bratstvo i jedinstvo! Za vrijeme Jugoslavije dok je Tito vlado mogaosi ici gdje si hjeo spavati u parku ako treba niko nikog nije diro.radio se imalo se para! A sad nisi siguran ni u kuci a kamoli na uluci.ubistva ' pljacka i droga na svakom cosku. Zivot je bio dok je bila Jugoslavija!!!!!

  • Salvatore

    1. septembar 2016 | 11:29

    A posle godinu dana bio u Austo-Ugarskoj vojsci drugi najbolji u mačevanju!Ma važi sto je bio bravar!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA