Šetala je plažom i ugazila u trag star 130 miliona godina (FOTO)

Kako kaže Bindi Li, odmah je znala da je otkrila nešto posebno, ali nije imala ideju da stoji u otisku "šape" praistorijske životinje

  • 10

Bindi Li Port iz Australije šetala je plažom i uživala u zalasku sunca, kada je nagazila na trag star 130 miliona godina. Radi se o otisku "šape" dinosaurusa, koji je otkrila na plaži u primorskom gradu Brum.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Ko je stariji, dinosaurusi ili Saturnovi prstenovi?

- Šetala sam se i ugazila u nešto ravno. Polako sam podigla nogu i videla udubljenje. Kako sam više sklanjala pesak, tako mi je bilo jasno da se radi o nekakvom otisku - rekla je Port za Daily Mail Australia.

Kako kaže, odmah je znala da je otkrila nešto posebno, ali nije imala ideju da stoji u otisku "šape" praistorijske životinje koja je živela pre približno 130 miliona godina.

Printskrin: YouTube / pranks Printskrin: YouTube / pranks

- To je nedaleko od popularnog restorana, gde prođe stotine ljudi svaki dan. Šetala sam tu nebrojeno puta, ali zbog plime, nikada ranije nisam primetila ovaj otisak. Samo sam imala sreće da sam se našla tu - kaže Port.

Paleontolog Stiven Salisburi iz Univerziteta u Kvinslendu je proveo godine istražujući otiske dinosaurusa na zapadu Australije. On kaže da ovakvi otisci nisu novost.

- Ovo nije novo otkriće, ovi otisci su poznati naučnicima već neko vreme. Samo su bili zakopani ispod peska poslednjih 20-30 godina - rekao je Salisburi za Daily Mail Australia.

Kaže da je teško na osnovu otiska utvrditi tačnu vrstu dinosaurusa, ali se pretpostavlja da se radi o teropodu srednje veličine. Ovoj istoj grupaciji pripada i poznati tiranosaurus reks.

- Verovatno je bio visok oko dva metara i dugačak oko pet. To je dinosaurus mesožder, ali nije velik kao tiranosaurus reks - rekao je Salisburi.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA