≫ 

DIJEGO JE SVOJIM POLNIM ORGANOM SPASAO VRSTU OD IZUMIRANJA: Pogledajte kako je u tome uspela ova matora kornjača (VIDEO)

- Izuzetno je doprineo obnavljanju populacije kornjača na ostrvu Espanjola, gde žive njegovi potomci - rekao je savetnik nacionalnog parka Galapagos za očuvanje kornjača

  • 0

Mužjak kornjače sa Galapagosa Dijego poznat je po tome što je seksualno aktivan iako ima i više od 100 godina, čime je uspeo da izbavi svoju ugroženu vrstu od izumiranja.

KORNJAČA OD 200 GODINA: Pogledajte kako je izgledala kad je imala 70 godina, a kakva je danas (FOTO)

Ovaj mužjak, donet na arhipelag Galapagos pre četiri decenije iz zoološkom vrta u San Dijegu po kojem je i dobio ime, danas je otac 800 kornjača koje su uspešno naseljene u prirodi na ostrvima Galapagosa.

Dijego svakodnevicu deli sa šest ženki u centru za odgajanje kopnenih kornjača Nacionalnog centra Galapagos u gradu Puerto Ajora, glavnom gradu ostrva Santa Kruz, jednog od glavnog ostrva arhipelaga Galapagos.

- Izuzetno je doprineo obnavljanju populacije kornjača na ostrvu Espanjola, gde žive njegovi potomci - rekao je za AFP Vašington Tapija, savetnik nacionalnog parka Galapagos za očuvanje kornjača.

Ova kornjača vrste Helonoidis hodensis (Chelonoidis hoodensis) teška je oko 80 kilograma, dugačka oko 90 centimetara i do 1,5 metara visine kada istegne noge i vrat.

- Ovo je mužjak koji oplođuje i veoma je seksualno aktivan - objašnjava Vašington Tapija govoreći o Dijegu koji je odigrao ulogu seks simbola među endemskim kornjačama pacifičkih ostrva, oko 1.000 kilometara južno od Ekvatora.

Reč je o mužjaku koji je dominantan u tročlanoj grupi mužjaka određenih za obnavljanje populacije kornjača na ostrvu Espanjola, na jugu arhipelaga, gde su pre 50 godina kao poslednji primerci otkrivena dva mužjaka i 12 ženki, koji su prema rečima Tapije bili rasuti širom ostrva, pa razmnožavanje nije bilo moguće.

Nakon otkrivanja malobrojnih kornjača na ostrvu, Dijego je otkriven zahvaljujući međunarodnom angažovanju u kalifornijskom zoološkom vrtu, gde je donet početkom 20. veka sa ostrva Espanjola.

Tada je uključen u program razmnožavanja u zatočeništvu, a iznenađenje je usledilo šest godina kasnije "kada smo sproveli genetsko istraživanje i otkrili da je on otac skoro 40 odsto legla vraćenih na ostrvo Espanjola", navodi Tapija koji vodi i program američke nevladine organizacije "Galapagos konzervansi" za obnovu ogromnih kornjača.

Do sada je ukupno 2.000 kornjača "vraćeno" na ovo malo ostrvo, koje sada može s ponosom da kaže da vrsta više nije u opasnosti od istrebljenja.

- Ne bih rekao da je (vrsta) u savršenom stanju, jer istorijski registri pokazuju da je u jednom trenutku bilo verovatno više od 5.000 kornjača na ostrvu, ali reč je o populaciji koja je u solidnom stanju i u porastu, što je najznačajnije - istakao je Tapija.

Ali kako je to sve odradio Dijego pogledajte u snimku:

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA