MISTERIJA SMRTI KRABA KOJE SU UGINULE U ISTOM TRENUTKU: Sve su starije od 100 godina i more ih je nabacalo po plaži (FOTO)

- Grupa koja se bavi posmatranjem kraba zapazila bi svakodnevno od 5 do 10 tela ovih životinja tokom perioda kada polažu jaja, pa su krenuli da ih sakupljaju - rekao je jedan od zvaničnika grada Kenji Sato i dodao da je konačan broj uginulih kraba prevazišao cifru od 500

  • 3

Stotine "potkovičastih kraba" koje su poznate i kao živi fosili jer su među najstarijim živim bićima na Zemlji, pronađene su mrtve na obalama južnog Japana.

Šetala je plažom i ugazila u trag star 130 miliona godina (FOTO)

Ove krabe, za koje stručnjaci govore da imaju plavu krv, redovni su posetioci plićaka u zapadnom i južnom Japanu, uključujući grad Kitakiušu gde polažu jaja, prenosi dailymail.co.uk.

U procesu dolaska neke krabe uginu ali su stručnjaci ove godine primetili neobično visok broj uginulih, rekao je lokalni zvaničnik AFP-u u četvrtak.

- Grupa koja se bavi posmatranjem kraba zapazila bi svakodnevno od 5 do 10 tela ovih životinja tokom perioda kada polažu jaja, pa su krenuli da ih sakupljaju - rekao je jedan od zvaničnika grada Kenji Sato i dodao da je konačan broj uginulih kraba prevazišao cifru od 500.

Asahi Šimbun izveštava da je broj smrti ovih kraba čak osam puta veći od normalnog.

Foto: Wikimedia/Asturnut Foto: Wikimedia/Asturnut

Sato je rekao da ne postoji saglasnost među stručnjacima u vezi sa zaključkom zbog čega su krabe uginule, ali se sugeriše da su krivci od povećanja temperature mora, paraziti i bolesti.

Ove krabe u Japanu spadaju u ugrožene vrste jer se populacija smanjila zbog toga što im su uništena njihova priobalna staništa. Japanci ove krabe zovu kabutogani, što bukvalno znači "krabe ratničkog šlema", a fosili njihovih predaka datiraju iz perioda od pre 450 miliona godina.

Uprkos imenu, one nisu prave krabe jer su njihovi najbliži živi srodnici paukovi i škorpioni.

Plava krv koju imaju ne koristi gvožđe za transport kiseonika već bakar. Ova krv sadrži i veoma osetljive koagulante koji mogu da otkriju i najmanje količine bakterija. Od 70-ih godina naučnici su koristili tu krv za testiranje sterilnosti medicinske opreme i intravenoznih lekove. Litar krvi ovih kraba košta oko 15.000 dolara.

Entuzijasti su stvorili "Japansko udruženje potkovičastih kraba" i oni su prebrojali uginule ove godine, kažu lokalni zvaničnici.

- Biologija potkovičaste krabe je i dalje misterija i mi ne znamo mnogo o njima - rekao je Sato.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • LudZbunjen

    17. septembar 2016 | 08:53

    Stvarno cudno koliko nukerarki imamo po svetu dobro imamo kosu

  • Putin R.S

    17. septembar 2016 | 10:32

    Stvarno cudno. Fukusima!!!

  • Iga

    17. septembar 2016 | 16:03

    A o skorasnjoj aktiviranoj NAJJJACOJ atomskoj bombi, da i ne govorimo, jelte, pravimo se malo ludi, sve novine i svi mediji uopšte!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA