13

BRITANSKA KRALJICA JE UBILA ROMANOVE, NE KOMUNISTI: Stravično otkriće 100 godina nakon zločina (FOTO)

Supruga kralja Džordža V bila je Marija, dete iz dve uzastopne generacije "ne-jednakih" brakova. Zato je patila od kompleksa niže vrednosti, i tokom celog svog detinjstva i mladosti bila suočena sa snobom oličenim u princezi Aliks od Hese-Darmštata, koja ju je neprestano "zezala" i koja će postati ruska carica Aleksandra. Saberite dva i dva i dobićete smaknuće Romanovih

Romanovi
Foto: Wikipedia/public domain/Bain News Service

Nijedan 20-vekovni regicid nije imao snažniji odjek na svetska zbivanja i potonju istoriju od boljševičkog smaknuća imperatora Nikolaja II od Rusije, imperatorke Aleksandre, carevića Alekseja i njegovih sestara Olge, Tatjane, Anastasije i Marije, koji se odigrao jula 1918. godine u podrumu kuće Ipatijevih u Jekaterinburgu.

Čak ni Principov atentat na nadvojvodu Ferdinandu, pošto tehnički to nije bio regicid budući da je dotični bio prestolonaslednik a ne vladar (ali, samo zbog te tehnikalije; inače je uticaj Sarajevskog atentata na svetske događaje ipak bio daleko, daleko veći).

Nakon pogubljenja Romanovih, evropske je dvorove zahvatio talas panike, posebno što je veliki broj njih bio u rodbinskim odnosima sa ruskom dinastijom, bilo sa carem, bilo sa caricom.

Javno, iz straha su prigrlili liberalne vrednosti i odustali od pretenzija ka stvarnoj vlasti; privatno, podržavali su mnoge desničarske režime kako bi sprečili da se i u njihovom dvorištu razbukta kakva radnička revolucija.

Džordž V, kralj Velike Britanije, na slici iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/Royal Collection

Džordž V, kralj Velike Britanije, na slici iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/Royal Collection

Posebno je ta opasnost postojala neposredno nakon Februarske revolucije, a posebno Oktobarske, dok su Romanovi još uvek bili živi. Veliki je strah postojao, a britanska kraljevska porodica nije bila izuzetak u tome; dokumenti iz 1917. godine pokazuje da je kralj Džordž V bio jedan od najbitnijih aktera u sprečavanju da njegov rođak Nikolaj II i porodica mu, dobiju azil u Velikoj Britaniji, što je direktno dovelo do njihove smrti.

Zapravo, kraljev savetnik lord Stanfordhem je bio ubeđen da će prihvat najozloglašenijeg evropskog autokrate dovesti Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovo radništvo do tačke ključanja, da će izazvati seriju nacionalnih štrajkova koji će onemogućiti da se Prvi svetski rat privede kraju u korist Britanije, i da će možda dovesti i do njihove sopstvene revolucije.

ZATIRE SE SEME UBICE CARA NIKOLAJA? Unuci Jakova Jurovskog redom ginu pod misterioznim okolnostima (FOTO)

Ono što ti dokumenti ne pominju jeste stara glasina da je ključna osoba u odbijanju davanja azila Romanovima zapravo bila supruga kralja Džordža V, kraljica Marija.

Portret Marije, kraljice Velike Britanije, supruge kralja Džordža V. Fotografija je nastala 24. juna 1893. godine. Foto: Wikimedia Commons/lafayette.org.uk

Portret Marije, kraljice Velike Britanije, supruge kralja Džordža V. Fotografija je nastala 24. juna 1893. godine. Foto: Wikimedia Commons/lafayette.org.uk

"RUŽNE, VIRTEMBERŠKE RUKE"

Američki pisac Gor Vidal je u svojim memoarima zapisao sećanje princeze Margarete, ćerke Džordža VI i sestre kraljice Elizabete II. Ona je prezirala svoju baku kraljicu Mariju zato što se prema svoj svojom unučadi odnosila loše osim prema princezi Elizabeti, i to samo zato što je znala da će ova jednog dana postati kraljica.

Margareta je tvrdila da je Marija patila od kompleksa niže vrednosti, zato što nije rođena kao Kraljevsko Visočanstvo, a njeni potomci jesu.

Naime, kao dete iz dve uzastopne generacije "ne-jednakih brakova" (deda joj je bio princ Virtemberga, a majka mađarska grofica; otac joj se udao za osiromašenu princezu od Kembridža i rodio nju, princezu Mariju od Teka, koja je odrasla u relativnom siromaštvu i koja je gledala kako se porodična imovina rasprodaje) ona je imala tek "dostojanstvo", i ništa više od toga; takva deca u 19. veku bila su iz perspektive plemstva građani drugog reda i nisu mogli računati na dobru udaju.

Kraljica Marija sa unukama, manjom princezom Margaretom i višom princezom Elizabetom. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Kraljica Marija sa unukama, manjom princezom Margaretom i višom princezom Elizabetom. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Uprkos tome što je kraljica Viktorija ipak odlučila da je ona dovoljno dobra da bude supruga prestolonasledniku Albermartu Viktoru, a kada je on umro, da bude "prosleđena" mlađem Džordžu, njene visokorođene vršnjakinje nikada nisu propuštale priliku da je začikavaju i zafrkavaju.

Sprdali su se s njenim "ružnim, virtemberškim rukama", a najdalje je u "spuštanju" išla princeza Aliks od Hese-Darmštata, koja će kasnije postati Aleksandra Feodorovna, imperatorka Rusije.

Inače poznata po snobizmu, ne čudi Aliksino ponašanje prema Mariji kada se zna da je sa negodovanjem gledala čak i na situacije u kojima je Vilhelm II, kajzer Nemačke, ljubio njenu decu, pošto ga je smatrala za cara-skorojevića (Nemačka je carevina postala tek 1871; doduše, skoro hiljadu godina pre toga, praktično ista zemlja se zvala Sveto rimsko carstvo, a i Hoencolerni su jako stara dinastija koja je vladala Pruskom, ali šta se to tiče jednog snoba).

To je utoliko neverovatnije ako se ima u vidu da su Aleksandrina i Vilhelmova majka bile dve rođene sestre.

Princeza Margareta 1965. godine. Foto: Wikimedia Commons/Nationaal Archief

Princeza Margareta 1965. godine. Foto: Wikimedia Commons/Nationaal Archief

So na ranu princezi Mariji je posebno dodavala činjenica da je upravo princeza Aliks bila prvi izbor kraljice Viktorije za princa Alberta Viktora; do tog braka nije došlo jer se buduća ruska carica zaljubila u ruskog cara.

"NE"

Lejdi Kempbel je u svojim memoarima zapisala da je, nakon što su posle Februarske revolucije primili zahtev od Privremene vlade u Petrogradu da pruže azil Romanovima (pre Boljševičke revolucije), upravo kraljica Marija najoštrije tražila od kralja Džordža V da to ne dopusti. Pravdala se da je to zbog opasnosti od revolucije na Ostrvu, ali lejdi Kempbel tvrdi da je zapravo pravi razlog bio netrpeljivost prema carici Aleksandri.

RUSKE PRINCEZE, NAJLEPŠE U ISTORIJI: Bile su anđeli u ljudskom telu, a skončale su svirepo u podrumu svoje tamnice (FOTO)

Kralj je Džordž, uprkos ličnoj naklonosti prema Nikolaju (njih dvojica su bili kao jaje jajetu), ipak popustio. Niko, naravno, nije mogao ni da pretpostavi šta će se desiti leta 1918.

Car Nikolaj II od Rusije i kralj Džordž V od Velike Britanije, uslikani u Berlinu 1913. godine. Sličnost je neverovatna. Foto: Wikimedia Commons/Ernst Sandau

Car Nikolaj II od Rusije i kralj Džordž V od Velike Britanije, uslikani u Berlinu 1913. godine. Sličnost je neverovatna. Foto: Wikimedia Commons/Ernst Sandau

E, sad. Sve bi to ostalo na nivou trača da Gor Vidal nije bio prijatelj i sa bivšim kraljem Edvardom VIII, najstarijim sinom Džordža i Marije, koji je abdicirao zbog ljubavi prema jednoj niskorođenoj ženi. Jedne noći tokom pedesetih godina, u vili grofice Mone fon Bizmark na ostrvu Kapri, Edvard je ispričao neverovatnu priču.

Jednog jutra 1917. godine, dok je doručkovao sa svojim roditeljima, kraljem i kraljicom, ađutant Njegovog Veličanstva je ušao u trpezariju, kršeći čitav dvorski protokol, i predao vladaru nekakav papirić.

Džordž je pročitao ceduljicu i predao je svojoj supruzi, čekajući njen odgovor.

Ona ga je pročitala, vratila svom mužu i rekla: "Ne".

Onda je on vratio ceduljicu ađutantu i rekao: "Ne".

Njihova Veličanstva, kralj Džordž V i kraljica Marija, tokom svog srebrnog jubileja 1935. godine. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Njihova Veličanstva, kralj Džordž V i kraljica Marija, tokom svog srebrnog jubileja 1935. godine. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Ađutant je otišao i kraljevska porodica je nastavila sa doručkom.

Edvard je kasnije tog dana pokušao da od svoje majke sazna o čemu je bila reč, a ona mu je pružila objašnjenje. Britanska vlada je bila spremna da pošalje bojne brodove da spasu Romanove, ali je ona, Marija, mislila da nije dobro za njenu porodicu da njihovi ruski rođaci budu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Edvard je priču završio rečima da to boljševicima nije ostavilo nijedan drugi izbor osim da ih pobiju (ne zaboravite da se pogubljenje odigralo u jeku Ruskog građanskog rata između crvenih i belih).

KOLIKO ISTINE IMA U TOME?

U ljudskoj je prirodi da donosi krupne odluke koristeći se isključivo ličnim emocijama, afinitetima i animozitetima, ali je takođe u ljudskoj prirodi i da traži banalna i jednostavna objašnjenja istorijskih događaja.

Kuća Ipatijevih u Jekaterinburgu, u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Njenim rušenjem 1977. godine neposredno je rukovodio Boris Jeljcin. Foto: Wikimedia Commons/Lewa

Kuća Ipatijevih u Jekaterinburgu, u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Njenim rušenjem 1977. godine neposredno je rukovodio Boris Jeljcin. Foto: Wikimedia Commons/Lewa

Čak i ako je ovo sve bilo kako je opisao Edvard, poverljiva dokumenta iz tog perioda pokazuju da se o tome ozbiljno većalo i da odluka svakako nije donesena naprečac, u pauzi mazanja najfinije guščije paštete na tost.

Zna se da se o svemu vodilo računa. Da je lord Stanfordhem imao veliki uticaj. Da se rat koji je trebalo da traje šest meseci i da bude "završen do Božića" razvukao na tri krvave godine. Da je odneo više mladih života nego ijedan drugi rat koji je Britanija ikada vodila do tog trenutka. Da su anti-ratni štrajkovi bili stvar svakodnevice. Da je premijer bio prijateljski nastrojen prema socijalistima.

TRAGEDIJA SRPSKE PRINCEZE JELENE: Rodila poslednjeg Romanova u Rusiji, muž joj je divljački mučen do smrti (FOTO)

Rečju, da je postojala ozbiljna opasnost od revolucije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Taj scenario bi postao daleko realniji da je na Ostrvo stigao brod sa Nikolajem II, omraženim od svih radnika sveta zbog krvavih gušenja štrajkova i protesta.

S leva nadesno sede Tatjana u uniformi bolničarke, Anastasija i njihova majka ruska carica Aleksandra Romanov. Foto: Wikimedia Commons/Romanov family

S leva nadesno sede Tatjana u uniformi bolničarke, Anastasija i njihova majka ruska carica Aleksandra Romanov. Foto: Wikimedia Commons/Romanov family

Uzmimo kao gotovu stvar da je kraljica Marija mrzela caricu Aleksandru i da je želela da je vidi mrtvu.

Uzmimo da je to tako, mada ne možemo pouzdano da znamo.

Problem je u tome što je Velika Britanija preozbiljna zemlja da bi dozvolila da takva banalnost određuje tok spoljne politike. U protivnom, nikada ne bi postala imperija "nad kojom Sunce nikada ne zalazi".

Vidal takođe daje i jedan definitivni opis britanske kraljevske kuće Vindzor: kada se radi o njihovom opstanku, čvrsti su kao čelik. Drugim rečima, spremni su da žrtvuju druge da bi sami opstali.

(O. Š.)

Tagovi: Britanska imperija, Car Nikolaj II Romanov, Carska Rusija, Dinastija Romanov, Dinastija Vindzor, Istorija, Nikolaj Romanov, Prvi svetski rat, Romanovi, Ruska revolucija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • S
  Sone

  Sve kraljevske porodice su u krvnoj vezi.

 • V
  VukBgd

  Pa jasno je to i poznato odavno. Englezi su i nas Srbe gurnuli u crveni zagrljaj koji sa Dačićem i Vulinom još uvek traje! Komunizam je projekat trulog Zapada na čelu sa Britanijom i Nemačkom a sa ciljem uništenja i porobljavanja pravoslavih slovenskih naroda!

 • D
  Dado

  Pogledaj im obilježja...tako rijesavaju to Masoni i slicne grupacije.

Da li ste se ikada pitali kako porno filmovi dobijaju naziv? Tvorci filmova za odrasle imaju objašnjenje

Ćerka Baraka Obame je porasla: Pogledajte kako je Saša izgledala na maturi (FOTO)

Dečak se toliko uživeo u crtać da je postao ratnik! (VIDEO)

To nije igra, to je rat na Svetskom prvenstvu u rvanju nožnim prstima (VIDEO)

Trka fiće, peglice, juga, bube, zastave vratila nas u prošla vremena: Šta mislite ko je pobedio? (VIDEO)

Tramp uručio prvi Predsednički kup sumo rvaču: Ljubitelji sumo rvanja srećni što je američki predsednik bio na meču (FOTO)

Žena ukrala kamper, pa lomi sve pred sobom, a policija joj za petama (VIDEO)

Ne gledajte dole! Otvoren zastrašujući i nikad tanji "most od stakla" (VIDEO)

Mladić uhvatio dete koje je palo s petog sprata: Onesvestio se iste sekunde (VIDEO)

Sudoku za nedelju 26.5.2019.

Upoznajte malog Travoltu sa Istoka! Dečak je rođen za ples (VIDEO)

Japanci pravili kafu za hipstere, rezultat je bio očaravajući (VIDEO)

Dosadilo mu da šeta 12 pasa svakog dana, pa ih je upregao u "brod" (VIDEO)

Krastavac mora da bude prav, a banana ne sme da bude kraća od 14 cm: Ovo su najbizarnija pravila EU

Kad njemu zvoca žena, a njoj majka, postoji samo jedno rešenje (VIDEO)

Pas uleteo na trku i u foto-finišu digao publiku na noge (VIDEO)

Ogroman asteroid proleteće danas pored Zemlje, ali ovo ni po čemu nije običan svemirski kamen (FOTO)

Sudoku za subotu 25.5.2019.

Beba oduševljeno prohodala, a onda se dogodio preokret (VIDEO)

"Da" za istoriju: Sklopljeni su prvi istopolni brakovi u Aziji, suze radosnice na licima mladenaca (FOTO)

Slovenci su ponosni na traktore, Holanđani na lale i marihuanu, a neko je lojalan kao pas: Komičari opevali Evropu i pokazali koliko je važno da ostanu zajedno (VIDEO)

Svako može da bude Džejms Bond sa ovom super brzom podmornicom- gliserom (VIDEO)

Dok skida sve sa sebe osećate neverovatno zadovoljstvo, a onda će da vas pogleda u oči! Ovo mogu da izdrže samo oni sa najjačim srcem (VIDEO)

Amerikanci žele da zarade na smrti princeze Dajane, fanovi besni: Otvoren tematski park koji rekonstruiše poslednje trenutke njenog života

Begunac tvrdi da će se predati policiji ako njegova poternica na Fejsbuku skupi dovoljan broj lajkova

Ne može porođaj na prazan stomak: Žena rodila bebu na parkingu Mekdonaldsa, pa poslala muža po hranu

Stručnjaci upozoravaju: Hitno treba smanjiti radno vreme, kako bismo spasili ljude i planetu

Pijani muškarac napravio haos na aerodromu, a onda uzviknuo policajcu da ga voli (VIDEO)

Nosila je nakit vredan 3,5 miliona evra za poznatu pevačicu, pa ga zaboravila u avionu

"Šaljivdžija" 40 puta aktivirao kočnicu za hitne slučajeve u metrou: Ceo Njujork traga za njim

Pala ostavka u NASA: Povukao se savetnik zadužen za novo sletanje na Mesec

Skulptura zeca prodata je za 91 milion dolara: Nadmetanje je trajalo više od 10 minuta, a onda je oboren rekord (FOTO)

Sudoku za petak 24.5.2019.

Kad vam je težak dan, njihov zagrljaj je najtopliji (VIDEO)

Ovakvu vožnju još niste videli: Pakistanac je rešio na motoru da provoza kravu (VIDEO)

Bio je na odmoru sa porodicom, kada je odjednom čuo vrisak: Istrčao je napolje i ugledao porodicu medveda kako mu "kradu" auto (FOTO)

Kejt Midlton uvek izgleda besprekorno, ali su fanovi primetili jedan čudan detalj (FOTO)

Napušteni štenci iz Pančeva imaju najbolju dadilju: Ljudi ih izbacili na ulicu, a keruša lutalica je dokazala da je ljubav jednog psa beskonačna (VIDEO)

Da li ove ptice pokušavaju nešto da nam kažu? (VIDEO)

Volonter se šokirao kada je ugledao glavu lutke kako se sama kreće po plaži, a onda je shvatio šta je to zapravo (VIDEO)

Kineskinja kupila automobil od 24.500 evra kovanicama: Radnici tri dana brojali novčiće (VIDEO)

Novom predsedniku Ukrajine je neudobna fotelja njegovog prethodnika: "Pitam se kada ćemo se preseliti" (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima