BRITANSKA KRALJICA JE UBILA ROMANOVE, NE KOMUNISTI: Stravično otkriće 100 godina nakon zločina (FOTO)

Supruga kralja Džordža V bila je Marija, dete iz dve uzastopne generacije "ne-jednakih" brakova. Zato je patila od kompleksa niže vrednosti, i tokom celog svog detinjstva i mladosti bila suočena sa snobom oličenim u princezi Aliks od Hese-Darmštata, koja ju je neprestano "zezala" i koja će postati ruska carica Aleksandra. Saberite dva i dva i dobićete smaknuće Romanovih

Romanovi
Foto: Wikipedia/public domain/Bain News Service

Nijedan 20-vekovni regicid nije imao snažniji odjek na svetska zbivanja i potonju istoriju od boljševičkog smaknuća imperatora Nikolaja II od Rusije, imperatorke Aleksandre, carevića Alekseja i njegovih sestara Olge, Tatjane, Anastasije i Marije, koji se odigrao jula 1918. godine u podrumu kuće Ipatijevih u Jekaterinburgu.

Čak ni Principov atentat na nadvojvodu Ferdinandu, pošto tehnički to nije bio regicid budući da je dotični bio prestolonaslednik a ne vladar (ali, samo zbog te tehnikalije; inače je uticaj Sarajevskog atentata na svetske događaje ipak bio daleko, daleko veći).

Nakon pogubljenja Romanovih, evropske je dvorove zahvatio talas panike, posebno što je veliki broj njih bio u rodbinskim odnosima sa ruskom dinastijom, bilo sa carem, bilo sa caricom.

Javno, iz straha su prigrlili liberalne vrednosti i odustali od pretenzija ka stvarnoj vlasti; privatno, podržavali su mnoge desničarske režime kako bi sprečili da se i u njihovom dvorištu razbukta kakva radnička revolucija.

Džordž V, kralj Velike Britanije, na slici iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/Royal Collection

Džordž V, kralj Velike Britanije, na slici iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/Royal Collection

Posebno je ta opasnost postojala neposredno nakon Februarske revolucije, a posebno Oktobarske, dok su Romanovi još uvek bili živi. Veliki je strah postojao, a britanska kraljevska porodica nije bila izuzetak u tome; dokumenti iz 1917. godine pokazuje da je kralj Džordž V bio jedan od najbitnijih aktera u sprečavanju da njegov rođak Nikolaj II i porodica mu, dobiju azil u Velikoj Britaniji, što je direktno dovelo do njihove smrti.

Zapravo, kraljev savetnik lord Stanfordhem je bio ubeđen da će prihvat najozloglašenijeg evropskog autokrate dovesti Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovo radništvo do tačke ključanja, da će izazvati seriju nacionalnih štrajkova koji će onemogućiti da se Prvi svetski rat privede kraju u korist Britanije, i da će možda dovesti i do njihove sopstvene revolucije.

ZATIRE SE SEME UBICE CARA NIKOLAJA? Unuci Jakova Jurovskog redom ginu pod misterioznim okolnostima (FOTO)

Ono što ti dokumenti ne pominju jeste stara glasina da je ključna osoba u odbijanju davanja azila Romanovima zapravo bila supruga kralja Džordža V, kraljica Marija.

Portret Marije, kraljice Velike Britanije, supruge kralja Džordža V. Fotografija je nastala 24. juna 1893. godine. Foto: Wikimedia Commons/lafayette.org.uk

Portret Marije, kraljice Velike Britanije, supruge kralja Džordža V. Fotografija je nastala 24. juna 1893. godine. Foto: Wikimedia Commons/lafayette.org.uk

"RUŽNE, VIRTEMBERŠKE RUKE"

Američki pisac Gor Vidal je u svojim memoarima zapisao sećanje princeze Margarete, ćerke Džordža VI i sestre kraljice Elizabete II. Ona je prezirala svoju baku kraljicu Mariju zato što se prema svoj svojom unučadi odnosila loše osim prema princezi Elizabeti, i to samo zato što je znala da će ova jednog dana postati kraljica.

Margareta je tvrdila da je Marija patila od kompleksa niže vrednosti, zato što nije rođena kao Kraljevsko Visočanstvo, a njeni potomci jesu.

Naime, kao dete iz dve uzastopne generacije "ne-jednakih brakova" (deda joj je bio princ Virtemberga, a majka mađarska grofica; otac joj se udao za osiromašenu princezu od Kembridža i rodio nju, princezu Mariju od Teka, koja je odrasla u relativnom siromaštvu i koja je gledala kako se porodična imovina rasprodaje) ona je imala tek "dostojanstvo", i ništa više od toga; takva deca u 19. veku bila su iz perspektive plemstva građani drugog reda i nisu mogli računati na dobru udaju.

Kraljica Marija sa unukama, manjom princezom Margaretom i višom princezom Elizabetom. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Kraljica Marija sa unukama, manjom princezom Margaretom i višom princezom Elizabetom. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Uprkos tome što je kraljica Viktorija ipak odlučila da je ona dovoljno dobra da bude supruga prestolonasledniku Albermartu Viktoru, a kada je on umro, da bude "prosleđena" mlađem Džordžu, njene visokorođene vršnjakinje nikada nisu propuštale priliku da je začikavaju i zafrkavaju.

Sprdali su se s njenim "ružnim, virtemberškim rukama", a najdalje je u "spuštanju" išla princeza Aliks od Hese-Darmštata, koja će kasnije postati Aleksandra Feodorovna, imperatorka Rusije.

Inače poznata po snobizmu, ne čudi Aliksino ponašanje prema Mariji kada se zna da je sa negodovanjem gledala čak i na situacije u kojima je Vilhelm II, kajzer Nemačke, ljubio njenu decu, pošto ga je smatrala za cara-skorojevića (Nemačka je carevina postala tek 1871; doduše, skoro hiljadu godina pre toga, praktično ista zemlja se zvala Sveto rimsko carstvo, a i Hoencolerni su jako stara dinastija koja je vladala Pruskom, ali šta se to tiče jednog snoba).

To je utoliko neverovatnije ako se ima u vidu da su Aleksandrina i Vilhelmova majka bile dve rođene sestre.

Princeza Margareta 1965. godine. Foto: Wikimedia Commons/Nationaal Archief

Princeza Margareta 1965. godine. Foto: Wikimedia Commons/Nationaal Archief

So na ranu princezi Mariji je posebno dodavala činjenica da je upravo princeza Aliks bila prvi izbor kraljice Viktorije za princa Alberta Viktora; do tog braka nije došlo jer se buduća ruska carica zaljubila u ruskog cara.

"NE"

Lejdi Kempbel je u svojim memoarima zapisala da je, nakon što su posle Februarske revolucije primili zahtev od Privremene vlade u Petrogradu da pruže azil Romanovima (pre Boljševičke revolucije), upravo kraljica Marija najoštrije tražila od kralja Džordža V da to ne dopusti. Pravdala se da je to zbog opasnosti od revolucije na Ostrvu, ali lejdi Kempbel tvrdi da je zapravo pravi razlog bio netrpeljivost prema carici Aleksandri.

RUSKE PRINCEZE, NAJLEPŠE U ISTORIJI: Bile su anđeli u ljudskom telu, a skončale su svirepo u podrumu svoje tamnice (FOTO)

Kralj je Džordž, uprkos ličnoj naklonosti prema Nikolaju (njih dvojica su bili kao jaje jajetu), ipak popustio. Niko, naravno, nije mogao ni da pretpostavi šta će se desiti leta 1918.

Car Nikolaj II od Rusije i kralj Džordž V od Velike Britanije, uslikani u Berlinu 1913. godine. Sličnost je neverovatna. Foto: Wikimedia Commons/Ernst Sandau

Car Nikolaj II od Rusije i kralj Džordž V od Velike Britanije, uslikani u Berlinu 1913. godine. Sličnost je neverovatna. Foto: Wikimedia Commons/Ernst Sandau

E, sad. Sve bi to ostalo na nivou trača da Gor Vidal nije bio prijatelj i sa bivšim kraljem Edvardom VIII, najstarijim sinom Džordža i Marije, koji je abdicirao zbog ljubavi prema jednoj niskorođenoj ženi. Jedne noći tokom pedesetih godina, u vili grofice Mone fon Bizmark na ostrvu Kapri, Edvard je ispričao neverovatnu priču.

Jednog jutra 1917. godine, dok je doručkovao sa svojim roditeljima, kraljem i kraljicom, ađutant Njegovog Veličanstva je ušao u trpezariju, kršeći čitav dvorski protokol, i predao vladaru nekakav papirić.

Džordž je pročitao ceduljicu i predao je svojoj supruzi, čekajući njen odgovor.

Ona ga je pročitala, vratila svom mužu i rekla: "Ne".

Onda je on vratio ceduljicu ađutantu i rekao: "Ne".

Njihova Veličanstva, kralj Džordž V i kraljica Marija, tokom svog srebrnog jubileja 1935. godine. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Njihova Veličanstva, kralj Džordž V i kraljica Marija, tokom svog srebrnog jubileja 1935. godine. Foto: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada

Ađutant je otišao i kraljevska porodica je nastavila sa doručkom.

Edvard je kasnije tog dana pokušao da od svoje majke sazna o čemu je bila reč, a ona mu je pružila objašnjenje. Britanska vlada je bila spremna da pošalje bojne brodove da spasu Romanove, ali je ona, Marija, mislila da nije dobro za njenu porodicu da njihovi ruski rođaci budu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Edvard je priču završio rečima da to boljševicima nije ostavilo nijedan drugi izbor osim da ih pobiju (ne zaboravite da se pogubljenje odigralo u jeku Ruskog građanskog rata između crvenih i belih).

KOLIKO ISTINE IMA U TOME?

U ljudskoj je prirodi da donosi krupne odluke koristeći se isključivo ličnim emocijama, afinitetima i animozitetima, ali je takođe u ljudskoj prirodi i da traži banalna i jednostavna objašnjenja istorijskih događaja.

Kuća Ipatijevih u Jekaterinburgu, u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Njenim rušenjem 1977. godine neposredno je rukovodio Boris Jeljcin. Foto: Wikimedia Commons/Lewa

Kuća Ipatijevih u Jekaterinburgu, u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Njenim rušenjem 1977. godine neposredno je rukovodio Boris Jeljcin. Foto: Wikimedia Commons/Lewa

Čak i ako je ovo sve bilo kako je opisao Edvard, poverljiva dokumenta iz tog perioda pokazuju da se o tome ozbiljno većalo i da odluka svakako nije donesena naprečac, u pauzi mazanja najfinije guščije paštete na tost.

Zna se da se o svemu vodilo računa. Da je lord Stanfordhem imao veliki uticaj. Da se rat koji je trebalo da traje šest meseci i da bude "završen do Božića" razvukao na tri krvave godine. Da je odneo više mladih života nego ijedan drugi rat koji je Britanija ikada vodila do tog trenutka. Da su anti-ratni štrajkovi bili stvar svakodnevice. Da je premijer bio prijateljski nastrojen prema socijalistima.

TRAGEDIJA SRPSKE PRINCEZE JELENE: Rodila poslednjeg Romanova u Rusiji, muž joj je divljački mučen do smrti (FOTO)

Rečju, da je postojala ozbiljna opasnost od revolucije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Taj scenario bi postao daleko realniji da je na Ostrvo stigao brod sa Nikolajem II, omraženim od svih radnika sveta zbog krvavih gušenja štrajkova i protesta.

S leva nadesno sede Tatjana u uniformi bolničarke, Anastasija i njihova majka ruska carica Aleksandra Romanov. Foto: Wikimedia Commons/Romanov family

S leva nadesno sede Tatjana u uniformi bolničarke, Anastasija i njihova majka ruska carica Aleksandra Romanov. Foto: Wikimedia Commons/Romanov family

Uzmimo kao gotovu stvar da je kraljica Marija mrzela caricu Aleksandru i da je želela da je vidi mrtvu.

Uzmimo da je to tako, mada ne možemo pouzdano da znamo.

Problem je u tome što je Velika Britanija preozbiljna zemlja da bi dozvolila da takva banalnost određuje tok spoljne politike. U protivnom, nikada ne bi postala imperija "nad kojom Sunce nikada ne zalazi".

Vidal takođe daje i jedan definitivni opis britanske kraljevske kuće Vindzor: kada se radi o njihovom opstanku, čvrsti su kao čelik. Drugim rečima, spremni su da žrtvuju druge da bi sami opstali.

(O. Š.)

Tagovi: Britanska imperija, Car Nikolaj II Romanov, Carska Rusija, Dinastija Romanov, Dinastija Vindzor, Istorija, Nikolaj Romanov, Prvi svetski rat, Romanovi, Ruska revolucija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • S
  Sone

  Sve kraljevske porodice su u krvnoj vezi.

 • V
  VukBgd

  Pa jasno je to i poznato odavno. Englezi su i nas Srbe gurnuli u crveni zagrljaj koji sa Dačićem i Vulinom još uvek traje! Komunizam je projekat trulog Zapada na čelu sa Britanijom i Nemačkom a sa ciljem uništenja i porobljavanja pravoslavih slovenskih naroda!

 • D
  Dado

  Pogledaj im obilježja...tako rijesavaju to Masoni i slicne grupacije.

U Japanu za 9 dolara možete da unajmite čoveka koji će da sluša vaše kukanje

Kosmonauti sleteli na zemlju nakon 7 meseci putovanja po svemiru (VIDEO)

"Sultan" Erdogan poražen, a Istanbulom se orila Nada Topčagić i "Jutro je" (VIDEO)

Najezda miševa i pacova u Bakingemskoj palati: Kraljica Elizabeta II napustila dvor

Probudila se u mraku i promrzla nakon leta avionom: Svi se iskrcali, zaboravili na nju

Ima ljudi koji se raduju kada im đavo preskoči tek rođenu bebu (VIDEO)

Svrbe vas leđa? Ovaj papagaj ima rešenje, počešite se špagetom (VIDEO)

Ljudi, Dart Vejder je na Zemlji! Kako znamo? Maskirao se u foku i peva "Imperijalni marš" (VIDEO)

Brat i sestra se igraju na 400 metara iznad zgranutih ljudi (VIDEO)

Protivlavovska vežba u Japanu ispala smejurija a pravi lavovi "izneverovali" (VIDEO)

Anonimni Britanac dobio 140 miliona evra na LOTO igri na sreću, treći najveći dobitak ikada!

Meštani nemačkog grada pokupovali svo pivo u znak protesta protiv neonacista

Nesretni mladić za malo pao sa planine! Na svu sreću ostao samo bez bajsa (VIDEO)

Ovaj pas je stručnjak za konobarisanje: Nosi čaše i služi šampanjac (VIDEO)

Da, na internetu možete da kupite baš sve: Na prodaji je ukleta lutka, ali i prsten "zle sestre"

Nestvarni pogodak ili trik? Lepotica bacila aviončić sa tribine, a on pogodio pravo u metu (VIDEO)

Proždrljivi insekt proždire grčke šume: Već je uništio oko 100.000 stabala

Počeo kineski festival tokom kojeg će biti pojedeno oko 15.000 pasa

Pačići upali u šaht. Vatrogasci nisu mogli da ih izvuku, a onda su im pustili JuTjub klip! (VIDEO)

Toliko je mrtvih kitova u SAD da nema dovoljno mesta za odlaganje njihovih tela (FOTO)

Naručila hranu u poznatom restoranu brze hrane, sa plafona na njen sto pao ogroman pacov (FOTO)

Seli za sto da večeraju u miru i tišini, a onda im je iznad glava eksplodirao meteor (VIDEO)

Doktorki iz Mjanmara oduzeli licencu zbog provokativnih fotki na instagramu

Jedan od dva miliona: U restoran stigao divni plavi jastog, pa izbegao da završi na tanjiru (FOTO)

Medved zaspao u plakaru jedne kuće, ušuškao se, pa odbio ponudu policajaca da ga vrate u šumu (FOTO)

U Bosni se prase i u prikolici peče: Mora da bude vruće! (VIDEO)

Ako ste nekada skupljali ove karte, sada biste mogli da se obogatite (FOTO)

Puž izazvao kurcšlus i zaustavio 30 vozova u Japanu

Ova devojka ima najveći jezik na svetu: Dugačak je 11,4 cm i njime može svašta da dohvati (VIDEO)

Aladin 21. veka još se ne odvaja od ćilima, a sada se popeo i na točkove (VIDEO)

Ljuta krilca služe vrele devojke, a debeli muškarci se prežderavaju (VIDEO)

Bračni par nije godinama otišao na odmor, a onda je muž ženi napravio tropski raj u bašti (VIDEO)

Ovaj put je pravo graditeljsko čudo, a preko njega mogu da pređu samo najiskusniji vozači (VIDEO)

Kuja je tužno dozivala da se pomogne njenom bolesnom štencu, a on je zavijao od bolova (VIDEO)

Najduži šal od perja napravljen je u spomen na hrabrost gej zajednice (VIDEO)

Ribar ulovio džinovsku zlatnu ribicu: Sad je otkriveno da je to mutant velikoustog bizona!

Ovo je poslastica za sve štrebere: X-wing od Lego kocki (VIDEO)

U indijskoj pećini postoje crteži koji ukazuju na postojanje vanzemaljaca još u dalekoj prošlosti?

Bogata deca Švajcarske žive u luksuzu: Hvale se nakitom, besnim kolima, novcem i avionima (FOTO)

Vatrogasci, policajci i veterinari spasili vevericu koja se zaglavila u poklopcu šahta

"Čisti sve! Osim obraza": Ovo je fotografija koja je nasmejala region

Ovako se igraju ruska deca: Devojčica našla gmizavca pored puta, pa ga odmah uzela u ruke (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima