≫ 

SLUČAJNOST ILI PORUKA S NEBA? Vladavina Romanovih je počela i završila se na dva mesta istog imena - Ipatijev! (FOTO)

Pred vama je jedan neverovatan detalj iz istorije nama najdraže ruske dinastije, koji je mnogima promakao

  • 4

Ipatijevski manastir se nalazi na obali reke Kostrome, u istoimenom gradu, kod ušća u Volgu, a osnovan je 1330. godine od strane tatarskog preobraćenika u hrišćanstvo, kneza Četa, čiji je potomak između ostalog i car Boris Godunov, prvi ruski vladar koji nije bio iz dinastije Rjurikovič.

Zapravo, baš je Boris Godunov odigrao važnu ulogu u događajima o kojima će biti reči. Sa smrću cara Ivana IV Groznog i njegovog sina, on se popeo na ruski presto i bez zle namere, stvorio uslove za strašne stvari koje će uslediti.

Nakon njegove smrti 1605. godine Rusija je utonula u Smutno vreme, kako se naziva, kada su Poljska-Litvanija i Švedska krenule u borbu za moskovski tron.

Ipatijevski manastir na ušću Kostrome u Volgu, u Rusiji. Foto: Wikimedia Commons/Anton Zelenov Ipatijevski manastir na ušću Kostrome u Volgu, u Rusiji. Foto: Wikimedia Commons/Anton Zelenov

Rusija se nekako iskobeljala i 1613. godine Zemski sabor je jednoglasno izabrao za novog cara 17-godišnjeg Mihaila Romanova, sina patrijarha Filareta; Mihailo se u tom trenutku nalazio u Ipatijevskom manastiru, gde je njegova majka bila u prinudnom egzilu, i baš su ga na tom mestu našli izaslanici iz prestonice.

Bilo je potrebno ubeđivati ne samo njegovu majku, koja je mislila da je on premlad i prenežan za takvu dužnost, već i njega samog. On nije želeo da bude car. Ubeđivanje se odigravalo upravo u manastiru.

Pristao je na kraju, ali pod uslovom da se sva vlastela zakune nad Fjodorovskom ikonom Bogorodice, koja je postala zaštitnica Kuće Romanov; sa sobom je u Moskvu poneo i kopiju te ikone koju mu je dala majka.

Kuzma Minjin poziva Ruse na ustanak protiv poljske posade u Kremlju. Foto: Wikimedia Commons/lj.rossia.org Kuzma Minjin poziva Ruse na ustanak protiv poljske posade u Kremlju. Foto: Wikimedia Commons/lj.rossia.org

304 godine kasnije, imperator Nikolaj II sa porodicom (imperatorkom Aleksandrom, carevićem Aleksejem, velikim kneginjama Olgom, Tatjanom, Marijom i Anastasijom, njihovim psima i poslugom) našao se zatočen od strane boljševika u kući Ipatijevih u gradu Jekaterinburgu. U noći između 16-17. jula 1918. godine odvedeni su podrum te kuće i streljani, pa potom zakopani u šumi.

Ipatijevski manastir. Kuća Ipatijevih.

Nije isto mesto, ali je isto ime.

Kuća Ipatijevih u Jekaterinburgu, u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Njenim rušenjem 1977. godine neposredno je rukovodio Boris Jeljcin. Foto: Wikimedia Commons/Lewa Kuća Ipatijevih u Jekaterinburgu, u podrumu koje su ubijeni Romanovi. Njenim rušenjem 1977. godine neposredno je rukovodio Boris Jeljcin. Foto: Wikimedia Commons/Lewa

I to je potpuno neverovatno.

Vladavina Romanovih je počela u Ipatijevskom manastiru, a završila se u kući Ipatijevih.

Da li ovo može da bude slučajno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA