NE POMAŽE NIJEDAN GPS UREĐAJ NITI KARTA SVETA: Ovaj kontinet se toliko brzo pomera da više niko ne može da ga prati! (FOTO)

Australija se nalazi na jednoj od najbržih tektonskih ploča, pa se godišnje pomeri 6.85 santimetara prema severu, pa je poslednjih 50 godina četiri puta morala da ažurira koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne

  • 1

Zbog pomeranja tektonskih ploča, sve geografske karte na kojoj je Australija možete odmah baciti jer su neispravne, jer se taj kontinent izuzetno brzo pomera.

OVAKO DALTONISTI VIDE MAPU SVETA: Pogledajte Zemlju njihovim očima (FOTO)

Australija se nalazi na jednoj od najbržih tektonskih ploča, pa se godišnje pomeri 6.85 santimetara prema severu i neznatno se okreće u smeru kazaljke na satu, piše Njujork Tajms.

Stanovnici Australije taj pomak možda ne osete, ali Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) to itekako primećuje. Tako Australija mora da prilagodi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS.

MAPE SVETA VAS LAŽU: Evo koliko je stvarno velika Rusija, a mala Velika Britanija! (VIDEO)

Australija je poslednjih 50 godina četiri puta morala da ažurira koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne. Poslednje ažuriranje, 1994. korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Tačne GPS koordinate ključne su za sve sisteme inteligentnog transporta - kaže Den Džejksa iz Geoscience Australia, državne agencije koja se brine o koordinatama.

Ove zemlje su izbrisane sa mape sveta, a u jednoj od njih smo živeli! (VIDEO)

Sledeće ažuriranje planira se za kraj ove godine i iznosiće 1.5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4.5 metra.

Ali, sledeća generacija GPS uređaja koristiće i satelite i uređaje na zemlji i biće precizna do 2.5 santimetara.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Susi

    1. oktobar 2016 | 15:27

    Od koga je "namontirana", mesto joj je na severnom polu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA