UNIŠTEN BERMUDSKI TROUGAO, OSTALA SAMO PUSTOŠ: Ovako sada izgleda najmisterioznije mesto na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Na području ovih ostrva navodno se dešava da tajanstveno nestane brod ili avion, ali i pored toga ona privlače više od pola miliona turista godišnje

  • 2

Uragan Nikol je pogodio Bermudska ostrva, noseći krovove sa kuća i čupajući drveće, pre nego što je prešao na Atlantik. Timovi za vanredne situacije su na licu mesta, gde raščišćavaju ulice i popravljaju objekte. Putevi su oštećeni i poplavljeni, uništeno je više brodova, škole i vladine institucije su zatvorene, a letovi otkazani. Nekada su ova ostrva prestavljala atraktivno turističko mesto, a sada su se pretvorila u pustoš i ruševine.

JAKI UDARI URAGANA NIKOL: Čupao drveće i skidao krovove sa kuća na Bermudama (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, Bermude važe za jedno od najlepših destinacija na svetu. Ona su arhipelag u Altlanskom okeanu, ostrva koja su postala poznata zbog Bermudskog trougla. Na području ovih ostrva navodno se dešava da tajanstveno nestane brod ili avion, ali i pored toga ona privlače više od pola miliona turista godišnje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

NAJNOVIJA TEORIJA O BERMUDSKOM TROUGLU: Pronađeni podvodni krateri koji GUTAJU brodove i avione!

Ovo su najzanimljivije činjenice o Bermudskim ostrvima:

1. Bermudi su prekomorsko područje Ujedinjenog Kraljevstva. Na površini od 53,3 km2 nalazi se 138 ostrva. Na najvećem ostrvu nalazi se glavni grad Bermuda, Hamilton. Brojne atrakcije i istorijske znamenitosti mogu se videti u Hamiltonu: Bermudska katedrala, tvrđava Fort Hamilton, zgrade sagrađene u viktorijanskom stilu, Istorijsko-društveni muzej.

2. Bermudska ostrva otkrio je španski istraživač, koji se, međutim, nije iskrcao na njihovu obalu zbog straha od opasnih litica. Prvi naseljenici bili su engleski kolonisti, koji su se nakon brodoloma 1609. godine iskrcali na ostrvo, a čiji povoljni izveštaji o ostrvima, doprinose velikoj popularnosti ostrva u Engleskoj. Suverenitet nad Bermudima imaju Britanci.

Foto: Foter.com/flickr/GoToBermuda Foto: Foter.com/flickr/GoToBermuda

3. Bermudi su jedna od najskupljih država na svetu, ali ih i pored toga posećuje veliki broj turista iz svih krajeva sveta. Klima ostrva je suptropska, a more prijatno za kupanje tokom cele godine. Leto na Bermudskim ostrvima traje od aprila do novembra. Peščane plaže prekrivene roze ili belim peskom, tirkizna boja mora koja zapljuskuje njihovu obalu, skrivene uvale, idealni uslovi za ronjenje, jedrenje, ribolov, ono je što pružaju Bermudi.

4. Pored uživanja na predivnim plažama, Bermudska ostrva nude zabavu i van njih: specijalizovane pešačke i biciklističke ture pružaju uvid u istoriju i nastanak ostrva, velika pažnja posvećuje se umetnosti i arhitekturi koja na Bermudama preovladava, a posećuju se i brojne skrivene pećine. Na ostrvima postoji i nekoliko nacionalnih parkova, od kojih su neki na kopnu, a neki pod vodom.

Foto: Wikimedia/https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bermuda_oli_2014275_lrg-cropped.png Foto: Wikimedia/https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bermuda_oli_2014275_lrg-cropped.png

5. Među turistima najpopularnija atrakcija je Akvarijum, muzej i zoološki vrt Bermudi, koji je osnovan 1926. godine da pojača razvoj turizma. U akvarijumu se nalazi preko 200 vrsta riba i beskičmenjaka. Muzej istorije prirode prati geološku formaciju i ekološki razvoj ostrva. U zoološkom vrtu nalaze se životinje koje su poreklom sa Bermuda, ali i one koje su uvedene na ostrvo.

6. Najvažnija privredna grana je turizam sa oko 40% društvenog bruto proizvoda. Oko 90% turista dolazi iz SAD-a, ali raste i broj turista iz zapadne Evrope. Kako su Bermudi „poreski raj“ (sa niskim poreskim stopama), na ostrvima su se smestile kreditne firme i osiguravajuća društva.

Foto: Wikimedia/NASA/Chris Hadfield Foto: Wikimedia/NASA/Chris Hadfield

7. Suptropska klima omogućava intenzivnu poljoprivredu. Uzgaja se pre svega južno voće, krompir, povrće, duvan i cveće (pre svega ljiljani). Ribolov samo pokriva vlastite potrebe. Mali industrijski pogoni prerađuju mirise i proizvode lekove i kozmetiku. Izvoze se pre svega južno voće, povrće, cveće, biljni ekstrakti i farmaceutski i kozmetički proizvodi. Sve vrste prehrambenih proizvoda, naftne prerađevine kao i automobili se uvoze.

Foto: Wikimedia/Curtis and Renee Foto: Wikimedia/ Curtis and Renee

8. Bermudi imaju prilično guste vazdušne linijske veze sa Londonom kao i sa američkim kopnom. Sa Evropom su povezani čarter linijama. Na ostrvima se promet odvija državnim autobusima. Velika ostrva povezani su nasipima i mostovima. Stanovnici ostrva smeju imati samo jedan automobil po porodici. Turisti mogu birati između bicikla, autobusa, taksija, konjskih kočija i mopeda. Moped je inače nacionalno prevozno sredstvo. Za međunarodni morski promet, značajne su luke Friport, Hamilton i Sejnt Džordž.

Foto: Wikimedia/(WT-en) Legrospaumé Foto: Wikimedia/(WT-en) Legrospaumé

9. Oko 70% stanovništva su crnci i mulati, a 30% su belci. Tamnoputo stanovnici su potomci afričkih robova, dok su belci britanskog porekla. Životni standard je vrlo visok. Nezaposlenosti praktično nema. Više od 80% prihoda se izdvaja za socijalna davanja i za obrazovanje. Školovanje traje od 6. do 17. godine života. Na Bermudima se ljudi školuju do fakulteta, a na studije se odlazi u SAD ili Kanadu. Na Bermudima se neguje britanska tradicija. To se vidi na raznim paradama, na svečanim uniformama, na izgledu gradova kao i u kuhinji.

Foto: Wikimedia/Mike Oropeza Foto: Wikimedia/Mike Oropeza

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    14. oktobar 2016 | 15:32

    To ce sve ujka sem da poprave od nasih para! Svi mi to placamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA