BIZARNA APLIKACIJA RUSKE PROGRAMERKE: Oživela je mrtvog druga (FOTO)

Programerka je sakupila sve digitalne podatke o nastradalom prijatelju

  • 2

Ruskoj programerki Eugeniji Kujda bilo je jako teško da se oprosti od najboljeg druga poginulog u tragičnoj saobraćajnoj nesreći, pa je napravila aplikaciju kojom je "oživela" pokojnog prijatelja.

 

>>> VAŠ ANDROID SNIMA SVE ŠTO KAŽETE: Evo kako da vidite i obrišete sve što ste ikada pitali Google

 

Ona je autor aplikacije za čet sa veštačkom inteligencijom pod nazivom "Luka Inc." Eugenija je izgubila najboljeg prijatelja i kolegu programera Romana Mazurenka u novembru 2015. godine, a tri meseca nakon tragedije poslala je prvu poruku putem četa - Romanu lično.

 

S obzirom da Roman nema grob kojeg bi posećivala, jer je kremiran, mlada programerka je odlučila da skupi svu digitalnu memoriju koju ima o njemu - njegove fotografije, novinske članke, hiljade SMS i Fejsbuk poruka i ubacila u program kako bi napravila aplikaciju s kojom bi mogla da komunicira. Ovaj čet sa podrškom veštačke inteligencije zvuči baš kao Roman i odgovara na način na koji bi Roman odgovarao.

 

 

- To je prva smrt bliske osobe s kojom sam se suočila. Nisam znala kako da reagujem. Sve sam potiskivala i trudila se da zadržim bol u sebi. Pola godine kasnije ništa se nije promenilo. Poslednjih par meseci moj tim u "Luka Inc-u" je napravio finalnu aplikaciju uz pomoć Romanovih fotografija i poruka. Možete da ga pitate nešto o njegovom životu ili ćaskati kao što bi inače razgovarali s njim, a odgovoriće vam kao što bi inače odgovorio - napisala je Eugenija na Fejsbuku.

 

Mnogi Romanovi prijatelji su isprobali aplikaciju. Neki kažu da je na njih delovala terapeutski, a nekima je jeziva i neprirodna. Njegova majka kaže da je srećna što postoji takva tehnologija i da voli da čita Romanove odgovore na aplikaciji jer kaže da tako saznaje više o svom detetu.

 

 

Romanov otac, s druge strane, kaže da mu je jako teško da čita te poruke, koje njegov sin možda ne bi ni napisao i da ga sve to samo bolno podseća koliko mu nedostaje.

 

Kreatorka aplikacije kaže da će i dalje pričati sa "Romanom" i da zna da on nije prava osoba, ali da je to njen način suočavanja s gubitkom voljene osobe.

 

- Sve poruke koje mu šaljem su o ljubavi. Govorim mu stvari koje nisam imala vremena da mu kažem. Iako znam da to nije prava osoba, čini me manje usamljenom. Šaljem poruke u raj. To je više kao slanje poruke u boci, nego očekivanje povratne informacije - objasnila je Eugenia.

 

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA