ALBANSKA STRANICA O TESLI NA VIKIPEDIJI: Napisali da je rođen u Hrvatskoj, ali najvažniju stvar su izostavili (FOTO)

O Nikoli Tesli je napisano i rečeno toliko toga da je jako jednostavno napisati opširan članak kakav takav velikan i zaslužuje, ali albanska stranica je neobično kratka

  • 30

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika i pronalazača u istoriji čovečanstva, stepen ispod onog anonimnog čoveka koji je izmislio (ili izmislila?) točak u pradavnim vremenima, pre nekih pet do sedam hiljada godina.

O njemu je napisano i rečeno toliko toga da je jako jednostavno napisati opširan članak kakav takav velikan i zaslužuje. I zaista, ako pažljivo pogledate, videćete da su na većini jezika, stranice na Vikipediji o Tesli izuzetno opširne.

Zato nam je pažnju i privuklo to što je albanska stranica o njemu neverovatno kratka: neki fudbaleri trećeligaških klubova imaju opširnije članke od čoveka koji je praktično stvorio savremeni svet.

Ne znamo zašto je tako. Kao što ne znamo ni zašto se nigde ne pominje njegovo etničko poreklo - srpsko, a spominje se mesto rođenja.

Ono što piše jako je svedeno, kao da je odrađeno forme radi.

Piše gde je (u Hrvatskoj) i kada rođen, piše čime se bavio, napominje se da je jedan od najpriznatijih naučnika s kraja 19. i početka 20. stoleća, pominje se uopšteno da je njegov doprinos savremenoj tehnologiji jedan od najvećih, da su mu patenti od izuzetnog značaja, da je bio jedan od najvećih američkih inženjera svog vremena.

Takođe, pominje se i Rat struja koji je vodio sa Edisonom, mada se sam Edison ne pominje, kao i činjenica da Tesla nikada nije vodio preteranog računa o novcu te da je zato umro sam i zaboravljen u hotelu.

Albanska stranica o Nikoli Tesli na Vikipediji. Printskrin: Wikipedia.com Albanska stranica o Nikoli Tesli na Vikipediji. Printskrin: Wikipedia.com

Iznosi se kuriozitet da je pri kraju života smatran za "ludog naučnika" zbog izjava o mogućnostima bežičnog prenosa energije.

Pasoš Nikole Tesle izdat 1883. godine od strane kraljevske hrvatsko-slavonske i dalmatinske vlade, u ime cara Franje Josipa. Foto: Wikimedia Commons/Tehnički muzej u Zagrebu Pasoš Nikole Tesle izdat 1883. godine od strane kraljevske hrvatsko-slavonske i dalmatinske vlade, u ime cara Franje Josipa. Foto: Wikimedia Commons/Tehnički muzej u Zagrebu

Od slika, pored portreta, tu je još samo Teslin pasoš koji je izdat od strane kraljevske hrvatsko-slavonske i dalmatinske zemaljske vlade, "u ime Njegovog cesarskog i kraljevskog apoštolskog Veličanstva Franje Josipa I, cesara austrijanskoga, kralja ugarskoga, dalmatinskoga, hrvatskoga i slavonskoga, itd".

Šta se time želi reći, više je nego jasno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dušan

    5. novembar 2016 | 14:50

    Pa šta će bednici ,oni nemaju čime da se pohvale ,sama pomisao da je Tesla Srbin njih dovodi do ludila ,to je kompleks tu nema leka !!!!

  • Paris

    5. novembar 2016 | 14:46

    Siptarska posla

  • ЕУ зомби

    5. novembar 2016 | 14:47

    Ма шиптарска памет... Доказ је Хилмија Клинтон која их подржава, а разлог је ТУМОР на мозгу оперидан више пута ... Шта рећи а не опсовати !?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA