DA NISU PRODALI ALJASKU AMERICI, RUSI BI BILI "VLADARI SVETA": Najbolji potez se pretvorio u najveću grešku

- Šta će Americi taj "kovčeg s ledom" i 50 hiljada divljih Eskima koji za doručak piju riblje ulje? - žestoka je bila i štampa u Americi

Aljaska
Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan 1867. godine Aljaska je postala američko vlasništvo. Ispisan je ček na tadašnjih 7,2 miliona dolara i predat Rusima. Kupovina ovog prebogatog poluostrva  je bila jedna od najpametnijih transakcija u istoriji.

>>> JEDNO SELO NA ALJASCI MOLI TURISTE DA ŠTO PRE ODU: Razlog za to je zabrinuo ljude širom planete (FOTO)

Mnogi i danas smatraju da su Amerikanci Aljasku ili ukrali od Rusa, ili je uzeli u najam, pa je nisu vratili. Usprkos rasprostranjenim legendama, pogodba je bila poštena, čista i fer i obe strane su imale dobre razloge da je sklope. Aljaska nije ni oteta ni iznajmljena već prodata.

Amerika je tako za 7,2 miliona dolara ili 11 miliona "zlatnih" rubalja kupila milion i po kvardratnih kilometara (veća je nego Poljska, Nemačka i Francuska zajedno) potpune divljine po ceni od četiri centa po hektaru i samo tokom prvih 50 godina vladavine nad tom zemljom zaradila od nje barem sto puta više. Naime, iako su uložili u sneg i led sve im se isplatilo jer su na Aljasci uskoro otkrivene velike zalihe nafte, prirodnog gasa i ruda.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Šta će nam taj "kovčeg sa ledom"?

Iako prepuna prirodnih bogatstava Amerikanci nisu bili srećni što kupuju neki tamo "bezvredni komad leda" za koji i ne znaju gde se tačno nalazi, a s njim nisu bili srećni ni Rusi. Dogovor je smatran glupošću, a kupovina "bacanjem para u vetar".

- Kako možemo dati zemlju u čiji razvoj smo uložili toliko snage i vremena, zemlju u kojoj je uspostavljen telegraf i gde su otkrivena nalazišta zlata? - pisale su ruske novine.

- Šta će Americi taj "kovčeg s ledom" i 50 hiljada divljih Eskima koji za doručak piju riblje ulje? - žestoka je bila i štampa u Americi.

Protiv kupovine su bili čak i Senat i Kongres. Tadašnji državni sekretar Viliam Sivord obavio je pregovore o kupovini zemlje snega i leda, pa su dogovor o transakciji zvali "Sivordove ludorije".

Ruska Aljaska je tako u 19. veku bila centar međunarodne trgovine. U njenom glavnom gradu trgovalo se kineskim tkaninama, čajem, pa čak i ledom, koji je bio potreban jugu Amerike pre pojave frižidera. Gradile su se fabrike, vadio se ugalj, pravili su se brodovi, a već su bila otkrivena i nalazišta zlata.

U vreme najvećeg procvata glavni upravnik ruskih naselja bio je veoma talentovani trgovac Aleksandar Baranov koji je sebe nazivao "ruski Pizaro". On je jako zavoleo Aljasku pa je oženio i domorotkinju, ćerku vođe naroda Aleuta. On je gradio škole i fabrike, pravio brodogradilišta, širio trgovinu pa je tokom njegovog upravljanja Rusko-američka kompanija imala ogromne prihode i fantastično poslovala.

Kad je on 1819. godine umro na njegovo mesto je došao kapetan Ludvig von​ Hagemaister. U to vreme su prema statutu kompanijom mogli da upravljaju samo oficiri Ratne mornarice i oni su uskoro tako profitabilnu kompaniju koja je zarađivala ogroman novac doveli do kraha. Za sve je naravno bila kriva pohlepa i želja za brzim bogaćenjem.

wiki

Aleksandar Baranov (levo) i kapetan Ludvig von​ Hagemaister (Foto: wiki)

Sebi su dali ogromne plate, a cene po kojima su od lokalnog stanovništva otkupljivali krzno su prepolovljene. Starosedeoci su tako počeli da žive u nemaštini, pa su podizali pobune. Rusi su ih gušili gađajući sela na obalama iz vojnih brodova.
Odlučili su tada da trguju ledom i čajem, ali, iako je to dobro krenulo i bilo traženo, nisu uspeli da organizuju kako treba, a da pritom nisu ni pomislili da smanje svoje plate. Kako bi spasila kompaniju država je morala da subvencioniše ovu nekada profitabilnu kompaniju, ali čak ni to nije bilo dovoljno.

Ma ta zemlja je samo teret...

Onda je izbio Krimski rat u kojem su se Velika Britanija, Francuska i Turska zaratile protiv Rusije. Ona više nije mogla da snabdeva i brani Aljasku, a pomorske puteve su kontrolisali saveznički brodovi. Čak je i trgovina zlatom prestala da funkcioniše. Rusi su strahovali da ako britanski brodovi krenu u blokadu Aljaske, Rusiji neće ostati ništa.

U isto vreme dok je situacija između Moskve i Londona nikad gora, Rusi su sa Amerikancima u odličnim odnosima. Ideja da se Aljaska proda gotovo se istovremeno pojavila s obe strane. Nije se činila loša ideja prodati neprofitabilnu i problematičnu oblast, kojom su očigledno mogli da upravljaju samo hrabri i talentovani.

Ruski predstavnik u Vašingtonu Eduard de Stekl je na zahtjev cara Aleksandra II započeo pregovore sa američkim državnim sekretarom Viliamom Sivordom.

Foto: Wikimedia/U.S. Army Corps of Engineers

Foto: Wikimedia/U.S. Army Corps of Engineers

Rusi su, naime, smatrali da je prodaja Aljaske odlična ideja. Naime, bojali su se da bi im Aljasku ionako otela neka druga sila ukoliko je ne bi prodali (npr. Velika Britanija, koja je vladala susednom Kanadom), pa u tom slučaju ne bi dobili ništa. Vlada Aleksandra II odluku o prodaji Aljaske pravdala je udaljenošću "Ruske Amerike" od centralne Rusije i visokim troškovima.

Loš predznak: Zastava pala na bajonet

Službena primopredaja, odnosno direktan prenos vlasništva Aljaske od Ruskog carstva na Sjedinjene Američke Države izvršen je 19. oktobra 1867. u Novoarhangelsku (danas grad Sitka).

Američka i ruska vojska su se postrojile pored stuba sa zastavom, sa kojeg je uz topovske salve počelo spuštanje zastave carske Rusije. Međutim, zastava se zamrsila na samom vrhu. Mornar koji se popeo da je odmrsi bacio ju je dole i ona je slučajno pala tačno na ruske bajonete. To su mnogi protumačili kao loš predznak.

Nekoliko stotina Rusa, koji nisu želeli da prihvate američko državljanstvo, bilo je prisiljeno da se evakuiše trgovačkim brodovima i u domovinu su stigli tek sledeće godine.

Zlatna groznica pogodila je Aljasku 80-ih godina 19. veka i donela Americi milione dolara. Svaki 19. oktobar slavi se na Aljasci kao državni praznik, tzv. "Alaska Day".

Gde je nestao novac?

Ostale su zabeležene različite verzije o novcu dobijenom za Aljasku - od spekulacija da je tih sedam miliona "zlatnih" dolara misteriozno potonulo s brodom u Finskom zalivu, do toga da je Eduard de Stekl taj novac pohranio u londonsku banku, ali i da je sam potrošio 165 hiljada dolara i to za advokate i potplaćivanje novinara i kongresmena, jer je zadržao proviziju za sebe.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Stanovništvo

Aljaska koju zbog važnog međunarodnog saobraćaja položaja danas zovu "prozorom prema Aziji" i "zadnjim vratima prema Kanadi" je 1884. dobila status okruga, 1912. službeno je proglašena teritorijem Amerike, a 1959. je proglašena 49. saveznom američkom državom, koja uz Havaje, jedina nije direktno povezana sa američkom teritorijom. Iako je najveća država u Americi, ona je slabo naseljena.

Na njoj živi svega oko 700 hiljada ljudi. Ali, njihovi prihodi su među najvećima u Americi.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Tagovi: 19. vek, Aljaska, Amerika, Istorija, Kupovina, Rusija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • ?
  ???

  Icemo na Krim na letovanja, a na zimovanje na Aljasku

 • ?
  ???

  Bice ponovo ruska

 • .
  .....

  Aljasku ameri nisu kupili zauvek...ubrzo istice taj rok

Ovako izgleda erupcija vulkana Popokatepetl izbliza sa zemlje i iz aviona (VIDEO)

Pronađena nova životinjska vrsta na Korzici: Pola mačka, pola lisica (FOTO)

Ako opsujete u ovoj državi, moraćete da platite paprenu kaznu

Mislio je da je kupio vilu za samo 9.000 dolara, a zapravo je dobio samo mali travnjak

Izreka "naduvan da hoće da pukne" ima novo značenje... bukvalno (VIDEO)

Do ratne i zabranjene zone samo jednim klikom: Sada lako možete da vidite "ničiju zemlju" (VIDEO)

Ljubitelji svemira će moći da posete Međunarodnu svemirsku stanicu, a cena je "prava sitnica"

Ove oblasti uskoro bi mogle da budu nezavisne države, među njima je i Republika Srpska (VIDEO)

Radnica u baru dobila je otkaz, jer je šefu na poruku odgovorila sa "OK"

Da li ste za jedno kupanje, ali da vam majmuni trljaju leđa i peru kosu?! (VIDEO)

"Božje oči" su pravi hit među turistima: Ljudi hrle u Bugarsku da posete ovu neobičnu pećinu (FOTO)

Mnogi tvrde da u Volgi žive misteriozna i opasna stvorenja: Stručnjaci su proverili čega tamo ima

Ovaj pas je sve ono što vi niste kad je napolju vrućina (VIDEO)

Ovaj gradić razvrstava đubre u 45 kategorija: Do 2020. godine želi da postane naselje bez smeća

Izgladneli polarni medved ušetao u ruski grad i srušio se od umora: Jedva je i toliko uspeo (VIDEO)

Za one najhrabrije! Brica malo brije i šiša, a malo britvom čisti oči (VIDEO)

Žive nasred bojišta, a pomažu ugroženim životinjama i vraćaju deci osmeh na lice (VIDEO)

Sve više zmija na ulicama: Pogledajte borbu sa vranom u centru Sarajeva (VIDEO)

Neizvesna borba pitona i krokodila do samog kraja: Samo je jedan mogao da preživi (FOTO)

Cica mica i talas ubica (VIDEO)

Snimljene dve crne zmije u opasnom zagrljaju na letovalištu gde sve više Srba želi da ode (VIDEO)

Za ovaj način čišćenja belog luka sigurno niste znali (VIDEO)

Šta sve može da se uradi kada imate malog drugara i dve velike lopte (VIDEO)

Svetska populacija će 2050. dostići cifru od 9,7 milijardi, a ove zemlje će najviše doprineti rastu

Finska je opet najsrećnija zemlja na svetu, a evo na kom se mestu našla Srbija

Britanija je dobila nove znakove na putu: Pazi, jež! (FOTO)

Ovaj rakun toliko uživa da jede ležeći, tako je ukusnije (VIDEO)

Sudoku za utorak 18.6.2019.

Pas vam se ubucio? Možda je vama sladak, ali oni bi ga odveli na fitnes (VIDEO)

On se bukvalno klanja Trampu, smatra ga Bogom, herojem i voli ga najviše na svetu (VIDEO)

Brutalno ponašanje prema veštačkoj inteligenciji nikako nije poželjno, ni zbog eksperimenta (VIDEO)

Student dobio nulu na završnom ispitu iz matematike zbog pogrešne olovke

Rešena misterija jezera koje nestaje svake godine: Sve o "otrovnom đakuziju" u Meksičkom zalivu

Poruka direktora škole đacima pre testa oduševila mnoge (FOTO)

Lažni Džordž Kluni uhapšen na Tajlandu, godinama bio u bekstvu (FOTO)

Kako muče slonove da bi turisti mogli da ih jašu - snimak užasa koji se krije od javnosti (VIDEO)

Na aukciji pištolj kojim je Van Gog pokušao da se ubije (FOTO)

Da li je moguće da su i ovo počeli da švercuju?! (VIDEO)

Merkur je najbliži Suncu, ali nije najtopliji: Činjenice o Sunčevom sistemu koje je malo ko znao

Proslava 50. rođendana ženke orangutana Nenet u Parizu, dobila je tortu i poklone (FOTO)

Misti je veoma talentovana: Ovaj haski peva ariju iz "Čarobne frule" (VIDEO)

Spasavaj živu glavu! Majmunčići napravili ženi sačekušu (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima