≫ 

PRAVA ISTORIJA O BRATSTVU SRBA I RUSA: Od prvog cara do Putina, ovo je priča o velikim izdajama i još većim žrtvama (FOTO) (VIDEO)

Istorija srpsko-ruskih odnosa prepuna je uspona i padova, pa smo tako u samo četrdeset godina prešli put od najsramnije izdaje naših interesa i nadanja, do najuzvišenije ruske žrtve za Srbiju. Nema spora o tome da srpski i ruski narod, zbog pravoslavlja i slovenstva, osećaju snažnu povezanost, ali politika uglavnom ide svojim putem

  • 30

Tokom srednjeg veka, naši kontakti sa Rusima su bili vrlo ograničeni i veći deo naroda verovatno nije bio ni svestan da oni postoje. Nikakvih političkih veza nije bilo, posebno ne nakon sloma Kijevskog velikog kneževstva sredinom 13. veka, kada je ta ogromna i prva ruska država pala pod naletima mongolske oluje.

NAJČITANIJI ROMANI SREDNJOVEKOVNE SRBIJE: Naša epska poezija nas nije zanimala! (FOTO)

Rusi su se nakon toga, kao tatarski vazali, povukli na sever centralnog dela današnje evropske Rusije, između gornjeg toka Dnjepra, gornjeg toka Volge i reke Oke (neverovatno, ali one formiraju nešto što liči na ćirilično slovo R), i praktično izgubili skoro svaku vezu sa ostatkom pravoslavnog sveta (ovo će za posledicu imati konzervaciju najstarijih pravoslavnih običaja i praksi, a pokušaj njihovog menjanja i usklađivanja sa našim dovešće do raskola u 17. veku, ali je to druga priča).

No, političkih veza možda nije bilo, ali je bilo kulturnih. Srbija je u to vreme snabdevala Rusiju ne samo crkvenim knjigama već i pučkom literaturom (crkvenoslovenski jezik stvoren u vreme Ćirila i Metodija, u to vreme još uvek dosta razumljiv i običnom svetu, praktično je učenim pravoslavnim Slovenima bio isto što i latinski na Zapadu: lingva franka); odavde se ka njima slivala reka enciklopedija, romana, poezije, pa čak i izvesne gramatičke reforme govornog jezika, jer su srpski i ruski još uvek bili prilično slični (kao i jezici ostalih Slovena).

Zbog Vizantije, Italije i Svetog rimskog carstva u svom susedstvu, ali pre svega zbog bujanja naše sopstvene kulture i države, mi smo bili ideal naprednosti u odnosu na tada zaostalu i izolovanu Rusiju.

U nastavku saznajte kako je jedan Srbin Rusima doneo sat....

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbin

    26. oktobar 2016 | 12:18

    I znači vi hoćete da nas ubedite da nam je EU veći prijatelj od Rusije!? E pa gospodo domaći izdajnici i prodane duše to neće proći kod ovog naroda!

  • Дејан

    26. oktobar 2016 | 18:12

    Све је ствар математике:Руса има 20 пута више од Срба а територија им је 200 пута већа.Онај ко води Русију има огромну одговорност и њему Србија и Срби мало значе у односу на ове његове огромне бројеве.Поставља се питање шта би било да Русија није сила,ко би онда држао нашу страну?Руси нас нису довољно помогли кроз историју али су једина брана од германске,исламске и англо-америчке агресије на наше просторе.

  • Pazi sad...

    26. oktobar 2016 | 13:21

    Znate kada kazu Koga Rusija brani i Kina hrani taj moze da se obesi... Mozda nas nisu branili, mozda nas nisu ni hranili ali definitivno nas nisu NAPADALI i sistematski unistavali ovu zemlju(citaj Yugu) pocevsi prvenstveno od bombardovanja pa do finansiranja raznoraznih ne vladinih organizacija(citaj Otpor za pocetak) . Gospodo ko razume shvatice a kao logican zakljucak celokupne price jeste to da cu uvek biti u zagrljaju onoga ko me nikada nije napao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA