≫ 

DA LI JE BUGARSKI KRALJEVSKI DVORAC LEPŠI OD NAŠEG NA DEDINJU?! Procenite sami pa recite! (FOTO)

Nalazi se na periferiji Sofije i jedan je od tri rezidencije nekadašnjeg vladarskog doma našeg istočnog suseda, ujedno i onaj u kome su provodili najviše vremema. Pored toga - prelep je! Jedino ne znamo da li je lepši od našeg

  • 9
Dvorac Vrana, jedna od tri bivše bugarske kraljevske palate i ona u kojoj je porodica provodila najviše vremena. Foto: Wikimedia Commons/Noncho Iliev Dvorac Vrana, jedna od tri bivše bugarske kraljevske palate i ona u kojoj je porodica provodila najviše vremena. Foto: Wikimedia Commons/Noncho Iliev

Dvorac Vrana je bivša bugarska kraljevska palata koja se nalazi na periferiji prestone Sofije, na 571 metru nadmorske visine; postojale su još dve pored nje, jedna u centru grada koja je imala zvaničnu ulogu (danas je u tom zdanju na Batenbergovom trgu smeštena Nacionalna umetnička galerija) i jedna u Varni koja je bila letnja rezidencija.

Vrana je, međutim, bila mesto u kojoj je bugarska grana doma Saks-Koburg-Gota provodila veći deo godine.

Zemljište na kojem je sagrađena kupio je kralj Ferdinand I 1898. godine; na njemu je podigao dve zgrade, glavnu trospratnicu koju možete da vidite na slici iznad, i dvospratni lovački konak koji je prvi dovršen, u stilu "plovdivskog baroka".

Unutrašnjost palate je eklektična; neke sobe su barokne, druge kopiraju austrijske kraljevske palate, neke su u bugarskom nacionalnom stilu, neke u venecijanskom. Jedna sala u dvorcu je poklon ruskog cara Aleksandra III u kojoj je nameštaj izrađen od karelske brezovine. U ostatku zdanja preovladava drvo, hrastovina, kao i karara-mermer, najpoznatiji na svetu.

Kraljevski dvor na Dedinju, izrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Foto: Wikimedia Commons/Lumen roma Kraljevski dvor na Dedinju, izrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Foto: Wikimedia Commons/Lumen roma

Vlasništvo je 1918. godine prešlo u ruke Ferdinandovog naslednika, kralja Borisa III, pa potom 1943. godine u ruke njegovog naslednika Simeona II. Oštećena je u savezničkom bombardovanju 1943-44. godine, ali je obnovljena posle rata. Komunisti su je nacionalizovali, i bila je rezidencija Georgija Dimitrova, prvog lidera "crvene" Bugarske.

Nakon sloma socijalizma, 1998. godine vraćena je poslednjem kralju Simeonu i njegovoj sestri princezi Mariji Luizi, odlukom Ustavnog suda; prestolonaslednik je park koji okružuje palatu donirao gradu Sofiji, koji je potom otvoren za javnost. U njemu se nalazi preko 400 biljnih vrsta, jezero te nekoliko alpineuma (kamenih vrtova) i proglašen je nacionalnim spomenikom pejzažne arhitekture.

Simeon se sa svojom ženom Margaritom nastanio u renoviranom lovačkom konaku.

Koja vam je palata lepša, naša ili bugarska?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tutor

    5. novembar 2016 | 19:17

    Nama kralj nije bio Nemac pa da imamo lep dvor, naš kralj je bio jugosloven nepoznatog porekla, a potomci su mu anglikanci nepoznate nacionalnosti.

  • Ja

    5. novembar 2016 | 10:42

    Bugarski je lepši za 10 puta šta je ovaj na dedinje kao kuća neka kakav je ovo dvorac?

  • istina

    5. novembar 2016 | 11:43

    Što mi je rekao drugar iz poljske, ovasj vaš dvor na Dedinju je jao šupa, ruglo za pojam-- kraljevski--. i u PRAVU JE. Bolje da ne prikazujemo dvor na Dedinju kao dvor, sramota je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA