VANZEMALJCI SU NAS VEĆ KONTAKTIRALI: Astronomi pronašli signal iz 234 civilizacije

Ermano Bora sa Univerziteta Laval u Kvebeku je objasnio da laseri mogu da budu metod kojim ćemo primiti prvi kontakt od vanzemaljske inteligencije

  • 32

Dvojica astronoma misle da su "iščupali" signal iz 234 vanzemaljske civilizacije. Ermano Bora sa Univerziteta Laval u Kvebeku je još 2012. godine objasnio da laseri mogu da budu metod kojim ćemo primiti prvi kontakt od vanzemaljske inteligencije. 

 

TAJANSTVENI SIGNAL IZ SVEMIRA: Da li su ruski astronomi pronašli inteligentnu rasu kod zvezde slične Suncu?

 

- Poslati ovakav signal ne bi bilo van naših trenutnih moći, ukoliko poželimo da "otkrijemo" svoje postojanje univerzumu, to bismo mogli uz pomoć Helios lasera iz Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore.

 

Bora je zadužio diplomca Erika Trotijea da "pročešlja" 2,5 miliona zvezda u potrazi za takvim signalom, a on ih je pronašao u 234. Većina njih je u istom spektru kao i Sunce.

 

Bora je o rezultatima rekao:

 

- Moramo da sledimo naučni pristup, ne emotivni, ali intuitivno, to moje emocije govore, sumnjam da je u pitanju ETI signal.

 

Međutim, drugi astronomi su manje ubeđeni. Endrju Simion, direktor SETI istraživačkog centra na Berkli univerzitetu, kaže:

 

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

 

- Verovatno nema odvažnije tvrdnje u obzervacionoj astrofizici od one da je otkriven inteligentan život van ovog na Zemlji. To je neverovatno velika i složena materija i zato mnogi od nas posvećuju svoje živote ovoj oblasti i ulažemo tako mnogo energije u pokušaj da odgovorimo na ova pitanja - kaže Simion. - Ali, ne možete davati takve definitivne tvrdnje osim ako niste iscrpili sva moguća sredstva da to proverite.

 

Foto-ilustracija: Tanjug/AP/NASA, Flickr/Beckie

Foto-ilustracija: Tanjug/AP/NASA, Flickr/Beckie

 

Ipak, mnogi smatraju da će prvi ljudski kontakt sa vanzemaljcima biti mnogo tajanstveniji od ogromnog svemirskog broda koji će sletetu na Menhetn.

 

(Telegraf.rs / Izvor: indy100.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Era

    25. oktobar 2016 | 21:08

    Pronadjite prvo jedan nestali avion na planeti zemlji pa onda trazite druge civilizacije i vanzemaljce!!!!

  • Anonymous

    26. oktobar 2016 | 00:00

    234 ? Dakle postoji minimum 234 civilizacije, a mi jos ne znamo ni za jednu xD auuu

  • Boki

    25. oktobar 2016 | 20:44

    Sve su to samo tanki dokazi. Mada sam i sam vidjao neke cudne pojave na nebu koje nisu prirodne i nemam zemaljsko objasnjenje za to. Ali kad ne znam sta je ne vredi ni da ga pripisujem vanzemaljcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA