3 LAŽI O HITLERU I DŽESIJU OVENSU: Sve što ste mislili da je istina - nije (VIDEO)

Uvrežena i duboko ukorenjena priča kaže: Džesi Ovens, crnac, pobedio je u trci na 100 metara tokom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, a Hitler je besan napustio stadion, odbio da prisustvuje dodeli medalja i odbio da čestita pobedniku. Divna priča, šteta što nema veze s istinom

  • 16

Rasista kakav je bio, masovni ubica kakav je bio, tiranin kakav je bio, čovek bi pomislio da nije potrebno ništa izmišljati o Hitleru, da je dovoljno ono što već imamo i znamo. Šta nas briga da li se Hitler rukovao s Ovensom nakon što je ubio nepregledne milione ljudi u suludoj želji da stvori etnički čisti "hiljadugodišnji" Rajh?

Nažalost, ta logika nije vladajuća. Priča o porazu koji mu je naneo Džesi Ovens tokom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine je previše lepa da bi u nju sumnjali i da bi je negirali. Ona mora ostati netaknuta.

To što je isfabrikovana, nije važno.

Koje su, prema tome, te fabrikacija, i šta je istina?

1. HITLER JE BESAN IZAŠAO SA STADIONA ZBOG POBEDE DŽESIJA OVENSA

Svi smo videli snimak: Džesi Ovens pobeđuje u trci na 100 metara, Hitler napušta Olimpijski stadion u Berlinu.

U pitanju je montaža, stvorena kako bi svi mislili da su se Hitleru srušili snovi o nemačkoj superiornosti. Zapravo, istina je da su se ova dva događaja odigrala u obrnutom redosledu. Nemački "firer" je napustio stadion mnogo pre nego što se trka uopšte i odigrala, tako je u pitanju čista medijska manipulacija.

2. HITLER JE ODBIO DA SE RUKUJE S OVENSOM I DA PRISUSTVUJE DODELI MEDALJA

Prvog dana nadmetanja, Hitler se rukovao i čestitao samo nemačkih sportistima na osvojenim medaljama. Olimpijski komitet je sutradan insistirao da vođa Trećeg rajha čestita ili svima ili nikome, a on je izabrao ovo potonje, da ne čestita nikome.

Međutim, to je bilo zvanično. Bitno je i ono nezvanično. Sam Ovens je bezbroj puta rekao da je mahnuo Hitleru u hodnicima iza loža, i da je Hitler mahnuo njemu. Nemački novinar Zigfrid Mišner je šezdesetih godina tvrdio da mu je Džesi Ovens pokazao i fotografiju na kojoj se u hodnicima iza svečanih loža rukuje sa Hitlerom, da mu je rekao da misli da mediji tada nisu izveštavali fer i da bi sada trebalo ispraviti "nepravdu". Hteo je da objavi, navodno, tu fotografiju. Međutim, Mišner nije uspeo da ubedi svog urednika zbog konsenzusa oko toga da Hitlera treba predstavljati u lošem svetlu.

Džesi Ovens skače tokom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv Džesi Ovens skače tokom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Da tu ima nečega govori i izjava britanskog dekorisanog vojnog pilota Erika Brauna koji je za BBC 2014. godine izjavio: "Lično sam posvedočio da se Hitler rukovao sa Džesijem Ovensom i da mu je čestitao na onome što je postigao".

Gde je sada ta fotografija? Mišner je 2009. godine rekao: "Sve moje kolege su mrtve, Ovens je mrtav. Mislim da je ovo poslednja prilika da se stvari isprave. Nemam pojma gde je fotografija i da li više uopšte i postoji".

Još nešto: američki dnevnik "Baltimor San" je u avgustu 1936. godine izvestio da je Hitler poslao Ovensu svoju potpisanu uramljenu fotografiju, a Džesi Ovens je oktobra iste godine kazao: "Hitler me nije odbio, bio je naš predsednik taj koji me je odbio. Predsednik mi nije čak ni telegram poslao". Predsednik o kome govori je bio demokrata Frenklin Delano Ruzvelt.

Još jedan zanimljivi podatak: tokom boravka u Nemačkoj, ne samo što nije mogao da diše od nemačkih obožavateljki koje su ga pratile u stopu, Džesi Ovens je imao slobodu kretanja i boravio je u istim hotelima kao i belci, niko nije ni postavljao pitanje s tim u vezi. Istovremeno, u većem delu Amerike crnci nisu mogli da spavaju u hotelima u kojima spavaju belci. Čak i kada se vratio kući te godine posle Igara, da bi došao do prijema sebi u čast u hotelu "Valdorf Astorija" u Njujorku, Džesi je morao da se popne liftom za poslugu.

3. OVENS JE DOKAZAO DA NEMCI NISU SUPERIORNI

Na stranu što je čitava priča o superiornosti ove ili one rase, ovog ili onog naroda, potpuno bespredmetna, nacisti jesu želeli da dokažu da su Nemci superiorna nacija u odnosu na sve ostale.

Ali, ako se to dokazuje brojem medalja (što samo po sebi nije očigledno, ali su nacisti to tako interpretirali) koje su osvojene na Igrama, onda nacisti to i jesu dokazali.

Džesi Ovens je osvojio četiri zlatne medalje. Na koji način to unižava 89 medalja koje su Nemci ukupno osvojili, od čega 33 zlatnih, 26 srebrnih i 30 bronzanih? Na dalekom drugom mestu po krajnjem bilansu su bili baš Amerikanci, sa svojih 56 medalja, frapantnih trideset i tri odličja manje od Nemaca. Činjenica da pamtimo samo Ovensove medalje govori o dubokoj ispolitizovanosti OI od samog starta.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • cika brke

    12. novembar 2016 | 11:20

    Nismo mislili nego tako ste nas lagali :D

  • Tutor

    12. novembar 2016 | 11:53

    To je sve bilo očigledno, da su najveći nacisti bili na čelu SAD, a da je Hitler, bar u početku, bio njihova marioneta.

  • Novine

    12. novembar 2016 | 12:15

    Mediji, najveći manipulatori, a mi sto čitamo, gledamo, slušamo ovce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA