≫ 

MOJE MUSLIMANSKO, ČEČENSKO VENČANJE: Mladoženja ne prisustvuje ceremoniji a mlada ne sme da progovori (FOTO) (VIDEO)

Bez pucnjave, muškarci i žene moraju da budu udaljeni jedni od drugih na plesnom podijumu, a mlada ne sme da seče tortu. To su samo neki od državnih pravila venčanja u Čečeniji

  • 10

Venčanja u Čečeniji tradicionalno su pravi spektakl ispunjen vatrometom, igrom i pesmom. Kao nekad u Srbiji, čečenske svadbe i dalje traju tri dana, a mladenci se trude da veliko veselje bude pravi uvod u njihov zajednički život.

NAJPOZNATIJA PLAŽA NA SVETU OSTAJE BEZ PESKA: 1,4 milijardi dolara nije bilo dovoljno da se pobedi priroda (VIDEO)

Na čečenskom jeziku, reč "venčanje" se prevodi kao "igra".

Uprkos velikoj ceremoniji, tradicija nalaže da mlada ne sme da se pridruži proslavi posle sklapanja braka. Zabrana za prisustvo na proslavi važi za celu mladinu porodicu.

A sve počinje tako što u podne mladoženja sa prijateljima odlazi po mladu i vodi je na ceremoniju. Tokom samog čina venčanja, mlada stoji na posebnom mestu i ne sme da pleše. Nju upoznaju sa novom rodbinom i sme da sedne osim ako dobije dozvolu.

Po tradiciji, mladoženja mora da napusti ceremoniju i da se sastane sa svojom mladom tek kada se završi venčanje. Mlada se potom vodi u njenu novu kuću, a njena rodbina postavlja ogrtač od ovčije kože na pod da bi ukazala ljudima koji vode mladu da moraju da plate određenu sumu novca ako žele da nastave dalje.

Foto: Profimedia/TASS Foto: Profimedia/TASS

Kada se završi sa obedovanjem, gosti pozivaju mladu da popije vodu sa njima. Tada svi razgovaraju, šale se i pričaju o lepoti mlade. Mlada mora da ćuti jer je pričljivost znak praznoglavosti. Može gostima samo da ponudi da popiju nešto i da im svima poželi dobro zdravlje.

Trećeg dana venčanja sviraju se muzički instrumenti, a gosti plešu i vode mladu do reke. Tada se bacaju palačinke u vodu, u koje se potom puca, a mlada vadi nekoliko palačinki iz vode i odlazi kući. Ovaj ritual bi trebalo da zaštiti mlade žene od duhova reke.

Obično tog dana mladoženja traži od mladinog oca i kuma da idu u opštinu da ozvaniče brak, jer je potrebna dozvola oca. Tada mlada postaje glavna dama kuće.

Većina muškaraca u ovoj zemlji se ženi do 20. godine, dok se devojke udaju u 17 ili 18 godina, a većina parova vrlo brzo dobiju prvo dete.

Pogledajte kako izgleda tradiconalna svadba u Čečeniji:

(Telegraf.rs/Dailymail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA