13

KO JE LJUBO BABIĆ: Priča o plemiću srpskog imena koji je izradio ZASTAVU NDH i USTAŠKE KUNE (FOTO)

Sve kad se sabere, bio je centralna figura hrvatskog slikarstva u periodu između dva svetska rata i njegov uticaj na potonje generacija umetnika bio je ogroman, ali njegova ratna epizoda sramna

Hrvatski slikar Ljubo Babić u svom ateljeu, čovek koji je dizajnirao zastavu tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kao i prvu seriju ustaških kuna. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Hrvatski slikar Ljubo Babić u svom ateljeu, čovek koji je dizajnirao zastavu tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kao i prvu seriju ustaških kuna. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Ljubomir Tito Stjepan Babić se rodio u Jastrebarskom 14. juna 1890. godine, u porodici sudije Antuna Babića i majke Milke, rođene Kovačić. Bratanac je bio hrvatskog pisca Ljubomila Tita Josipa Franje Babića koji je, pod mađarizovanim pseudonimom, stvarao kao Ksaver Šandor Đalski.

Babići su bili porodica koju je car Karlo VI Habzburški (dvadesetak godina tokom prve polovine XVIII veka čak i kralj Srbije) zbog zasluga oplemenio 1716. godine.

Pošto nisu bili staro plemstvo nisu mogli da računaju na nasledne dvorce i majure (njihovo "gnezdo" je bilo u Gredicama kraj Zaboka, danas u Krapinsko-zagorskoj županiji na granici sa Slovenijom; imanje su tu prvo uzimali u najam da bi ga otkupio tek Ljubin pradeda Matija), pa se, imajući u vidu da su imali nekoliko uzastopnih generacija pravnika, može reći da su bili "beamtersko", činovničko plemstvo.

Ipak, preko 200 godina pripadništva povlašćenom aristokratskom staležu moralo je psihološki ostaviti traga na njih, pa tako i na Ljubu Babića.

Dolina Horvatske, slika Ljube Babića. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Dolina Horvatske, slika Ljube Babića. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Tokom ranog života dosta se selio, zbog očevih neprestanih premeštaja, tako da je osnovnu i srednju školu pohađao u raznoraznim sredinama, mahom u Slavoniji ali i u Glini na Baniji. Tokom tinejdžerskih dana počeo je da studira slikarstvo kod već etabliranih slikara, upisao se i u umetničku školu, ali ga je otac naterao da ipak upiše Pravni fakultet u Zagrebu. Nije potrajalo: batalio je jurističku struku i posvetio se slikarstvu.

Studirao je u Minhenu, putovao po Austriji, Češkoj, po Balkanu, po Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj. Izlagao je svoje slike širom Starog kontinenta, ali se s izbijanjem Prvog svetskog rata vratio kući i bezuspešno pokušao da održi u životu sopstvenu slikarsku školu koju je otvorio. Potom je prihvatio da bude nastavnik na Umetničkoj školi u Zagrebu (danas je to Akademija lepih umetnosti); postao je na njoj i redovni profesor 1940. godine.

Tokom dvadesetih godina putovao je po Italiji i Francuskoj radi stručnog usavršavanja, a tridesetih je godina obilazio nemačke umetničke nastavne zavode kao i iste ustanove drugde po Evropi, ne bi li poučen tuđim iskustvom unapredio nastavu kod kuće. Istovremeno, 1932. godine diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ilustracija Ljube Babića za "Hrvatske kraljeve" Vladimira Nazora. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Ilustracija Ljube Babića za "Hrvatske kraljeve" Vladimira Nazora. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Nastavio je da izlaže svoje radove tokom čitavog međuratnog perioda, u skoro svim evropskim metropolama, od Pariza i Milana preko Barselone i Lajpciga do Londona i Berlina. 1938. je imao izložbu i na Venecijalnom bijenalu, a naredne godine i u Njujorku.

1931. je godine ilustrovao, na zaista izvanredan način, "Hrvatske kraljeve" Vladimira Nazora, kao i druge knjige, čak i Tolstoja. Kažu da je briljirao u pozorišnoj scenografiji.

A onda dolazi 1941. godina, ta krvava 1941. Već aprila meseca, odmah po proglašenju tzv. Nezavisne Države Hrvatske, Ljubo Babić dizajnira zastavu te ustaške tvorevine i prvu seriju ustaških kuna, nove zvanične valute.

Prva serija ustaških kuna, zvanične valute NDH, izdata 1941. godine, dizajnirana je od strane slikara Ljube Babića. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Prva serija ustaških kuna, zvanične valute NDH, izdata 1941. godine, dizajnirana je od strane slikara Ljube Babića. Foto: Wikimedia Commons/Dmitar Zvonimir

Dizajnira i vojne oznake Ustaške vojnice, paravojne formacije ustaškog pokreta slične nacističkom Vafen-SS-u (zapravo, kad kažemo da je neko bio ustaša prvenstveno mislimo na to da je bio pripadnik Ustaške vojnice) koja je tokom većeg dela rata bila odvojena od regularne vojske, Domobranstva (ove dve formacije su tek 1944. godine ujedinjene u Hrvatske oružane snage).

Pored toga, likovno uređuje ambasadu tzv. Nezavisne Države Hrvatske u Berlinu, izdaje knjige po ustaškom pravopisu, crta za Nemačko-hrvatsku poljoprivrednu izložbu, i tako dalje.

Zbog svega toga i uprkos tome što nikoga nije lično ubio, logično je bilo da će nakon Drugog svetskog rata pasti u nemilost, što se i desilo, ali ne baš onako kako bismo mislili. 1945. godine je isključen iz Udruženja likovnih umetnika Hrvatske na šest meseci. To je sve. Nije bio u zatvoru zbog svoje kolaboracije sa kvislinškim režimom.

Ustaški trubač oktobra 1942. godine. Foto: Wikimedia Commons/landesarchiv-bw.de

Ustaški trubač oktobra 1942. godine. Foto: Wikimedia Commons/landesarchiv-bw.de

U obrazloženju svoje odluke da ga se isključi, skupština ovog udruženja je u Narodnom listu 31. jula te godine napisala: "Ljubo Babić [...] izradio ustaške embleme i novčanice, organizirao i izveo dekoracije u ustaškom poslanstvu u Berlinu, zatim što je izdao četiri knjige o umjetnosti na ustaškom pravopisu, štampao članke, izvodio crtačke radove za Njemačko-hrvatsku poljoprivrednu izložbu u Zagrebu i držao predavanja...".

STROGO ČUVANA TAJNA: Dražini četnici bili Rajko Mitić, Bora Stanković, Mija Aleksić... (FOTO)

Sve u svemu, dobro je prošao, ali pre nego što ospete drvlje i kamenje po komunističkom režimu koji je navodno abolirao ustaše a progonio samo četnike, setite se da su u četničkim redovima bili i Rajko Mitić, Mija Aleksić, Bora Stanković, Mića Tatić, Žika Milenković, Branka Mitić te Aca Nikolić (koji će kasnije biti jedan od glavnih tvoraca jugoslovenskog košarkaškog čuda).

Portret Miroslava Krleže, slika Ljube Babića. Foto: Wikipedia/Dmitar Zvonimir

Portret Miroslava Krleže, slika Ljube Babića. Foto: Wikipedia/Dmitar Zvonimir

Oni su, kao i mnogi drugi članovi i četničke pristalice, nakon revolucije pomilovani, nisu proganjani, dopušteno im je da se bave društvenim radom. Tako da ništa nije crno-belo, osim Partizana.

Elem, Ljubo Babić je tokom socijalističke Jugoslavije bio više godine direktor zagrebačke Štrosmajerove galerije starih majstora pri Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti (koje je postao punopravni član 1950, 22 godine nakon što je postao pridruženi). Instituciju pod svojom upravom temeljno je preuredio, a organizovao je i u Parizu izložbu srednjevekovne umetnosti naroda Jugoslavije.

Upokojio se 14. maja 1974. godine. Sve kad se sabere, bio je centralna figura hrvatskog slikarstva u periodu između dva svetska rata i njegov uticaj na potonje generacija umetnika bio je ogroman.

(O. Š.)

Tagovi: Drugi svetski rat, Jugoslavija, Ljubo Babić, NDH, Nezavisna Država Hrvatska, Ustaša, Ustaše

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • C
  CM

  Kako mozete uporedjivati ustase i četnike kao da je to isto ?! Jesu li cetnici organizivali industrijsko ubijanje drugih nacija na drzavnom nivou, jesu li imali logore kao Jasenovac ?

 • K
  Kosta

  Ja mislio srbe ubijali u NDH a ono mu jos dali i najodgovornije poslove. Da je bio hrvat komunisti bi ga ubili.

 • B
  Bubi

  Razne su ljudske sudbine I boziji putevi.

Ljudi koji danas slave Đurđic voleće ovu sliku: Kako su Englezi tokom Velikog rata podsticali ljude da pomognu Srbima

Iz svemira se vidi ko je ko: Najočiglednija granica na svetu, baš ona koja vam prva pada na pamet (FOTO)

Kako je sumnjiva smrt pape 33 dana nakon njegovog izbora izazvala presedan posle 373 godine?

Od pogleda Dragutina Matića i danas prolaze žmarci: Dugo se nije znalo ko je srpski vojnik i heroj Velikog rata, ali je ova fotografija bila simbol patriotizma

Vojska Kraljevine Srbije ušla u Dubrovnik pre tačno 100 godina: Oduševljeni građani im priredili svečan doček

Džamija Aja Sofija: Zavirite u našu svetinju kakva je bila dok su na njenom podu klanjali sultanovi muslimani

Zbog čega Francuzi imaju plavo-belo-crvenu trobojku

Prodaje se slika na kojoj Hitler grli jevrejsku devojčicu: Bili su prijatelji, a 1939. godine su zajedno proslavili rođendan (VIDEO)

Plava zver iz Aušvica: Tukla i silovala logorašice, puštala na njih gladne pse i zaradila nadimak „Hijena“

Kako je krst Svetog Đorđa postao zastava Engleske

Prodaje se Titov penthaus u Njujorku: 1.800 kvadrata, pogled na Central Park, sigurnosni sistem kroz koji ne može ni muva da prođe (FOTO)

Skandalozna slika podelila Francusku: Da li vidite zbog čega?

Kakve je kazne za pedofile odredio Sveti Sava: Za obljubu maloletnice sekao se nos, davalo pola imanja za odštetu i izbacivalo iz Crkve

Magija na španskom Kosovu: Dok noć pada na Toledo, otkriva se sva lepota ovog svetog grada

Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbe. Svi su veliki hrišćani, a ne znaju reči Svetog Petra iz Novog zaveta gde izgleda kao da priča o nama

Toliko je opasna da je decenijama bila skrivena na tavanu. Danas je simbol borbe za slobodu

Zašto za Pariz kažu da je na ostrvu, iako je duboko u unutrašnjosti zemlje

Koliko su tačno godina Jevreji govorili „dogodine u Jerusalimu“ pre nego što se to obistinilo

Mladić koji je pokušao da ubije Brežnjeva i preotme vlast u SSSR, pa bio proglašen ludim i 20 godina proveo u samici

„Radikalan lek ili lek od radikala“: Novosadski satiričari pre 111 godina zbijaju šale na račun zemunskog zbora srpskih radikala

Dramatično raste broj pagana u Rusiji: Ima ih skoro kao pravoslavaca u Srbiji, Crkva optužuje vlast

Srbija bila „crvena“ 70 godina pre Tita: Zastava srpskih „komunaca“ zavijorila se Kragujevcom pa uterala strah u kosti režimu

Koreni mržnje u „Korenima“ (3. deo): Kako su liberali prosipali radikalsku krv i pokrali izbore, i zbog čega ih Aćim Katić toliko mrzi

Koreni mržnje u „Korenima“ (2. deo): Kako je sa cigaretom u zubima Milutin Garašanin pucao po narodu i zašto su izbile prve beogradske krvave demonstracije

Zašto su mačke već vekovima domaćice u najvećem ruskom muzeju (VIDEO)

Koreni mržnje u "Korenima" (1. deo): Šta leži u pozadini Aćimovog odricanja od sina Vukašina?

Za trpezom Nemanjića (3. deo): Kojim alkoholom su se opijali srednjovekovni Srbi i čime su naši carevi i kraljevi nazdravljali na gozbama

Za trpezom Nemanjića (2. deo): 11 starosrpskih recepata da biste Božić i krsnu slavu mogli da obeležite kao car Dušan u Prizrenu

Za trpezom Nemanjića (1. deo): Kakav crni pasulj, kakvi paprika i krompir! Evo šta su stvarno jeli srednjovekovni Srbi!

Još jedan nestvarni prizor iz kosmosa: Naučnike podseća na ženski veo, a udaljen je samo 1.470 svetlosnih godina od nas

Veselin je ubio gestapovskog oficira koji je streljao đake u Kragujevcu: Prvi put su mi ruke zadrhtale, zabio sam mu nož u srce (FOTO)

Englez koji 100 godina čeka da mu Srbi daju ulicu u Beogradu: Postoji bar 6 razloga zbog kojih ser Ernest Trubridž to zaslužuje

Vi se zadišete kad potrčite za trolom, a ova ptica leti od Novog Zelanda, preko Kine do Aljaske i natrag - BEZ ODMORA, PREDAHA I JELA

Čovek nije u stanju ni da zamisli ono što priroda sa lakoćom može da stvori

Velika Hoča nekada imala 24 crkve i tri manastira, vinovod tekao do carske palate u Prizrenu: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Ako ste odrastali na stripovima, a Vinetu vam bio heroj detinjstva, ova stara fotografija američkog Indijanca vratiće vas kroz vreme

Svi na svetu kinesku valutu zovu JUAN, i svi greše: Njeno pravo ime zapravo je...

Savršena ilustracija rata i propasti koju donosi: Slepci vode slepce preko leševa i ranjenika

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Retka fotografija hapšenja srpskog patrijarha Gavrila Dožića: Nemci ga jurili do Ostroga i tek ga tamo uhvatili

Hitler je bio gej i voleo je tinejdžere: Tajni dosije otkriva da je nacističkog vođu privlačio muškarac sa nadimkom "gospođica Ana"

Nekad se rakija pekla u strogom centru Beograda: Ovako se to radilo u jednoj od glavnih ulica (FOTO)