ŠOKANTNO! USTAŠA JE SRPSKA REČ! Srbi su bili ustaše vekovima pre Hrvata (FOTO)

Kralj Petar I Karađorđević je izdao knjigu pod nazivom "Dnevni zapisi jednog ustaša o bosansko-hercegovačkom ustanku 1875-1876. godine", dok je veliki Valtazar Bogišić napisao "Nacrt zakona za hercegovačke ustaše" kojim je pokušao da predloži ustrojstvo revolucionarnog antiosmanlijskog pokreta prekodrinskih Srba. To nije sve

  • 19
Petar I Karađorđević učestvovao je u Nevesinjskom ustanku pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Foto: Wikimedia Commons/Bogunovic Petar I Karađorđević učestvovao je u Nevesinjskom ustanku pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Foto: Wikimedia Commons/Bogunovic

Kada Srbin želi da uvredi Hrvata, nazove ga ustašom (naravno, ako taj Hrvat nije ustaša, pošto ako jeste onda nije uvreda). Kada Hrvat duboko zaglibi u nacionalističko onanisanje, onda se diči svojim ustaštvom. U post-ratovskoj svesti, ustaša je hrvatska reč i samo Hrvat može biti ustaša (mada velika većina Hrvata to nisu, da bi bio ustaša taj etnički uslov moraš da ispuniš).

Problem sa tom konstrukcijom je što ona ne odgovara etimološkim i istorijskim činjenicama. Ustaša je reč koja dolazi od glagola "ustati", i sinonim je za reč "ustanik". Šta više, ustanik bi mogla da bude novija reč, budući da je navodno još Vuk Karadžić srpske ustanike s početka XIX stoleća nazivao i ustašama.

Nema nikakve sumnje da je to bila glavna reč koja se odnosila na srpske ustanike u Bosni i Hercegovini tokom pobune protiv Osmanlijskog carstva 1875-78. godine.

Niti su oni sebe zvali ustanicima, niti su ih Srbi iz okolnih zemalja tako zvali. Oni su bili ustaše koje su dizale "ustaške barjake".

"Dnevni zapisi jednog ustaša o bosansko-hercegovačkom ustanku 1875-1876. godine", knjiga koju je napisao kralj Petar I Karađorđević. Da, dobro ste pročitali, Srbi su nekada koristili reč ustaša za ustanika. Foto: cro-eu.com "Dnevni zapisi jednog ustaša o bosansko-hercegovačkom ustanku 1875-1876. godine", knjiga koju je napisao kralj Petar I Karađorđević. Da, dobro ste pročitali, Srbi su nekada koristili reč ustaša za ustanika. Foto: cro-eu.com

Kako to znamo? Kralj Petar I Karađorđević je u Nevesinjskoj pušci učestvovao pod nom d'gerom Petar Mrkonjić, da bi sakrio svoj identitet od obrenovićevskih agenata (Mrkonjić Grad nosi ime po tom njegovom pseudonimu). Nakon što se ustanak završio naš je monarh objavio knjigu pod nazivom "Dnevni zapisi jednog ustaša o bosansko-hercegovačkom ustanku 1875-1876. godine".

Istovremeno s tim, Valtazar Bogišić (srpski istoričar prava, ministar pravde Crne Gore, član Ujedinjene omladine srpske) napisao je "Nacrt zakona za hercegovačke ustaše" kojim je pokušao da predloži ustrojstvo tog po svemu revolucionarnog antiosmanlijskog pokreta Srba preko Drine. Bio je to svojevrsni ustav ondašnjih srpskih "ustaša" u Hercegovini.

Tu se priča ne završava. Nevesinjski ustanak izazvao je ratove Srbije i Crne Gore sa Turskom (kasnije se uplela i Ruska imperija, iz čega je Bugarska oslobođena). Tokom tih ratova, istoričar Miloš Milojević osniva dobrovoljačke jedinice koje nose čudesne nazive. Čudesne iz ove perspektive.

Valtazar Bogišić, ministar pravde Crne Gore i član Ujedinjene omladine srpske, na slici Vlaha Bukovca iz 1892. godine. Foto: Wikimedia Commons/artpaintingartist.org Valtazar Bogišić, ministar pravde Crne Gore i član Ujedinjene omladine srpske, na slici Vlaha Bukovca iz 1892. godine. Foto: Wikimedia Commons/artpaintingartist.org

Naime, u pitanju su Moravsko-dobričko-dobrovoljački ustaški kor, Dobrovoljačko-ustaški raško-ibarski kor i Deževsko-ibarsko-ustaški kor. Ove paravojne formacije oslobodile su čak četiri stotine srpskih sela tih godina, i navodno se nikada nisu povukli sa bojišta.

E sad, možda je "ustaša" i hrvatska reč, možda je istinski srpsko-hrvatska, kao i mnoge druge, ali prvo pouzdano korišćenje te reči u Hrvata odigralo se 1929. godine formiranjem organizacije "Ustaša – Hrvatski revolucionarni pokret".

Uglavnom, danas zvuči perverzno nazvati kralja Petra I - ustašom. A ipak, on je sebe upravo tako zvao.

Poenta je sledeća: ne bi trebalo da se odričemo nijedne sprske reči zbog trenutnih istorijskih okolnosti, niti bi očigledne srpske reči trebalo da odbacujemo zato što zvuče "hrvatski" jer ih Hrvati koriste dok mi koristimo tuđice. Ako tako budemo radili, na kraju ćemo ostati bez i jedne jedine reči.

(K. H.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Са вером у Бога слобода или смрт

    11. decembar 2016 | 22:34

    Наравно да је реч усташа,устаник,усташе или устаници српска реч јер xрватски језик непостоји а усташама су се називали српски устаници против Османлијске империје а такође усташама су се називали и муслимани из БиX који су се подигли на устанак против Аустро-Угарске након анексије БиX од стране Xабзбурга али овај назив су користили и xрватски побуњеници против Краљевине Југославије а то су злогласне xрватске усташе које су искривиле прави смисао ове речи јер се они нису борили за слободу и демократију већ за стварање нацистичке и клеро-фашистичке Независне Државе Xрватска

  • Srboljub

    11. decembar 2016 | 19:48

    Potpuno se slažem sa tekstom, takodje mi imamo dva pisma ravnopravna, ćirilicu i latinicu a to mnogi neznaju a Hrvati koriste našu latinicu jer svoju nemaju kao i "ustaša". To je i razlog tolike njihove ljubomore! Ponekad mislim da su oni čistiji Srbi no mi i da ih to tišti? Znate kao ono, rodiš se muško a htea bi bit žensko.

  • Apokalipsa

    11. decembar 2016 | 22:19

    a tek" tisuca"nadjoh u bibliji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA