• 3
 ≫ 

ZAŠTO JE ALJASKA TOLIKO VAŽNA: Kako može da bude najzapadnija, najistočnija i najsevernija američka država? (FOTO)

 ≫ 

Aljaska je puna prirodnih blaga i na svojoj površini i ispod nje, ali njena važnost je strateška i tiče se njenog jedinstvenog položaja

 • 3

Aljaska je američka savezna država, tek jedna od dve koje su fizičke odvojene od glavnog kopna Sjedinjenih Država. Graniči se sa Rusijom sa jedne strane, i sa Kanadom s druge. Po površini je najveća savezna država, ali treća od pozadi po broju stanovnika; najnenaseljenija je. Polovina ukupnog broja stanovnika, kojih nema ni 750.000, živi u i oko Enkoridža, glavnog grada.

 

Aljaska ekonomija zavisi od ribarenja, prirodnog gasa i nafte; svih ovih resursa ima u obilju. Vojne baze i turizam takođe dosta novca upumpavaju u aljasku privredu.

 

Zanimljivo je, ali takođe i opštepoznato, da su Sjedinjene Američke Države kupile Aljasku od Ruske imperije 30. marta 1867. godine za 7,2 miliona dolara, što je oko pet centi po hektaru.

 

Činjenica je da car Aleksandar II pojma nije imao koliko materijalnog blaga prodaje (zlatna groznica je počela tek 1896. godine), da ne pričamo o prirodnim lepotama, što mu se zaista ne može uzeti za zlo; međutim, čini se da je na delu bio i manjak vizije i dalekovidosti jer je praktično svakome sredinom XIX veka bilo jasno da je Amerika na putu da postane svetska sila broj jedan (kao što to danas svi vide s Kinom).

 

Centar Džuna, glavnog grada Aljaske. Foto: Wikimedia Commons/Alan Wu

Centar Džuna, glavnog grada Aljaske. Foto: Wikimedia Commons/Alan Wu

 

Bilo kako bilo, Aljaska je došla pod kontrolu Vašingtona i nekoliko puta je menjano njeno administrativno ustrojstvo, bila je mahom pod vojnom upravom, sve dok nije postala zvanična teritorija 1912. godine. Kada se dovoljno razvila dobila je državnost i postala punopravna članica Unije. To se desilo 1959. godine.

 

Međutim, sve to silno prirodno bogatstvo na stranu, istinski značaj Aljaske se ogleda u njenom strateškom položaju. Aljaska je najzapadnija, najistočnija i najsevernija američka savezna država.

 

To da je najsevernija je očito samo po sebi (kuriozitet: premda se Florida najčešće smatra najjužnijom državom, ona to nije, zapravo su to Havaji).

 

Aljaska je najzapadnija zbog Aleutskih ostrva koja se protežu iza ivice zapadne hemisfere na 180 stepeni geografske dužine. Iz istog razloga, iza ivice od 180 stepeni geografske dužine ta se ostrva protežu i u istočnu hemisferu, dolazeći blizu Ruske Federacije, tako da je Aljaska i najistočnija savezna država. Tako je istovremeno i na istoku i na zapadu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • pravda

  10. decembar 2016 | 21:33

  Braco Rusi, zar nevidite da je ALJASKA vasa,da su AMERIcki olosi uzeli na ZAKUP,a ne da su je kupili.Paq molim Vas,covek kad kupi obicna kola gleda da ih sto pre prenese na sebe i da bude VLASNIK,a kamoli toliku teritoriju,pa da jos cekaju 92 godine pa da tek onda postane punopravan clan unije.Ne BRACO Rusi lesinari su nesto cekali,a po meni cekali su vasu nepaznju .Zato sam siguran da ALJASKA nije prodana,a Vi vidite da li imate pravo da Dusmanu AMERima date predsoblje Vase kuce. Sa verom u Boga i u Vas,braco Rusi nadam se povratku Aljaske MAJCI RUSIJI.

  26
  15

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok