TITANIK KRIJE BIZARNE TAJNE: Na dnu su pronašli električne kade i drogu, a onda su pročitali i ove beleške

Jedna od najskupljih stvari na Titaniku nije bio komad nakita ili dijamant

  • 6

Osim najbogatijih putnika tog doba, na Titaniku su se nalazile i neki vrlo neobični i neprocenjivi predmeti koji su završili na dnu mora.

Zašto je ovaj Japanac, koji je preživeo potonuće Titanika, celog života žalio što nije umro te noći? (FOTO)

Tragična priča neuništivog broda koji se potopio nakon sudara s santom leda, mnogo je puta dokumentovana, prikazana u filmovima, knjigama i dokumentarcima.

Manje je poznato da je među 1.500 ljudi koji su izgubili živote na Titaniku bilo i neobičnog prtljaga. To je sve, zajedno s brodom, završilo na dnu okeana.

Električne kade

Bogataši koji su jako skupo platili svoje ulaznice za luksuzan tretman na brodu, doneli su i neke stvari koje će im učiniti putovanje udobnijim. Ranih 1900-ih, električne kade su bile veliki zdravstveni trend, pa i nije čudno što se jedna od njih našla i na Titaniku. Žene su je koristile ujutru, a muškarci poslepodne i naveče. Ko je želeo da uživa u kupki, morao je platiti ulaznicu po ceni od 1 dolar.

VEĆA POMORSKA TRAGEDIJA OD TITANIKA: Životi nemačke dece bili su u rukama pijanog sovjetskog kapetana (FOTO)

Foto: allday.com Foto: allday.com

Opijum

Iako je njeno korištenje bilo zabranjeno u SAD-u po odluci Kongresa, jaka droga koja lako izaziva zavisnost našla se i na Titaniku.  Opijum je bio popularan u medicini, pa su ga i pod tim izgovorom uneli na brod ako bi se neko od hedonistički raspoloženih putnika želeo opustiti, odnosno lečiti.

Umetničko delo 

Jedna od najskupljih stvari na Titaniku nije bio komad nakita ili dijamant, već ulje na platnu poznatog francuskog umetnika Blodnela pod nazivom "La Circassienne au Bain". Vlasnik je bio švedski biznismen koji je preživeo potonuće te tužio osiguravajuću kuću za 100 hiljada dolara, koliko je navodno slika vredela. Preračunato u današnje uslove, to bi značilo oko 2,4 miliona dolara.

Mašina za izradu marmelade

Da bi se napravila marmelada, voće treba biti pažljivo oguljeno i izrezano. Vlasnica koja je jednu takvu mašinu donela na Titanik bila je veliki ljubitelj marmelade. Ona je ostavila svoju mašinu za seckanje voća da potone. Kasnije je od osiguranja tražila odštetu.

Turska kupatila

Titanik bio jedan od najluksuznijih brodova ikad napravljenih, pa nije čudno to da je imao najbolja turska kupatila koja su služila za velnes prve klase. Danas u njima verovatno uživaju ribice.

Mačka Dženi

Brodovi iz tog doba imali su na palubi jednu mačku, kako bi održavala red i terala miševe. Titanik je imao Dženi, službenu maskotu broda.

Foto: Imgur/ ShigureKai Foto: Imgur/ ShigureKai

Električni konj

Teretana na luksuznom brodu ne zvuči neobično, a u tadašnje doba teretane su bile znatno drugačije nego današnje. Na primer, popularna sprava je bila električni konj, na kom se simuliralo jahanje.

Rukopis Džozef Konrada

Titanik je prenosio gotovo sedam miliona pošiljki iz Velike Britanije u SAD. Jedna od njih bila je rukopis "Karain-uspomena" zapaženog viktorijanskog pisca Džozefa Konrada. Rukopis je imao i rukom pisane opaske, te je bio namenjen američkom advokatu Džonu Kuinu, koji je bio sakupljač originalnih literalnih rukopisa.

(Telegraf.rs/express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbin

    5. decembar 2016 | 09:25

    Potonuo je jer su bogataši nosili tone zlata

  • vin dizel riddick

    4. decembar 2016 | 22:56

    Zaboravili ste da kažete da je imao washing machine

  • Miki

    4. decembar 2016 | 23:18

    Za ovaj sav luksuz koji je navodno potonuo neću da kažem ništa a titanik nije potonuo već drugi brod a na osiguranje titanika je naplaćena šteta.zvuči ružno ali iskreno mi je taj što i titanik nije potonuo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA