FOTOGRAFIJA KOJA I DALJE BUDI JEZU: Hitlerova slika ušla u istoriju zbog njene skrivene poruke (FOTO)

Fotograf Hofman je stručno doprineo propagandi i potvrdio moć fotografije da pokrene naciju i gurne svet u rat

  • 2
Foto: Profimedia/AKG Foto: Profimedia/AKG

Spektakl je bio kao kiseonik nacistima, a fotograf Hajnrih Hofman je imao ključnu ulogu u rastućoj moći Adolfa Hitlera. Njegova fotografija iz 1934. godine izabrana je u 100 najuticajnijih fotografija svih vremena američkog magazina "Tajm".

100 NAJUTICAJNIJIH FOTOGRAFIJA SVIH VREMENA: Mnoge od njih su promenile istoriju (FOTO)

Hofman koji se pridružio Hitlerovoj partiji 1920. godine i postao firerov lični fotograf i poverenik, optuživan je za koreografiju karnevalske propagande režima koju je "prodavao" ranjenoj nemačkoj javnosti.

Hofman nikad nije radio bolje nego 30. septembra 1934. godine kada je naparavio krutu simetričnu fotografiju na festivalu Bukeberg Harvest, na kojoj se firer nalazi u centru velike Vagnerovske fantazije obožavanja.

Hvatanjem ove i mnogih drugih ekstravagancija, Hofman koji je napravio više od 2 miliona fotografija svog šefa, hranio je veliku režimsku propagandnu mašineriju i širio demonski san, piše "Tajm". One su bile rasprostranjene po celom Rajhu i režim ih je lukavo koristio, zajedno sa jezivom grafikom na nacističkim zastavama i filmovima Leni Rifenštal, da Arijanizam učini dostojnim božanskom obožavanju.

Ponižen tokom Prvog svetskog rata, kažnjavanjem plaćanja reparacije i Velike ekonomske krize, narod koji je bio željan da povrati osećaj dostojanstva okupio se oko Hitlerovog lika i njegove naizgled nepobedivosti da ispravi nepravdu.

- Da li želiš da pođeš sa mnom? Sigurno ćeš napraviti veoma interesantne fotografije - pitao je Hilter Hofmana.

Hofman je stručno doprineo propagandi i potvrdio moć fotografije da pokrene naciju i gurne svet u rat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milance

    9. decembar 2016 | 15:55

    Fotografija je super

  • NAPOLEON

    10. decembar 2016 | 16:46

    Za sve je potreban ugao...U to vreme,s tom tehnikom,samo dobar vizionar je mogao da napravi ovako nesto.Bravo,zaista mocno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA