Neobično biće iz morskih dubina prvi put viđeno nakon 100 godina! (FOTO) (VIDEO)

Iako su ih u poslednjih nekoliko godina stručnjaci uočavali na radaru, nisu mogli sa stoprocentnom sigurnošću da utvrde da li je zaista reč o tom biću, zbog čega se postavljalo pitanje da li još postoji ili je izumrlo

  • 0

Naučnici Instituta za okeanografska istraživanja iz zaliva Monterej u Kaliforniji potvrdili su ovih dana da je neobično biće koje su pronašli u okeanu zapravo organizam koji nije viđen otkad je prvi put otkriven, 1900. godine.

SRPSKI NAUČNICI OTKRILI NOVU BILJKU: Njivarica leči KANDIDU i bolesti USNE duplje! (FOTO)

Ogranizam, dugačak oko 9 centimetara, otkrio je podvodni robot na daljinsko upravljanje.

Providno biće nalik punoglavcu bilo je okruženo ‘kućicom’ od proteina i celuloze. Reč je o vrsti hordata koja proizvodi ‘kućicu’ da bi pomoću nje uhvatila čestice hrane iz vode i filtrirala ih u telo. Kada se filteri ‘kućice’ zapuše, organizam je odbacuje i stvara novu, piše Nacionalna Geografija.

Iako devet centimetara zvuči malo, za ovakav tip organizma to je džinovska varijanta. Oni igraju veliku i važnu ulogu u morskom ekosistemu jer prenose hranljive materije s površine na morsko dno.

Naučnici su potvrdili da je u pitanju Bathochordaeus charon, nazvan po Haronu, lađaru iz grčke mitologije koji je prevozio mrtve preko reke Aheront.

Iako su ih u poslednjih nekoliko godina stručnjaci uočavali na radaru, nisu mogli sa stoprocentnom sigurnošću da utvrde da li je zaista reč o tom biću, zbog čega se postavljalo pitanje da li još postoji ili je izumrlo.

- Ovo je predivno otkriće i sad imamo genetske dokaze koji razlikuju ovu vrstu od ostalih srodnika. Takođe nam potvrđuje važnost direktnog istraživanja i proučavanja okeana - rekla je Alisa Oldridž, profesorka biologije na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari. Više fotografija pogledajte na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA