Ovako će svet izgledati za 100 godina! 8 gradova koji nam predskazuju budućnost (FOTO) (VIDEO)

Ovih osam gradova poseduju posebnu magiju, osim što su prelepi oni anticipiraju budućnost

  • 11

Nekada su gradovi nastajali slučajno, danas su se stvari drastično promenile. Ako ste se pitali kako će izgledati gradovi za sto godina, ovih osam gradova predskazuju budućnostVisoka tehnologija, mreže sa senzorima, nova nauka i bolji podaci, sve to je preduslov za arhitekte, dizajnere i planere da posao obavljaju pametnije i preciznije. Gradovi su sve zabavniji i lepši, a ovo se sve dešava na vreme jer danas više ljudi živi u gradovima, nego na selu.

DA LI ĆE OVAKO IZGLEDATI BUDUĆNOST? Pogledajte plutajući grad ARTIZANOPOLIS! (FOTO) (VIDEO)

Ovih osam gradova poseduju posebnu magiju, osim što su prelepi takođe anticipiraju budućnost:

1. Los Anđeles

U ovom gradu sija na preko 4,500 milja narandžasto-žuta mesečeva svetlost dioda. Ulice će izgledati magičnije, ali će i biti mnogo povezanije. Svaka energetska lampica će svetleti bežično, a u budućnosti će se svetla menjati u zavisnosti od onoga što se događa oko njih. Treptaće ako prolaze policijska ili kola hitne pomoći, u LA planiraju da koriste LED svetla za mnogo više od ovoga. Žele da ulično osvetljenje govori mnogo o samom gradu.

LAKS (LAX), Internacionalni aerodrom u Los Anđelesu, jedan od najpoznatijih aerodroma na svetu, treba da bude usavršen. Biće aerodrom za bogate i slavne, a izgledaće onako kako su dizajneri do sada samo zamišljali aerodrome u budućnosti. Posle brzog čekiranja odlazite u privatni apartman, gde u najvećem luksuzu čekate let, a onda vas sjuarti privatnim liftom prebacuju pravo u avion.

Što se tiče umetnika, pozorišnih izvođača, muzičara, glumaca, pisaca, plesača svi oni će izvoditi na ulicama grada i uklapati se u njegovu dušu i atmosferu. Zamišljaju da od grada naprave glavnu ličnost u svim performansima.

Foto: Delta Air Lines Foto: Delta Air Lines

2. Šangaj

Novi Prirodnjački muzej u Šangaju je spoj drevnog i futurističkog. Veličanstvena građevina zadire ispod zemlje i podseća na ostatke građevina iz drevnih vremena. Inspirisan je vodenim baštama Suzhou-a i podseća na stare vrednosti koje je kineksa kultura gajila. Stakleni zidovi izrađeni su po modelu strukture ćelija biljaka i ispunjavaju unutrašnjost suncem. Ova futuristička građevina iznenađuje mnogim svojim detaljima i najavljuje da će Šangaj u budućnosti predstavljati spoj drevnih početaka i neverovatnih izuma budućnosti.

Foto: perkinswill.com Foto: perkinswill.com

3. Medeljin

Medeljin je smešten visoko na Andima i mnogi žive u komunama. Devedesetih godina 20. veka narko - bande i gerila borci kontrolisali su njegove uske ulice. Glavni problem stanovništva je što je vrlo teško da napuste gradić. Da bi olakšao stanovnicima gradonačelnik Luis Perez došao je na filmsku ideju: žičare. Prva metro-žičara otvorena je 2004. godine, a druge su ubrzo pristigle. Do sada niko nije došao na ovu ideju, te Medeljin nagoveštava mogući način prevoza u budućnosti. Razmislite, automobila, autobusa, metroa već ima previše, a taj broj se neće smanjivati, naprotiv. Uskoro će zemaljski putevi postati preuski, a putovati avionom od mesta do mesta je previše očekivati i za narednih sto godina. Zato se metro-žičare čine kao veoma dobro rešenje. U vazduhu su, a nisu avioni.

Foto: Wikimedia/Paco Godoy Foto: Wikimedia/Paco Godoy

4. Ajndhoven

Bio je uspavan provincijski grad dok porodica Filips nije preuzela stvari u svoje ruke i davne 1891. godine grad je zasijao sijalicama. Danas su arhitekte shvatile kako mogu da učine da biciklisti, kojih je mnogo u ovom gradu, lete iznad znaka "stop-and-go". Hovenring je prva prečica za bicikliste na svetu, između Ajndhovena, Merhovena i Veldhovena. Danas milioni biciklista s uživanjem svaki dan napuštaju grad ili se u njega vraćaju. Možda će u narednih sto godina biciklisti moći da prelaze i veće razdaljine zbog prečica koje će neka kreativna i vizionarska duša izmisliti.

Foto: ipv Delft Foto: ipv Delft

AUTOBUS BUDUĆNOSTI: Zahvaljujući ovom ČUDU, saobraćajne gužve će biti prošlost! (VIDEO)

5. Meka

Muslimani vode računa o mestima na kojima se mole, o džamijama. Jedna od njih nalazi se u Meki i zaista zaslepljuje svojom lepotom. Inspirisana beduinskim šatorom prostire se na 2,8 miliona kvadratnih metara na Internacionalnom aerodromu Kralja Abdule.

Foto: Wikimedia/Panoramio/EROL AKBULUT Foto: Wikimedia/Panoramio/EROL AKBULUT

6. Najrobi

Najrobi je poznat po užasno organizovanom saobraćaju. Poznati su njihovi minibusi sa glasnom muzikom i sjajnim disko kuglama. Zato su studenti u Najrobiju odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke. Napravili su mapu koja liči na one u metroima sa više od sto putanja. Danas ih svi imaju na mobilnim telefonima i veoma su korisne jer omogućavaju lakše snalaženje kroz lavirinte Najrobija.

Foto: dusp.mit.edu Foto: dusp.mit.edu

7. San Francisko

Za sada većina kancelarija izgleda "uobičajeno", onako kako smo na njih navikli. Zatvoren prostor, osvetljen, stolovi, kompijuteri, aparati za kafu, itd. Ali mnogi danas zamišljaju da rade u garažama, kafićima i parkovima. I ne samo to, u budućnosti ćemo imati duže stolove, prirodno okruženje, privatne prostorije i naravno neograničene količine kafe.

8. Dubaji

Putevi u Emiratima su bili noćna mora. 2006. godine vlasti su počele sa rekonstrukcijom autoputa. Počeli su sa najstrašnijim kružnim tokom, koji je čak i u svetu poznat zbog zastoja. I, pogodite, kada su se odlučili za futurističko rešenje, uspeli su da reše problem. Umesto tradicionalnog levka odlučili su se za moderne turbina petlje. Trubina ima veliku brzinu i visoki kapacitet. I izgleda zaista čudesno.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gagi

    17. decembar 2016 | 08:59

    A gde je Beograd? Beograd na vodi bre!!!

  • pitanje

    17. decembar 2016 | 10:58

    A Tutin?

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    17. decembar 2016 | 08:52

    Сви ћемо ми отићи у три лепе ,,, а тако смо и заслужили!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA