• 0

Nakon 1.400 godina OTKRIVENA PRAVA LOKACIJA KAMELOTA, legendarnog zamka Kralja Artura! (FOTO)

Eksperti tvrde da su rešili misteriju staru 1.400 godina

  • 0

Jedan profesor u penziji tvrdi da je konačno pronašao lokaciju legendarnog Kamelota, zamka Kralja Artura, na periferiji Hadersfilda.
POGODITE GDE JE OVAJ BAJKOVITI ZAMAK: Ma nema šanse! To je poslednja zemlja koja vam pada na pamet! (FOTO)

Prava lokacija ovog zamka bila je predmet istražianja stotinama godina, i o tome se dosta spekulisalo. Čak je i postojanje samog kralja često osporavano. Sada je profesor Peter Fild, ekspert za literaturu o mitskom kralju Arturu, skoro siguran da je pronašao dugo traženu lokaciju, te da se Kamelot nalazio na mestu malog rimskog utvrđenja na Sleku, zapadno od Hadersfilda u zapadnom Jorkširu, piše Independent.
Profesor Fild, koji je nekada predavao na Bangor univerzitetu, rekao je da je lokaciju pronašao slučajno.
- Bilo je poprilično slučajno. Gledao sam neke mape i odjednom su se sve kockice složile. Čvrsto verujem da smo našli pravu lokaciju - rekao je.
Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images


Rimljani su utvrđenje na Sleku zvali "Kamulodunum", što znači "tvrđava boga Kamula" što može biti izvor i odakle potiče reč Kamelot.
Profesor Fild je objasnio da bi Slek mogao da bude idealno mesto odakle može da se komanduje keltskim britanskim trupama koje se bore sa invazijom anglo-saksonaca sa severa i zapada u vremenima kralja Artura. Lokacija utvrđenja je između Čestera i Jorka, keltskih strateških uporišta, što takođe dokazuje da je ovo mesto idealna lokacija za odbranu istočne obale, kaže profesor.
Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images


- Ako je kralj Artur zaista postojao, živeo je oko 500 godine nove ere, iako prvo pominjanje njega i Kamelota datira iz francuske poeme iz Šampanja iz 1.180. godine. U međuvremenu nije bilo pomena o Kamelotu, što se može objasniti time što su to bile "mračne godine" Evrope, prepune ratova i bolesti - objasnio je Fild. Na svojoj pretpostavki ovaj penzionisani profesor radi već 18 meseci.
U prošlosti su razne lokacije označavane kao mesto gde je nekada bio Kamelot. Od Tintagela u Kornwolu, Kadbari zamka u Somersetu, Karmartena u Kardiganu, a početkom godine su naučnici čak otkrili veliki zid koji po njima datira iz vremena kada je u Tintagelu navodno rođen kralj Artur.
Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images


(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima