MISTERIJA IZ SRPSKE ISTORIJE: Kralj Aleksandar streljao Apisa da mu ne smeta u tajnim pregovorima sa Austrijom, Rusima iza leđa?! (FOTO)

Solunski proces je najsramija srpska epizoda iz perioda Prvog svetskog rata koja nikada nije do kraja razjašnjena. Misterija je sledeća: zbog čega je regent Aleksandar očigledno lažno optužio Apisa, i zbog čega je Apis streljan?

Sleva nadesno pukovnik Dragutin Dimitrijevic Apis, Rade Malobabic i major Ljubomir Vulovic. Fotografija nastala nakon izricanja njihovih smrtnih presuda tokom Solunskog procesa
Sleva nadesno: pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, Rade Malobabić i major Ljubomir Vulović. Fotografija nastala nakon izricanja njihovih smrtnih presuda tokom Solunskog procesa. Foto: Wikimedia Commons/cs619629.vk.me

Sve je počelo par godina pre Majskog prevrata, kada je krenula da se kuva oficirska zavera protiv kraljevskog para Aleksandra i Drage te čitave dinastije Obrenović.

Provrelo je 29. maja 1903. godine po starom kalendaru, kada su Njihova Kraljevska Veličanstva brutalno ubijena, iskasapljena sabljama i bačena kroz balkon palate na ulicu.

Poklopac lonca je odleteo u vazduh 28. juna 1914. godine kada su pripadnici revolucionarne organizacije "Mlada Bosna" izvršili atentat na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, čime su pokrenuli točkove Velikog rata.

Prekipelo je krajem 1916. godine, kada je otkrivena zavera da se izvrši atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, naslednika prestola, 29. avgusta 1916. godine dok se svojim automobilom vozio iz Ostrova u logor kod Soluna. To je, barem, zvanična verzija poslednjeg poglavlja jedne priče čiji će epilog biti takozvani Solunski proces i streljanje umešanih oficira.

Glavni akter svih navedenih događaja bio je Dragutin Dimitrijević Apis, generalštabni pukovnik srpske vojske, zamenik načelnika Treće armije, šef naše obaveštajne službe i osnivač tajnog udruženja "Ujedinjenje ili smrt" poznatog i kao "Crna ruka".

Kralj Aleksandar Obrenović, Draga Mašin

Majski prevrat 1903. godine kojom je likvidirana i svrgnuta dinastija Obrenović. Foto: Wikipedia

Neke stvari u vezi sa njegovom likvidacijom su vremenom ipak isplivale na površinu, mada ništa nije pouzdano i sve je i dalje u domenu nagađanja.

Krajem 1916. godine i početkom naredne, navodno su između Francuske i Austrougarske otpočeli tajni pregovori o separatnom miru, a postoje sporedni dokazi da je sa Bečom pregovarala i Kraljevina Srbija. Premijer Nikola Pašić je poslao svoga čoveka od poverenja Stojana Protića u Ženevu, baš kao što je i regent Aleksandar poslao pukovnika Petra Živkovića.

Novi austrougarski car i kralj Karl I izneo je navodno preko svojih izaslanika osnovni uslov da Srbiju vrati pod kontrolu srpske kraljevske vlade u egzilu: Beograd je morao da garantuje da se iz Srbije više neće agitovati po teritoriji Austrougarske, da je svaka priča o oslobađanju srpskog življa preko Drine gotova, da se više neće snivati o ujedinjenju.

Regent Aleksandar je već neko vreme planirao da se ratosilja čitave zavereničke klike oko Apisa koja je imala ogromnu vaninstitucionalnu moć i koja je predstavljala opasnost po Aleksandra jer je potencijalno mogla da sputa njegove apsolutističke težnje (uostalom, znao je vrlo dobro šta je ta klika uradila njegovom imenjaku i apsolutisti Aleksandru Obrenoviću one krvave majske noći 1903. godine).

Epilog antisrpskih nereda u Sarajevu nakon atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. Fotografija je nastala dan kasnije. Foto: Wikimedia Commons/Historijski Arhiv Sarajevo

Epilog antisrpskih nereda u Sarajevu nakon atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. Fotografija je nastala dan kasnije. Foto: Wikimedia Commons/Historijski Arhiv Sarajevo

Pored toga, Apis je stajao iza Sarajevskog atentata koji je celu tu svetsku komociju koju nazivamo Prvim svetskim ratom i pokrenuo. Njegova likvidacija bi dobro došla u pregovorima sa Bečom, kao izraz dobre volje. Naravno, to je nagađanje, ne zna se ništa pouzdano, ali postoji osnovana sumnja jer je gotovo savršeno jasno da nikakvog pokušaja atentata na Aleksandra nije bilo.

Da ironija bude veća (ako je ova verzija događaja tačna), Aleksandar je upravo Apisa optužio da šuruje sa Austrougarskom, da želi da sklopi separatni mir, da je vodio tajne pregovore sa njima, da je dobio uverenje da će Beč odmah zaključiti primirje sa Srbijom ako regent bude uklonjen, i tako dalje.

To nema nikakvog smisla jer je upravo Apis ceo svoj život posvetio rušenju Austrougarske, oslobađanju svojih zemljaka i njihovom ujedinjenju sa Kraljevinom Srbijom. Zašto bi se onda, kada mu je cilj bio nadohvat ruke, svega toga odrekao? Sa druge strane je bio Aleksandar, čovek potpuno drugačiji od svog beskompromisnog patriotski gorljivog starijeg brata Đorđa koji je tokom Aneksione krize javno na Pozorišnom trgu spaljivao zastavu Habzburške monarhije.

Dragutin Dimitrijević Apis. Foto: Wikipedia/Свифт

Dragutin Dimitrijević Apis. Foto: Wikipedia/Свифт

Bilo kako bilo, suđenje koje je dobilo pomenuti naziv Solunski proces trajalo je između 28. maja i 5. juna 1917. godine. Apis i njegovih osam saradnika su osuđeni, mahom na smrt streljanjem, uz dve 15-godišnje zatvorske kazne. Vrhovni sud je ukinuo jednu smrtnu presudu. Regent Aleksandar je pomilovao još četiri čoveka.

Apis je osuđen na smrt i novčanu kaznu od 70 dinara za troškove suđenja. Streljan je 26. juna 1917. godine.

Ljuba Vulović je osuđen na smrt i novčanu kaznu od 70 dinara za troškove suđenja. Streljan je 26. juna 1917. godine.

Rade Malobabić je osuđen na smrt i novčanu kaznu od 70 dinara za troškove suđenja. Streljan je 26. juna 1917. godine.

Grobnica Dragutina Dimitrijevića Apisa na Zejtinliku u Solunu. Foto: Wikimedia Commons/Boris Dimitrov

Grobnica Dragutina Dimitrijevića Apisa na Zejtinliku u Solunu. Foto: Wikimedia Commons/Boris Dimitrov

Muhamed Mehmedbašić je osuđen na 15 godina robije i novčanu kaznu od 60 dinara za troškove suđenja. Pomilovan je i pušten na slobodu 1919. godine. Preminuo je 29. maja 1943. godine, od posledica stravične torture nakon što su ga ustaše uhapsile u Sarajevu; tokom boravka na Solunskom frontu preuzeo je na sebe zadatak poveren od strane Apisa da izvrši atentat na grčkog kralja Konstantina, prijatelja Nemaca (druga meta je bio bugarski kralj Ferdinand), ali nije uspeo.

Sva četvorica su priznala umešanost u Sarajevski atentat. Svu četvoricu Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je na ponovljenom suđenju 1953. godine.

Dok su ga vodili na streljanje, Apis je navodno rekao vozaču: "Sada je i meni jasno a jasno je i tebi, da ću danas biti ubijen srpskom puškom samo zato što sam organizovao onu sarajevsku sramotu".

Petnaest dana pre pogubljenja a nakon donešene presude, napisao je testament. U njemu piše: "Umirem nevin, ali sa saznanjem da je moja smrt potrebna Srbiji za neke više razloge. Možda sam, a ne želeći to, grešio u svome radu kao patriota. Možda nisam znao za srpske interese. Ali, čak i da sam za to kriv, znam da sam jedino radio za dobrobit Srbije". Počiva, kao i ostali, na Zejtinliku.

(O. Š.)

Tagovi: Crna ruka, Dinastija Karađorđević, Dinastija Obrenović, Dragutin Dimitrijević Apis, Karadjordjevići, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kraljevina Srbija, Majski prevrat, Mlada Bosna, Obrenovići, Prvi svetski rat, Sarajevski atentat, Solunski front, Solunski proces, Ujedinjenje ili smrt, Veliki rat

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • P
  pavle

  A sta ako Apis nije ubijen tog dana?Nego lepo se sklonio jer je sve tajna dogovora pravih rodoljuba ove zemlje.Nista vi ne znate!!!!

 • N
  Nenad Đorić

  U vreme Obrenovića Srbija je napredovala, dolaskom Karađorđevića utopljena je u nekakvu Jugoslaviju i od tada pa do pre neku godinu nijedan Srbin rođen u Srbiji nije ni učestvovao u vlasti Srbije niti u donošenju odluka o Srbiji. Srbija je bila kontrolisana od strane hrvata i slovenaca a još uvek od "braće" iz Crne gore.

 • M
  Mako

  Karađorđevići su bili masoni i ništa dobro za Srbe misu uradili,hrvatska nikada nebi postojala da nije Karadjordjevića,Italija i Madjarska bi je progutali.Krv Srpskih ratnika su jeftino prodali radi osnivanja Jugoslavije i spasavanja hrvata i slovenaca.Karađorđevići su Srpski zlotvori.

Zašto Rusi ponovo obožavaju Staljina, čoveka koji ubio milione Rusa?

Dan kada je rođen Nikola Tesla: Ovako je govorio jedan od najvećih umova svih vremena

Tragična sudbina srpske Ane Frank: Jevrejka Reli jedini je preživeli član svoje porodice u Beogradu

Dan kada je umrla dvostruka nobelovka Marija Kiri, jedna od najpriznatijih naučnica svih vremena

Spektakularno bekstvo Sima Vučkovića: Ustaše vodile 30 ljudi na streljanje, a samo on odbio da umre

U SAD-u su ranije zatvarali nemoralne i "sumnjive žene", kao i one koje nisu htele seks sa policijom

Jedan pozitivni primer saradnje Srba i Albanaca tokom procesa našeg razgraničenja pre sto godina

Pre 52 godine australijski premijer je nestao bez traga i glasa. Misterija nikada nije rešena

U malom selu čak 250 bračnih parova ima blizance: Fenomen je misterija, zbunjeni su čak i genetičari

Kako su u Jordanu otkriveni ostaci hleba starog više od 14.000 godina

Vicevi o Staljinu i režimu zbog kojih su mnogi završili u zatvoru, zbog pošalica se plaćalo i glavom

Selo kao izašlo iz bajke ili „Ubistava u Midsameru“, kako vam više odgovara

Bizarnosti sovjetskog sistema: Staljin nikada nije bio šef države

Aljende je ostavio trag u politici Čilea, a njegovo samoubistvo i danas budi mnoge sumnje (FOTO)

Kako je po jednom narodnom predanju nastalo prezime Obilić?

Za ovog princa su govorili da je posećivao bordele, ali i da je bio serijski ubica Džek Trbosek

Da li je ova žena u češkim Sudetima srećna ili tužna dok roni suze i salutira Hitleru?

Kako je Rusija samo 35 godina posle Krimskog rata ušla u savez sa bivšim neprijateljima

Prvi parobrod koji je preplovio Atlantik: Zabranili mu kretanje da ne bi njime oslobodili Napoleona

91 godina od atentata u Beogradu koji je uništio jugoslovensku ideju i promenio Hrvatsku (VIDEO)

Princeza Margaret je važila za ikonu stila i buntovnu ženu, koja se odrekla prave ljubavi (FOTO)

Tri mlada srpska pilota bila su prve kamikaze, ovako su pohrlili svojim avionima u smrt

Na današnji dan obnarodovan je Milanski edikt: Posle 3 veka mučenja, hrišćani su mogli da ispovedaju svoju veru, bez straha od progona

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima