Norveška je prva zemlja koja gasi FM radio

Parlament je imao poslednju reč i dao je zeleno svetlo za ovaj potez prošlog meseca, pod izgovorom da digitalne mreže mogu da nose više radio kanala

  • 5

Norveška će biti prva zemlja na svetu koja će sledeće nedelje svoje FM radio mreže početi da prebacuje na digitalnu tehnologiju. Ovaj postupak pomno će pratiti druge države koje planiraju da krenu istim putem.

PRVI GEJ RADIO U SRBIJI počeo sa emitovanjem programa!

Kritičari kažu da vlada žuri sa ovim potezom i da to nije dobro, jer će u tom slučaju mnogi ljudi propustiti informacije o vanrednim situacijama koje su se do sada emitovale preko radija, prenosi Dejli Mejl.

To posebno uključuje oko dva miliona automobila koji nemaju digitalni audio prijemnik. Oko 66% Norvežana se protivi isključenju FM-a, 17% je slaže sa ovim postupkom, dok su ostali neodlučni, potvrdilo je istraživanje javnog mnjenja.

Parlament je imao poslednju reč i dao je zeleno svetlo za ovaj potez prošlog meseca, pod izgovorom da digitalne mreže mogu da nose više radio kanala.

Gašenje FM koji je u upotrebi od 1950. godine počeće 11. januara u gradu Bodou. Do kraja godine sva nacionalna FM emitovanja biće ugašena u korist DAB-a, čiji zagovornici kažu da ima jasniji zvuk, što će pogodovati stanovništvu.

Foto: Muzej istorije Jugoslavije Foto: Muzej istorije Jugoslavije

- Mi smo prva zemlja koja će isključiti FM, ali postoji još njih nekoliko koje idu u istom pravcu - rekao je Ole Joergen Torvmark, šef digitalnog radija Norveške.

Jedan član vladajuće koalicije bio je oštar u izražavanju zabrinutosti, koju sa njim deli na hiljade stanovnika.

- Mi za ovo jednostavno nismo spremni. Oko dva miliona automobila nema DAB prijemnike, a milioni stanovnika će ostati uskraćeni za radio u svojim kućama kada FM bude ugašen. To će predstavljati pravi problem - rekao je on.

Velika Britanija bi mogla da krene istim putem već krajem 2017. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA