NEBESKI SPEKTAKL KOJI SE VIĐA JEDNOM U ŽIVOTU: Golim okom će se videti sudar dveju zvezda!

Trag sudara zvezda trebalo bi intenzivno da ostane na nebu u razdoblju od čak šest meseci, a posle će, kroz dve do tri godine, postepeno slabiti i početi da sjaji poput drugih normalnih zvezda

  • 0

Na početku trećeg veka na području Velike Britanije besneo je građanski rat, a rimski car Septimije Sever spremao se za velika vojna osvajanja na severu. Istovremeno, na nebu su se, a da toga borci na tlu nisu bili ni svesni, sudarale dve zvezde i uzrokovale kataklizmičnu eksploziju, piše britanski Telegraf.

Večeras obavezno pogledajte u nebo: Neviđeni spektakl priređuju Mesec, Venera i Mars

SPEKTAKL IZNAD SRBIJE: Supermesec bio je naročito sjajan u Novom Sadu (FOTO)

Sada, čak 1800 godina posle, svetlost iz tog istorisjkog doba napokon će doputovati do Zemlje i stvoriti novu zvezdu na noćnom nebu. Ovakav spektakl inače je moguće pratiti samo preko teleskopa, ali 2022. godine dve zvezde koje će se sudariti (a zapravo su se već sudarile), stvoriće dovoljno jaku "eksploziju" da ona bude vidljiva i ljudskom oku.

- Prvi put u istoriji roditelji će deci moći da pokažu rađanje nove zvezde na nebu - kaže dr. Met Volhot, dekan Univerziteta Calvin u američkoj saveznoj državi Mičigen, koji je i predvodio ovaj spektakularan događaj.

Procenjuje se da će trag sudara zvezda intenzivno ostati na nebu u razdoblju od čak šest meseci, a posle će, kroz dve do tri godine, postepeno slabiti i početi da sjaji poput drugih normalnih zvezda, prenosi Jutarnji list.

Ovo je prvi put da su stručnjaci uspeli da predvide rađanje nove zvezde, a astronomima će ovo biti i prvi put da će zabeležiti njeno stvaranje na nebu.

- Odlična vest, pogotovo za građane Velike Britanije, je ta što će se nova zvezda pojaviti u sazvežđu Cygnus, koje se i inače nalazi visoko iznad horizonta, a posebno je vidljiv leti. Ovo će za astronome, bilo amatere ili profesionalce, ali i laike, biti jedinstvena prilika i izazov za posmatranje - izjavio je dr. Robert Masej iz Kraljevskoga astronomskog društva.

Stručnjaci dodaju kako se ovakve eksplozije u našoj galaksiji događaju barem jednom u deset godina, ali ovo je presedan zbog blizine i jačine celog procesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA