≫ 

TITOV BROD DUHOVA: Bio je titan na moru, sada plovi besciljno, priča se da na njemu žive pacovi-ljudožderi (VIDEO)

U godinama nakon napuštanja Orlove, nekoliko puta je viđen kako besciljno pluta Atlantikom

  • 1

Više od 4.000 tona težak, dug devedeset metara, "Lyubov Orlova" ponosno je plovila smrznutim Arktikom pod sovjetskom zastavom. Izgrađena je u kraljevskom brodogradilištu sedamdesetih godina prošlog veka.

Mornarica u Gvatemali presrela je brodić zbog sumnjive dojave. Ono što su zatekli, viđa se samo jednom u životu!

- Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, ali svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničke službe. Ipak, nikako ne smemo da zaobiđemo ni sve radnike i poslovođe iz brodogradilišta jer je brod toliko kompleksan projekat, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi - priseća se Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničke službe.

- Sve na tim brodovima je bilo domaće proizvodnje. Čelik, brodski motori, nameštaj, instalacije. Jedino što su Rusi dodali su navigacijski uređaji i kompletna oprema za kuhinju. Čemu to i zašto baš navigacija i kuhinja, nikada nismo dobili odgovor - rekao je Devičić, prenosi Ekspres.

Njegov težak rad godinama je odolevao svemu što je Arktik bacao na njega. Od oluje do ledenih santi i uspešno je više od 3 decenije prevozio turiste po smrznutom severu Zemlje.

Foto: Wikimedia/Lilpop,Rau and Loewenstein Foto: Wikimedia/Lilpop,Rau and Loewenstein

Napušteni broj je, ipak, krajem 2010. godine postao tužni brod duhova. Tadašnji vlasnik je upao u probleme i brod je zaplenjen u kanadskoj marini Sveti Džon. Međutim, kako dve godine niko nije hteo da kupi brod, na kraju je završio u starom gvožđu. Firma "Neptun Internacional Šiping" trebalo je da prebaci nesretnu Orlovu do Dominikanske republike kako bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke posebno izgrađenim tegljačima, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspešno je pokušavala ponovo da uhvati napušteni brod, ali visoki talasi i teški udarci vetra su ih u tome sprečili.

Foto: Wikimedia/Dan Conlin Foto: Wikimedia/Dan Conlin

Uskoro je brod izašao u međunarodne vode i kanadsko ministarstvo je reklo da brod više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije i zbog toga su ga napustili. U godinama nakon napuštanja Orlove, nekoliko puta je viđen kako besciljno pluta Atlantikom.

Svojevremeno se pojavila priča u britanskim tabloidima da je brod sada prepun pacova koji jedu ljude i da se kreće prema britanskim ostrvima.

Foto: Wikimedia/Lilpop,Rau and Loewenstein Foto: Wikimedia/Lilpop,Rau and Loewenstein

Od te priče nije bilo ništa, a poslednji put je otkriven u martu 2013. godine gotovo 1.000 kilometara od irske obale. Tada su irski mediji napisali da je zabeležen signal sistema za hitnu pomoć s Orlove. Zanimljivo je da se taj sistem aktivira tek nakon potonuća broda i zbog toga se sumnja da je potonuo, te je jako malo verovatno da će ikada biti pronađen.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA