≫ 

Pronašli su ukleti grad posle 500 godina. Kad su se vratili kući, lice je počelo da im se raspada (VIDEO)

Najbliže gradu koji u svojim riznicama navodno još uvek čuva neprocenjive količine zlata i vrednih artefakata, došao ekscentrični arheolog Teodor Morde davne 1939. godine

  • 0

Daglas Preston i tim istraživača krenuli su u potragu za legendarnim Gradom boga majmuna, o kojem se  i danas vrlo malo zna. Slučajno ili ne, u prokletom gradu se se zarazili.

UKLETI DVORCI EVROPE: U njima su skrivena vrata pakla, kriju i jezive okultne rituale (VIDEO)

Autor bestselera Daglas Preston tvrdi da ne veruje u prokletstva, ali slučajno ili ne, upravo je on "zaradio" misterioznu bolest tokom potrage za izgubljenim gradom skrivenim duboko u prašumi. 

Njegova avantura je počela u Moskitiji koja se proteže na 20 hiljada milja površine Hondurasa i Nikaragve. Preston se zajedno s grupom istraživača i argeologa uputio u potragu za izgubljenim gradom, piše CBS Njuz.

Legenda kaže da je nekada, skriven duboko u planinama, postojao grad sagrađen od belog kamena, a vizurom je dominirao divovski kip majmuna. Njegovi stanovnici su bili toliko bogati da su jeli sa zlatnih tanjira (ili im zlato, možda, nije predstavljalo nikakvu vrednost baš kao stanovnicima u Volterovoj utopijskoj državi Eldorado), a svojevrsni procvat je grad doživeo tokom španske konkvistadorske invazije kada su u njemu utočište pronašle izbeglie iz Srednje Amerike.

Zovu ga "Grad boga majmuna" ili "Beli grad" (La Ciudad Blanca), a prema legendi pogodila ga je serija katastrofa. Svi stanovnici, verujući da je grad proklet jer su se bogovi naljutili na njih, izbegli su iz grada ostavivši silno bogatstvo.

Legenda kaže da se iz ovog zemaljskog raja niko nikada nije vratio. Ipak to nije zastrašilo brojne istraživače i lovce na blago koji tragaju za "Gradom boga majmuna" još od kad ga je osvajač Hernando Kortes spomenuo 1526. godine u pismu španskom kralju Karlu V.

Najbliže gradu koji u svojim riznicama navodno još uvek čuva neprocenjive količine zlata i vrednih artefakata, došao ekscentrični arheolog Teodor Morde davne 1939. godine, a sa svoje slavne ekspedicije je doneo hiljade dragocenosti. Ipak, kako bi sačuvao ove prekrasne ruševine od pljačkaša, nikome nije otkrio njegovu lokaciju, a tajnu je poneo sa sobom u grob. 

Foto: Wikipedia/Virgil Finlay Foto: Wikipedia/Virgil Finlay

Daglas Preston i Stiven Elkinson uputili su se u ovu avanturu života. Uz njih je bio i reditelj Bil Benenson koji je zabeležio celu pustolovinu i finansirao milionski projekat.

Foto: cbsnews.com Foto: cbsnews.com

Za razliku od prethodnika oni su imali naprednu tehnologiju LIDAR (analize i merenja iz vazduha).

Nakon što su preleteli područje Moskuiti i "snimili" ga laserima, sakupljene podatke su projektovali u trodimenzionalnu mapu na kojoj su jasno vidljive artificijalno napravljene ravni opkoljene izbočinama koje izgledaju kao piramide.

- Pronašli smo drevni grad. Ali ono što se u nju njemu nalazilo, to su arheolozi trebali da utvrde - rekao je Elkins.

Nakon tri godine planiranja otputovali su u prašumu. Timu se priključio i Kris Fišer i otkro izrezbareno kamenje i vredne artefakte, za koje veruju da datira iz 16. veka i da su pripadali stanovnicima "Grada boga majmuna".

Foto: cbsnews.com Foto: cbsnews.com

Deo plemena nije blagonaklono gledao na potez predsednika Hondurasa, koji je prvi artefakt lično uklonio s mesta nalaska. Oni smatraju da je mesto sveto i da ga treba ostaviti na miru.

Mesecima nakon što je ekspedicija završila, Preston je primetio ugriz koji nikako nije mogao da zaraste. Isto je primetio i Fišer. Lekari su utvrdili da je reč o parazitskoj bolesti lišmanijaza, koja dovodi do truljenja tela.

Ovo oboljenje uzrokuje parazit koji ulazi u krvotok, a koji se prenosi preko ujeda peščane mušice. Bolest dovodi do užasnih otvorenih rana, raspadanja sloveja kože i mekog tkiva.

Lišmeniozne promene obično zacele spontano nakon nekoliko meseci, no mogu  trajati godinama. Iza njih ostaje uvučeni ožiljak nalik na opeklinu.

Elkins i Benenson su uspeli da se izvuku bez zaraze, ali većina tima nije bila te sreće i morala je kasnije na lečenje.

Foto: cbsnews.com Foto: cbsnews.com

Preston kaže da je za povratak u džunglu trenutno preopasno i da će potraga za bogom majmuna ipak pričekati još neko vreme.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA