REŠITE OVU ZAGONETKU! SEDAM MOSTOVA KENIGSBERGA: Ako uspete, najpametniji ste čovek na svetu (FOTO)

Leonard Ojler je jedan od najznačajnijih matematičara ne samo svog vremena već uopšte, a njegovo nepobitno i naučno dokazano te teorijski objašnjeno negativno rešenje ovog matematičkog problema postavilo je temelje teorije grafova i topologije

  • 2
Sedam mostova Kenigsberga je jedan od najčuvenijih matematičkih problema u istoriji. Nemoguće ga je rešiti. Foto: Wikimedia Commons/Bogdan Giuşcă Sedam mostova Kenigsberga je jedan od najčuvenijih matematičkih problema u istoriji. Nemoguće ga je rešiti. Foto: Wikimedia Commons/Bogdan Giuşcă

"Sedam mostova Kenigsberga" je jedan od najpoznatijih matematičkih problema u istoriji, a njegovo negativno rešenje - nepobitno i naučno dokazano i teorijski objašnjeno od strane slavnog švajcarskog matematičara i fizičara Leonarda Ojlera koji je živeo i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu u XVIII veku - postavilo je temelje teorije grafova i topologije.

Kenigsberg je bio pruski grad koji se danas nalazi na teritoriji Ruske Federacije i zove Kalinjingrad; situacija je danas promenjena, ali je sve do Drugog svetskog rata bio deo Nemačke i imao sedam mostova na reci Pregel koja se baš na tom mestu tako granala da je tvorila dva ostrva u centru grada.

Sedam mostova je spajalo dve obale reke Pregel i ta dva ostrva. Matematički problem se sastojao u osmišljavanju načina da se prošeta kroz grad tako da se preko svakog mosta pređe jednom i samo jednom.

Leonard Ojler, jedan od najslavnijih i najznačajnijih matematičara u istoriji, živeo je i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu tokom XVIII stoleća. Autor je čuvenog problema Sedam mostova Kenigsberga. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Museum Munich Leonard Ojler, jedan od najslavnijih i najznačajnijih matematičara u istoriji, živeo je i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu tokom XVIII stoleća. Autor je čuvenog problema Sedam mostova Kenigsberga. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Museum Munich

Da bi logički problem bio nedvosmislen, izričito je zabranjeno: 1) da se reka prelazi bilo kojim drugim sredstvom (može, dakle, samo mostom), i 2) da se priđe mostu a da se ne pređe na njegovu drugu stranu (dakle, ako se na most zakorači mora da se pređe čitav).

Kao što rekosmo, rešenje ne postoji, odnosno, nemoguće je prošetati se kroz grad tako da se preko svakog mosta pređe jednom i samo jednom. Uvek ćete se naći u situaciji iz koje ne možete da izađete i tako pozitivno rešite matematičku zagonetku.

Kalinjingrad, ruska enklava na Baltiku. Nekadašnji nemački Kenigsberg. Foto: Wikimedia/Gumerov Ildar Kalinjingrad, ruska enklava na Baltiku. Nekadašnji nemački Kenigsberg. Foto: Wikimedia/Gumerov Ildar

Uostalom, probajte. Ako uspete da nađete rešenje srušićete savremenu matematiku. A ne možete jer je nemoguće, Ojler je to teorijski objasnio.

Inače, nacisti su 1935. godine srušili jedan most iz Ojlerovog vremena i sagradili novi. Tokom Drugog svetskog rata stradala su dva mosta. Sovjeti su nakon rata srušili još dva mosta i umesto njih podigli dva nova kako bi se uklopili u savremeni autoput.

Samo dva mosta iz Ojlerovog vremena su preostala, a Kenigsberg, danas Kalinjingrad, sada ima ukupno pet mostova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA