Konačno otkriven izvor najmisterioznije poruke u svemiru: Niko nije znao odakle dolazi, niti šta je pokreće (VIDEO)

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu s velike zvezde ili iz crne rupe

  • 13

Konačno je otkriven izvor misterioznog signala radio talasa koji dolazi iz dubine svemira. Naučnici su signal do sada čuli samo 18 puta, a još od 2007. pokušavaju da pronađu njegov izvor.

Najmisterioznije i najopasnije zemlje na svetu: Tamo gde su besneli ratovi retko ko sme da uđe, a unutra se kriju velika bogatstva i još veće tajne (VIDEO)

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu s velike zvezde ili iz crne rupe, a neki naučnici su čak tvrdili da se radi o vanzemaljskim porukama, piše "Independent".

To su u stvari moćni, ali vrlo kratki radio-talasi, koji ne traju više od jedne milisekunde. Čuli su ih australijski istraživači 2007. godine, a od tada se samo jedan signal ponavljao, dok su se ostali mogli čuti samo jedanput. Naučnici su ponavljajući uzorak izučavali punih šest meseci i tako su došli do tačne pozicije signala na nebu. Otkrili su da dolazi iz patuljaste galaksije udaljene više od tri milijarde svetlosnih godina.

Doktor Šrinarš Tendulkar, član istraživačkog tima univerziteta u Montrealu u Kanadi, rekao je da se prvobitno nagađalo da signal dolazi iz naše galaksije, ali su takve tvrdnje sada opovrgnute.

TAJANSTVENI SIGNAL IZ SVEMIRA: Da li su ruski astronomi pronašli inteligentnu rasu kod zvezde slične Suncu?

Misterija je postala još veća kada je utvrđeno da je najnoviji signal bio praćen serijom učestalih radio-signala koji su bili manjeg intenziteta. Dalja istraživanja su pokazala da dva izvora s kojih signali dopiru nisu previše udaljena.

Doktor Benito Markote, iz Zajedničkog Instituta za Dugobazičnu interferometriju u Dvingelou u Holandijj, objašnjavajući ovaj fenomen zagolicao je maštu široke javnosti.

- Smatramo da signali dolaze s istog predmeta ili da su na neki način fizički povezani jedni s drugim.

Još je nepoznato šta tačno proizvodi taj signal, a postoji velika mogućnost da se radi o neutronskoj zvezdi u vrlo jakom magnetnom polju - okruženom ostacima zvezdane eksplozije. Sa druge strane, izvor bi se mogao nalaziti na ivici supermasivne crne rupe.

Koautor istraživanja doktor Šami Čaterdži sa univerziteta Kornel u SAD rekao je da je pronalazak galaksije u kojoj se signal nalazi veliki korak napred, ali potrebno je još mnogo vremena kako bi se u potpunosti moglo razumeti kakva je zaista svrha misterioznog signala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Suza

    6. februar 2017 | 12:47

    Ceo zivot tako sedis, saljes signale, cekas da ti neko odgovori, onda cujes nesto, pa nekoliko godina nista, pa opet nesto, ti se pitas odakle dolaze???.... mozda su oni krenuli pre signala???..prizivaju vanzemaljce , oni dodju, normalno mi ih napadnemo (jos samo nismo ratovali u i za svemir)...amerikanci salju svoje najbolje pilote da spasu nasu planetu( a vec su je dovoljno unistili da nema sta ni da se spasava)... Holivud... ovakve kakvi smo, vanzemaljci zaobilaze u sirokom luku, ne postoji vece zlo u svemiru od coveka.

  • Sv.Ilija Gromovnik

    6. februar 2017 | 13:10

    Zamisli 3 milijarde svetlosnih godina, pa jel stvarno postoji neko ko u to veruje? To mu dodje razdaljina koju svetlost putuje u periodu od 3 milijarde godina??? Cime li se ti naucnici drogiraju?

  • Desha

    6. februar 2017 | 14:18

    Tri milijarde svetlosnih godina, samo? Sitnica! Ma, ajte molim vas, pa znate li vi koliko je tri milijarde svetlosnih godina.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA