Bande vode glavnu reč, čuvari se plaše da uđu unutra, zatvorenci roštiljaju leševe neprijatelja: Dobrodošli u zatvor opasniji od Alkatraza (FOTO) (VIDEO)

Neredi i masakri u zatvorima su gotovo normalna pojava u Brazilu, a samo ove godine poginulo je najmanje 130 zatvorenika

  • 4

Gotovo dve godine čuvari nisu smeli da uđu u zatvorske blokove. Samo desetak čuvara sme da pazi na nekih 1.500 zatvorenika, a to znači da bande nesmetano koriste tunele za nabavku oružja, droga, mobilnih telefona i svega što im padne na pamet. Reč je o zatvoru Alkakuz na severoistoku Brazila.

Najbrutalnija banda ikada: 100.000 članova se bori da budu prvi u svetu po broju ubistava, osvete su surove, a ovo su njihovi simboli (FOTO) (VIDEO)

Okolno stanovništvo ga zove "švajcarski sir" zato što su zidovi razrušeni. U svetske medije dospeo je sredinom januara ove godine zbog smrtonosnih nereda u zatvoru. 26 zatvorenika je izgubilo živote, a čuvari još uvek nisu uspostavili potpunu kontrolu.

- Država je izgubila kontrolu. Izgubili smo sve zgrade gde su zatvorenici. Oni zapovedaju i vladaju - rekla je za AP Vilma Batista, čuvarka u zatvoru i predsednica sindikata zatvorskih radnika države Rio Grande do Norte.

Alkakuz je jedan od najgorih zatvora u Brazilu, ali nije nikakav izuzetak. Neredi i masakri u zatvorima su gotovo normalna pojava u Brazilu, a samo ove godine poginulo je najmanje 130 zatvorenika.

Batista kaže da čuvari nisu ušli u neke delove zatvora još od marta 2015. godine. Plate im redovno kasne, a neki tornjevi za nadzor zatvorenika su toliko nefunkcionalni da ne smeju ni ući u njih, prenosi Express.hr.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Osim toga, samo 12 čuvara radi u zatvoru gde je smešteno više od 1.500 okrutnih kriminalaca. Čak i lokalne vlasti kažu da se Alkakuz ne mogu spasiti. Planiraju da ga zatvore, ali tek nakon što izgrade tri nova zatvora gde će smestiti zatvorenike.

U međuvremenu, poslato je pojačanje zaduženo za uspostavljanje kontrole nad zatvorenicima. Čak i pre samih nereda 14. januara, zatvorenici su bežali iz ćelija, a vrata su pretvorili u mačete.

Čuvari su samo zaključali zgrade i pobegli glavom bez obzira. Nakon nereda iz januara, čuvari su se još više povukli i prepustili čitav zatvor zatvorenicima. Nisu mogli ući u zatvor čak ni kako bi spasili povređene, već su konopcima spuštali nosila i izvlačili ranjenike.

Zatvorski blokovi podeljeni su između bandi, kako je već i normalno po brazilskim zatvorima, zato što onda mogu rasporediti svoje čuvare koji paze da se neko ne ušulja tokom noći i ubije nekog zatvorenika.

Isti ti zatvorenici žalili su se da ih lekari ne mogu posetiti, a ne mogu razgovarati ni sa advokatima. Sa druge strane, droga i oružje je dostupno na svakom koraku.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Ovde imamo sve, pa čak i pse - hvalio se jedan zatvorenik.

Sve se lako dopremi tunelima zato što je zatvor izgrađen na peskovitom tlu dovoljno mekom da se kopa rukama. Život u brazilskim zatvorima je neverovatno okrutan.

Batista priča da su prošlog meseca videli zloglasnu bandu kako roštiljaju delove tela ubijenog člana protivničke bande. Kriminalne organizacije sve češće otvoreno ratuju radi uspostavljanja kontrole u zatvorima gde je smešteno više od 620.000 osoba.

Bendžamin Lesing, analitičar sa Univerziteta u Čikagu upozorava da bi svi ovi neredi mogli označiti početak pravog rata za kontrolu nad zatvorskim sistemom i to rata koji bi država lako mogla da izgubi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Knjaz miloš

    6. februar 2017 | 23:03

    To nije zatvor.... u pravom zatvoru nema toga...

  • Feki

    7. februar 2017 | 11:16

    Specijalne jedinice policije trebaju da ih prvo poubijaju snajperima a ostalima upasti unutra i cistiti deo po deo ne ostavljajući nijednog živog zatvorenika. Pustiti snimke operacije u drugim zatvorima i staviti im do znanja sta je zakon jednom za svagda. Uz to povećati smrtne kazne jer preko 80 % tih zatvorenika trebalo je biti osudjeno na smrt.

  • Sale

    7. februar 2017 | 01:09

    Isto bi bilo u bilo kom zatvoru kad ne bi postojala kontrola ili sistem zastite, odbrane, izolacije zasebnih delova zatvora, i naravno, sigurne prostorije zgrade zida ili sta god za ljude koji su tu zaposleni. Verujem da bi se u Srbiji ovakav problem relativno brzo zavrsio. Bilo je situacijai u nasoj zemlji, sira javnost ocigledno nikad ni nije bila obavestena. Npr na pocetku bombardovanja Srbije 1999.godine osudjenici VPD Valjevo su zeleli masovno da se ukljuce u odbranu zemlje, kad su obavesteni da je zahtev odbijen poceli su nemiri. Vecina je zavrsila vezana lancima za cevi iznad glave, nije bilo zrtava. A razlog je patriotizam, bar javno, i sigurno da je vecina tih momaka to stvarno i mislila i zelela..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA